Met het aantal boeken dat ik lees, leek het mij wel leuk om eens de boeken op een rij te zetten die ik echt aanraad tijdens een vakantie. Heerlijk ontspannend, lekker spannend of net om iets bij te leren? Ik zet er vijf op een rijtje!

Frazzled – Ruby Wax

frazzled

Mindfulness is hot en booming, maar bovenal is het een wetenschappelijke methode die ook echt werkt. Dat weet Ruby Wax in Frazzled goed duidelijk te maken. Ze presenteert mindfulness niet als ‘met je benen gekruisd mantra’s zitten hummen’, maar vooral als ‘je gedachten en gevoelens beter leren kennen en daardoor gelukkiger door het leven gaan’. Met de nodige humor legt ze je uit hoe mindfulness jou kan helpen, toont ze aan hoe het haar geholpen heeft, en presenteert ze haar eigen vijfwekenprogramma.

Wie mindfulness nog niet goed kent, zal in dit boek zeker een mooie inleiding vinden en genoeg tips om een start te maken. En zijn vakanties nu net niet de ideale periode om eens te beginnen met goede voornemens?

Tegen de haat – Carolin Emcke

tegen de haat

Rascisme, fascisme, haat. We worden er steeds meer mee geconfronteerd met deze fenomenen in onze samenleving. Onze samenleving is steeds meer gepolariseerd en we krijgen te maken met dogmatische denkwijzen die de ander steeds in twijfel trekken, maar nooit zichzelf. Hoe gaan we om met deze antidemocratische ideeën? Het is een vraag die Carolien Emcke zich ook stelt. Dit boek is eigenlijk een essay waarin ze haar ideeën uiteenzet en pleit voor een ruimdenkende samenleving. Ze moedigt iedereen aan om zich uit te spreken tegen de haat, en voor de wil om pluriformiteit na te streven, zodat we fanatici succesvol kunnen bestrijden.

Neen, dit boek gaat niet over moslims, maar over u en ik. Over mensen die anders zijn: een andere achtergrond hebben, een andere seksuele voorkeur hebben, over vrouwen en over hoe haat ontstaat tegen alles wat anders is. Misschien is het niet de ideale lectuur voor op het strand, maar omdat je wel ruimte moet hebben in je hoofd, is het wel de ideale vakantielectuur.

Als we willen leven in een samenleving die elkaar niet zomaar gedoogd, maar wel wil samen leven, dan biedt Caroline Emcke je alvast een mooie start aan.

Noord – Sien Volders

Noord

In haar debuut vertelt Sien Volders het verhaal van Sarah, een jonge zilversmit in de vroege jaren tachtig die besluit om naar het noorden te trekken. Ze staat op een kantelpunt in haar leven en moet nadenken voor ze besluiten neemt. In het afgelegen goudzoekersstadje waar ze terecht komt, ontmoet ze Mary, die de enige winkel en postkantoor uitbaat. Maar Mary blijkt meer te zijn wat ze op het eerste zicht lijkt. En hun pad kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan.

Dit is het beste debuut wat ik tot dusver gelezen heb. Sien Volders tovert met taal. Ze tovert een glimlach op je gezicht, tranen in je ogen. Haar verhaal laat je niet koud en tegelijk is het prachtig geschreven. Ik kan verliefd worden op de manier waarop iemand met taal speelt. En Sien Volders is daar machtig in geslaagd!

Mannen die vrouwen haten – Stieg Larsson

Lezen

Michael Blomkvist is journalist bij Millenium en wordt na zijn veroordeling benadert door de stichter van een groot concern. Hij moet de verdwijning van het geliefde nichtje van de man oplossen. Maar niemand mag weten wat hij doet. Lisbeth Salander is een buitenbeentje, maar een verdomd goede onderzoekster. Hun paden kruisen elkaar op een vreemde wijze.

De Milleniumtrilogie was een paar jaren geleden een hype. Ik heb mezelf beloofd om nooit meer mee te gaan in een hype als hij gaande was. Jaren nadien nam ik de boeken toch eens ter hand, om te weten te komen wat er zo geweldig aan is. Stieg Larsson is gewoon een meester. Hij beschrijft dagdagelijkse situaties zo dat ze het verhaal diepgang geven. Hij weet de beweegredenen van zijn personages uitstekend te motiveren. De trilogie sleept je mee. Dit wordt met reden tot een van de beste thrillers gerekend. Aanrader voor een spannende zomer!

Mangelvrouw – Marion van de Coolwijk

mangelvrouw

Ook dit is een ijzersterk debuut. Bette van Maanen is gelukkig met haar luxeleventje: ze is getrouwd met een rijke man, hoeft niet te werken en kan gaan en staan waar ze wilt. Maar dan belandt haar man na een ongeluk in het ziekenhuis. Zijn revalidatie zal lang duren en het wordt een zware weg. Daarnaast blijft hij maar doordrammen over kinderen, iets wat Bette helemaal niet wil! Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis wordt Bette meer dan vriendinnen met verpleegster Monica, die een bekende is uit de schooltijd van Bette. Hun genegenheid groeit en de veeleisende Lucas, echtgenoot van Bette, lijkt daar een stokje voor te steken wanneer hij thuis zijn revalidatie verder zet. Bette en Monica hebben echter andere plannen dan zich te laten commanderen: samen beramen ze een plan om van de veeleisende man af te komen…

Gedurende drie kwart van het boek weet Marion van de Coolwijk je op het verkeerde been te zetten. Wanneer uiteindelijk het besef neerdaalt dat niets is wat het lijkt in deze thriller, ontrafelt het plot zich in razend tempo zonder een moment te vervelen. Met open mond las ik zelf de laatste pagina’s. Even helemaal weg deze zomer? Deze Nederlandse weet je zeker te bekoren!

Heb jij nog geweldige leestips voor de komende vakantieperiode?

2 Replies to “Aanraders voor de vakantie”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.