Platforms voor boekenliefhebbers waren nooit zo bekend. Ik kende er alvast geen enkele tot een paar jaar geleden. Het eerste wat ik leerde kennen was Goodreads, een app voor boekenfanaten waarbij je je leesvorderingen kon bijhouden. Iets meer dan een jaar geleden leerde ik ook Hebban kennen, toen nog niet zo groot.
Tegenwoordig ben ik op beide platforms actief, omdat ze elk hun voor- en nadelen hebben. Die ze ik vandaag graag voor jullie op een rijtje!

De app om alles bij te houden

goodreads

Goodreads werd gelanceerd als ‘social media voor booklovers’, met bijhorende app. Het leek in eerste instantie een soort facebook waarbij je ook vrienden kan worden met mensen en statusupdates kan posten. Natuurlijk allemaal in het kader van lezen en boeken. De app op zich is super handig en staat op al mijn mobiele apparaten geïnstalleerd, waardoor ik niet echt een gebruiker ben van de website – hoewel deze ook vrij eenvoudig te gebruiken is.

In eerste instantie is de kern van Goodreads dat je kan aangeven welke boeken je leest, wil lezen of al gelezen hebt. Op basis van die gegevens zal Goodreads je ‘aanbevelingen’ geven. Het fijne aan Goodreads vind ik dat je heel eenvoudig boeken kan toevoegen, maar ook kan aangeven op welke bladzijde je in een boek bent. Dit hou ik zelf heel nauwkeurig bij. Je weet nooit dat mijn bladwijzer uit mijn boek valt!

Goodreads heeft een internationale community en dat heeft als grote voordeel dat er ontzettend veel boeken in hun bibliotheek zitten. Bij elk boek krijg je naast de titel en de auteur basisinformatie zoals een korte omschrijving, ISBN-nummer, het aantal pagina’s en de publicatiedatum, maar het allerleukste is de gemiddelde rating die aan een boek wordt gegeven en de recensies die anderen plaatsen. Iedereen kan aan Goodreads een recensie toevoegen zodra je aangeeft dat je het boek gelezen hebt. Doordat de community internationaal is, is ze ook vrij groot en vind je best veel uiteenlopende meningen terug.

goodreads recommandations

Bij elk boek worden ook ‘gelijkaardige’ boeken weergegeven. Dit zijn boeken die Goodreads aanraadt op basis van dat ene boek. Op je profielpagina vind je echter ook een heleboel aanraders terug op basis van je hele bibliotheek (read en to-read). Zelf weet ik meestal heel goed wat ik wil lezen, maar het is altijd interessant om nieuwe boeken te ontdekken die je anders niet zo snel zou tegenkomen of ter hand zou nemen.

Goodreads heeft ook een heleboel discussiegroepen, leesclubs, auteurspagina’s, … Zelf gebruik ik Goodreads voornamelijk om mijn digitale bibliotheek bij te houden. Aangezien de app op mijn smartphone staat, is het heel makkelijk te raadplegen en bij te houden. Ook de boeken die aangeraden worden, vind ik een groot pluspunt.

Goodreads heeft ook jaarlijks een readingchallenge waarbij je kan instellen hoeveel boeken je dat jaar wilt lezen. De app houdt automatisch voor je bij – op basis van de door jou ingevoerde gegevens natuurlijk – welke boeken je gelezen hebt.

De community voor en door lezers

hebban

Hebban is een Nederlandstalig community die zich volledig op het web bevindt. Er is geen app van en dus is Hebban enkel bereikbaar via een browser. Het concept leunt veel meer aan bij het vroegere idee van discussiefora en daarom leent Hebban zich daar ook voornamelijk toe.

Ook bij Hebban kan je bijhouden welk boek je leest, wat je gelezen hebt en wat je nog wilt lezen. Deze lijsten bijhouden vind ik echter minder overzichtelijk dan bij Goodreads. De bibliotheek van Hebban is niet zo groot en ik ben dit jaar al drie boeken tegen gekomen die ik niet kon toevoegen in mijn digitale bibliotheek op Hebban, omdat ze niet in de Hebbanbibliotheek stonden.

De reading challenge bij Hebban heeft een heel andere vorm. Je kan deelnemen door een aantal boeken op te geven dat je dat jaar wilt lezen, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Zo kan je de wereld rondlezen, deelnemen aan minichallenges en zijn er ook soms speciale challenges. Hebban helpt je bij deze challenges ook telkens op weg, want in hun nieuwsbrieven – die je wekelijks, dagelijks of maandelijks kan ontvangen – geven ze ontzettend veel tips. Toch heb ik bij de challenges die ik nu lopende heb, al een paar boeken niet kunnen toevoegen, omdat ze gewoon niet in hun bibliotheek stonden.

Hebban artikelen

Hebban lijkt wel een combinatie van een ‘blog’ en een ‘discussieforum’. De meeste informatie vind je op Hebban terug in artikelen, waarop je ook comments kan geven. Hoe actiever je bent op Hebban – door comments, recensies, … te schrijven – hoe hoger je in hun ranking komt. Dit kan je terugvinden op je eigen profielpagina. Het is een manier van Hebban om zijn community levende te houden, want Hebban wordt voornamelijk van inhoud voorzien door zijn lezers.

Ook op Hebban vind je dus recensies, auteurspagina’s, discussiefora en leesclubs terug. Het grote verschil met Goodreads is dat Hebban zijn leesclubs organiseert met een aantal leden die een boek toegestuurd krijgen en in ruil de leesclub spijzen. Wanneer je in het kader van een leesclub een boek toegestuurd krijgt, moet je deelnemen aan de discussies en een recensie schrijven. De leesclubs en vele interessante artikelen zijn redenen waarom ik op Hebban wel nog blijf hangen. Binnen die Nederlandstalige community is het wel fijner om hieraan deel te nemen dan binnen internationale community. Ik hou nogal van mijn eigen taal, hoewel ik me ook behoorlijk in het Engels kan uitdrukken.

Goodreads is dus echt mijn digitale bibliotheek, terwijl Hebban de community is waar ik zelf meer input geef. Beiden zijn heerlijk om in te vertoeven als boekenliefhebber!

Screenshots afkomstig van goodreads.com en hebban.nl

11 Replies to “Bookcommunity’s: Hebban en Goodreads”

    1. Je kan wel boeken toevoegen aan de bibliotheek van Hebban. Dat heb ik eens gedaan en ik geloof wel dat die boeken nu ook op mijn challenge zitten. Ben alleen vergeten om het later nog eens te checken 😳

    1. Ik persoonlijk vind van wel, omdat Hebban ook leesclubs en winacties organiseert, en veel nieuws brengt over het Nederlandstalige boekengebied. Alleen vind ik goodreads handiger om leesvorderingen bij te houden dus.

  1. Geinig dat lezen weer helemaal in raakt, minder tijd online en meer tijd in de (digitale)boeken. 😛 Hebban kende ik nog niet. Goodreads wel eens geprobeerd, maar uiteindelijk houd ik het gewoon niet meer bij. Dat komt gewoon niet in mijn hoofd op ofzo, haha. Probeer nu af en toe een blogje te schrijven over een boek wat ik heb gelezen. 🙂

    1. Bij mij is het er nooit echt uit geweest. Lezen en schrijven, ze maken zo deel uit van wie ik ben. Ik begrijp wel dat die communities voor sommige mensen geen meerwaarde hebben.
      Bloggen over boeken is ook gewoon leuk!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.