Over de film van dit boek was alvast heel wat te doen in 2006. De bestseller van Patrick Süskind kreeg alvast een enorme boost. In de bibliotheek botste ik op dit boek en besloot om me toch maar eens te wagen aan het boek. Het was alvast meer dan de moeite waard.

IMG_20150115_071511

Jean Baptiste Grenouille is niet op deze wereld gewenst. Hij overleeft zijn geboorte onder een viskraam tussen de viskoppen en het vuil van de Parijse straten. Zijn moeder wordt veroordeeld voor poging tot moord, de moord op hen. Grenouille wordt overgeleverd aan de barmhartigheid van zijn medemens en groeit op zonder liefde of genegenheid.

Grenouille is echter een bijzonder mens. Hij mag dan wel geen eigen lichaamsgeur hebben; hij bezit wel over een uitzonderlijk reukvermogen. Hierdoor ontwikkelt Grenouille een obsessieve belangstelling voor geuren. Het verzamelen van alle geuren van de wereld en deze te ontleden wordt zijn levensdoel. Zijn carrière begint in een smerige leerlooierij, waarna hij bij toeval in de parfumerie van Baldini aan de slag kan.

Baldini, die behoorlijk aan de grond zit, gebruikt het vermogen van Grenouille om het beste parfum van de wereld te maken. Grenouille leert in ruil bij Baldini de magie van het parfum kennen. Maar Grenouille wil meer leren en trekt Frankrijk door op zoek naar methodes om de geur van voorwerpen te conserveren.

Tijdens zijn zoektocht wordt hij geraakt door de geur van een jong meisje waarna hij zijn afschuwelijke methode bedenkt om het ultieme parfum te creëren.

De geschiedenis van een moordenaar

Voor ik aan dit boek begon, las ik de achterflap niet. De informatie die mij bereikte over de film en het boek was ook niet meer dan de titel zei. Ik begon dus te lezen met het idee dat dit verhaal over een moordenaar zou gaan. In mijn gedachten zou het boek vol zitten met moordscènes of gruwelijke taferelen. Aan deze verwachtingen werd helemaal niet voldaan.

Het eerste deel van het boek voelde voor mij aan als een aanloop. Door de gestelde verwachtingen bleef ik een beetje op mijn ‘honger’ zitten. De beschrijving van de jeugd van Grenouille leek overbodig. Ik vroeg me af wanneer het verhaal nu eigenlijk begon.

Het verhaal was echter in volle ontwikkeling en zo kan je dit boek eigenlijk het beste zien: op een geweldige manier ontplooit zich een verhaal. Het is als een roos die je volgt van knop tot het moment dat hij verwelkt. Het parfum is het levensverhaal van Grenouille en tegelijk veel meer.

11 Replies to “Het Parfum – Patrick Suskind”

  1. Ohh, ik heb van dit verhaal gehoord ja! Ik heb de film niet gezien (en het boek ook niet gelezen) maar het lijkt me echt een heel creepy verhaal, haha 😛 Toch wil ik het nog een keertje lezen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.