In lang vervlogen tijden postte ik elke maand een lijstje met de boeken die ik had gelezen. Aangezien ik het grootste deel van mijn tijd doorbreng met lezen, waren dat best goed gevulde posts. Bijhouden wat je gelezen hebt, gaat nu ontzettend makkelijk met de websites/apps van Hebban en Goodreads. Diezelfde platforms bieden ook hulp bij het zoeken naar je volgende boek. Handig, zou je denken, als het niet zo was dat je er overspoelt wordt door het aanbod.

Lees meer over bookcommunities

Het is gewoon nog steeds leuker om van lezers zelf te horen wat er de moeite waard is om te lezen. Daarom deze rubriek die één keer per maand verschijnt. Ik vertel je niet gewoon welke boeken ik heb gelezen, maar welke volgens mij echt de moeite waard zijn om te lezen. Daarbij probeer ik een beetje in thema’s te werken, zodat je ook achteraf nog even naar deze handige lijstjes terug kan grijpen.

In deze aflevering heb ik het over romans die mij niet onberoerd lieten. Bij deze boeken moest ik telkens weer een traantje wegpinken, om diverse redenen. Welkom bij aflevering 1: romans die raken.

Waar de rivierkreeften zingen – Delia Owen

Daar waar de rivierkreeften zingen Delia Owen

Kya heeft haar hele leven in het moeras van Barkley Cove, in North Carolina, gewoond. Daar groeide ze op in haar eentje, helemaal afgesloten van de bewoonde wereld. Kya kent alle geheimen van het moeras. Het is haar thuis en haar familie. Wanneer ze in aanraking komt met twee jongens uit het dorp leert ze dat er een wereld bestaat buiten het moeras. Een van hen wordt dood aangetroffen en de verdenking valt meteen op Kya.

Het eerste boek dat ik noem in deze ‘romans die raken’ is een vrij recent boek. het kwam net begin dit jaar uit en is een debuutroman.

Wat me meteen aansprak in dit boek is de schrijfstijl van Delia Owen. Die is niet alleen vlot en heel leesbaar. Ze weet ook zo beeldend te schrijven dat je het moeras en haar bewoners zo voor je ziet. De manier waarop ze de natuur neerzet, is gedetailleerd en realistisch. Daardoor weet ze me te overtuigen van de personages en kon ik me helemaal in hen inleven.

Met deze roman wist Delia Owen meer dan eens een gevoelige snaar bij me te raken. Daarmee heeft ze bij mij een streepje voor weten te verdienen. Een boek dat mij een traantje doet wegpinken, is voor mij even waardevol als één dat een glimlach op mijn gezicht weet te toveren.

All the light we cannot see – Antony Doer

Marie-Laure verloor haar zicht toen ze zes was. Voor haar bestaat de wereld uit doolhoven. Ze kent de stad waar ze woont, Parijs vooral van de maquette die haar vader voor haar gebouwd heeft. Zo vindt ze haar weg in de stad.

Werner is een wees, voorbestemd om in de mijn te gaan werken. Maar wanneer hij een radio vindt, opent dat een wereld van mogelijkheden voor hem. Mogelijkheden die de aandacht van de Hitlerjugend op hem vestigen.

Dit verhaal gaat over twee mensen in oorlogstijd die om onvoorstelbare redenen uiteindelijk samen komen. En die tegen alle verwachtingen in goed proberen te zijn voor elkaar.

Stemmen zijn verdeeld over deze roman. Ik hoorde onlangs nog dat iemand er niet in slaagde om door het boek te komen, maar ik vond het prachtig. Voor mij hoort hij echt op het lijstje ‘romans die raken’. De eerste bladzijden moest ik wat in het verhaal komen. Het was niet geheel duidelijk waar de schrijver heen wilde, maar uiteindelijk wist hij me wel te overtuigen en plaats ik het boek zonder twijfelen op deze te-lezen-lijst.

Je bent jong en je rouwt wat – Lisanne van Sadelhoff

Lisanne verloor haar moeder op vrij jonge leeftijd aan kanker. Eerst was er het proces van rouwen om de ziekte, daarna het proces van rouwen om de dood. Haar ervaringen met deze twee rouwprocessen schreef Lisanne neer in dit boek.

Lisanne van Sadelhoff heeft een geweldige schrijfstijl die je meteen mee zuigt in haar verhaal. Wat ze omschrijft, is herkenbaar voor eenieder die reeds met rouw in aanraking is gekomen. Haar boek is enorm persoonlijk en geen handleiding over rouwen. Toch weet ze met haar eigen verhaal heel wat punten aan te halen die belangrijk zijn in een rouwproces. Dat maakt haar boek waardevol voor wie zelf door een rouwproces moet.

Zo’n persoonlijk verhaal kwam voor mij niet zomaar op het lijstje ‘romans die raken’. Lisannes manier om haar verhaal te bregnen is gewoon ook steengoed.

Het Puttertje – Donna Tart

me-time met een boek en wijn

De jonge Theo verloor zijn moeder tijdens een aanslag in het museum. Hij voelt zich schuldig over haar dood, omdat hij daar volgens zichzelf een grote rol in heeft gespeeld. Tijdens zijn eigen poging om uit de puinhoop te ontsnappen, neemt hij een kunstwerk ‘het Puttertje’ mee. Dat werk blijft voor hem zijn enige link naar zijn moeder doorheen alles wat hij de rest van zijn leven meemaakt.

Ik heb lang getwijfeld om deze roman in dit lijstje op te nemen. Maar ik wil hier boeken bespreken die mij geraakt hebben. En daar is Donna Tart met haar Puttertje zeker in geslaagd. Het verhaal zit briljant in elkaar, de schrijfstijl van Donna Tart is magnifiek en het decor waarin het verhaal zich afspeelt, spreekt tot de verbeelding.

Vanwaar dan de twijfel om ‘het Puttertje’ op de lijst te zetten: de schrijfstijl van Donna Tart vraagt wat van de lezer. Dit is geen weglezer, maar een boek dat tijd vraagt. Het is net als een goede wijn: neem je tijd om te proeven. Je zal niet teleurgesteld worden.

Met deze vier boeken is jullie lijstje alvast weer gevuld. Ik hoop dat jullie er evenzeer van genieten als ik!

Welk boek las jij onlangs dat je diep geraakt heeft?

Volg mij op Hebban of Goodreads om je leeslijsten nog meer te vullen!

Boeken voor op je te-lezen-lijst Romans die raken Pinterest

4 Replies to “Boeken voor je te-lezen-lijst I – romans die raken”

  1. De Zeven Zussen van Lucinda Riley zit ik in, ik ben in deel 6 bezig, deel 7 zal volgend jaar uitkomen ben ik bang, daarna heb ik Susan Smit nog staan, Tropenbruid net uit, en ook nog een Simone van der Vlugt op mijn lijstje, ben de titel even kwijt… Maar Schilderslief las ik in December al… stuk voor stuk, de Zeven Zussen, in elk boek pinkte ik ergens een traantje of meerderen weg…. Prachtige serie!

    https://mymorgaine.wordpress.com/2020/02/04/de-laptop-of-de-zeven-zussen/
    https://mymorgaine.wordpress.com/2020/03/17/wauw-zo-lees-je-niets-zo-lees-je/

    X

    1. De Zeven Zussen staat ook nog op mijn lijst, maar zoals meestal heb ik een beetje schrik om boeken te lezen waar zo verschrikkelijk lovend over wordt gedaan. Ik vrees altijd dat ik er dan te hoge verwachtingen van heb. Dus ik lees ze meestal als de hype een beetje gepasseerd is.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.