Van andere ouders had ik al van het boek ‘Luie ouders hebben gelijk’ gehoord. De principes van de opvoeding van Tom Hodgkinson waren mij ook al ter ore gekomen: niet teveel tijd besteden aan je kinderen, activiteiten beperken, hen vaker eens ‘laten doen’ en vooral zo min mogelijk gezinsuitstapjes. Geniet als ouders van je kroost in plaats van je bezig te houden met acrobatentoeren om het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Daar wordt iedereen beter van.

Benieuwd geworden naar dat ‘luie ouderschap’ nam ik het boek dus mee van de bibliotheek. In een paar dagen tijd was het uit. En dat als moeder van een tienmaander. Hoe doe je het? Gewoon, even de principes van Hodgkinson toepassen: lekker lui lezen in de zetel, het huishouden mag wel even gezellig chaotisch zijn en de baby kan zichzelf wel redden. (Lees: moeders leest gezellig een boekje wanneer de baby in bed ligt, in plaats van nog snel van alles op te ruimen en op zijn plaats te leggen)

Luie ouders hebben gelijk

Je hoeft het niet met alle principes van Hodgkinson eens te zijn om te genieten van dit boek. Hodgkinson heeft een vlotte pen, heerlijke humor en neemt zichzelf niet al te serieus. Opvoedkundig is hij evenzeer zoekende als de meeste ouders. Soms doet hij iets en dan werkt het. Soms doet hij niets en dat werkt zelfs beter. Met een grote dosis humor neemt hij moderne opvoedingsmethoden op de schop. Plastic, gezinsuitjes, speelgoed, kant-en-klaar-maaltijden, dure reizen, activiteiten voor de kinderen, … het passeert allemaal de revue. Hodgkinson geeft er zijn ongezouten mening over.

Grote opvoedkundige ideeën moet je echter niet van hem verwachten, want Hodgkinson ligt het liefst in zijn luie stoel met een biertje of een boek. Lezen is ook voor kinderen belangrijk, maar dan alleen wat hij goed keurt. Soms kan je je wenkbrauwen fronsen bij het aantal keer dat hij alcoholconsumptie verhemelt of hoe hij zijn kinderen met dieren om laat gaan. In zijn betoog maakt Hodgkinson echter net genoeg gebruik van filosofen en andere schrijvers om het geloofwaardig te houden. Maar vooral zijn relativeringsvermogen blijft mij bij.

De idiootste uitvinding van de moderne industriële tijd is het dagje uit met het gezin. De hele week heb je op kantoor onder druk gestaan omdat je steeds weer probeert te voldoen aan het beeld dat iemand anders van jou heeft. Je bent moe en chagrijnig, en voelt je schuldig omdat je de hele week je kinderen nauwelijks hebt gezien. Het is tijd, zo bedenk je, om de kinderen te verrassen, om samen iets te gaan doen. Ik weet het! Laten we vertier gaan zoeken! Laten we ons met z’n allen in de auto proppen om ons samen met al die andere wanhopige gezinnen te gaan vermaken in het attractiepark in de buurt. We geven een berg geld uit en dan is alles weer in orde.

Met dit soort heerlijke schertsende taal is het boek gevuld. En er zit ook wel een boodschap achter waar je als ouder werkelijk iets mee bent: hou op met altijd maar perfectie na te streven. Je bent een goede ouder op welke manier dan ook. Doe het vooral op je eigen manier. Dat is meer dan goed genoeg.

Luie ouders hebben gelijk – Tom Hodgkinson; Uitgeverij: Meulenhoff; 285 pagina’s ; 2009

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.