Maandag sloot ik mezelf buiten en besloot om mezelf dan maar te vermaken op café. Eerst liep ik even langs de bibliotheek om een boek op te halen. Niets is aangenamer dan met een goed boek een koffie drinken. Wanneer ik niet goed weet welk boek ik wil lenen, loop ik altijd even langs de rekken met ‘net aangekomen’. Daar vind ik altijd wel een nieuw boek dat mij intrigeert. Lang moest ik niet zoeken, want de mooie cover en de klinkende naam trokken mij meteen aan: ik ging op café met Chanel!

IMG_20141227_120917

Marie-Dominique Lelièvre beschrijft het leven van Chanel aan de hand van de gebeurtenissen rondom haar connecties. Ze begint bij het moment dat Gabrielle Chanel samen met haar twee zussen door haar vader wordt achtergelaten in een klooster na de dood van haar moeder. Ergens is dat het beste en ergste dat Chanel kan overkomen. Door in het klooster te verblijven krijgt ze een opleiding en scholing waar ze anders amper van had kunnen dromen. Anderzijds wordt haar diepe emotionele schade toegebracht. Chanel zal, ondanks haar zoektocht naar de ware liefde, de prins op het witte paard, nooit in staat zijn om werkelijk de liefde te kennen.

Moulinex heeft de vrouw bevrijdt?

Chanel is intelligent, berekend en een echte zakenvrouw. Dat is haar redding wanneer ze besluit om niet voor eeuwig het naaistertje te blijven, maar besluit zangeres te worden. Chanel kan echter niet zingen en haar onderneming in Vichy om tot de top te behoren, draait uit op een mislukking. Daarop besluit ze om de minnares te worden van een rijke jongeman die zijn tijd vult met deelname aan paardenrennen.

Maar pas door haar tweede minnaar te nemen, ontstaat modehuis Chanel dat tijdens en na de Eerste Wereldoorlog weet uit te groeien tot een bekende modetrend.

Men zegt wel eens dat Moulinex de vrouw heeft bevrijdt, maar eigenlijk deden vrouwen als Chanel dat: als werkende vrouw en met een mode die korsetten en step-ins verfoeid. Een mode die uiteindelijk de werkende vrouw van het mantelpakje zal voorzien.

Lelièvre slaagt erin om deze intrigerende vrouw neer te zetten zodat je kan begrijpen hoe belangrijk Chanel is geweest voor het feminisme.

 Roman

Ik heb al een aantal biografieën mogen lezen en meestal worden deze op een serieuze, beschrijvende wijze geschreven. Chronologisch of volgens thema’s wordt het levensverhaal van de protagonist verteld.

Lelièvre doet niets van dit alles. Haar biografie leest als een roman waardoor je er vlot door gaat. Toch blijkt uit de bibliografie duidelijk dat ze geen dingen zit te verzinnen. De beschrijving van Chanels persoonlijkheid komt heel goed over. Ze slaagt erin verhalend te vertellen zonder te romantiseren.

Volgens mij een aanrader! Chanel is tenslotte een van de sterke vrouwen die de toekomst waar wij in leven vorm gaf.

a1edf10937dd1103548d4cf5009be51d

6 Replies to “Chanel en co – Marie-Dominique Lelièvre”

  1. Grappig dat er soms achter een naam dat je zo goed kent een heel verhaal zit waar je nooit vermoeden van had. Ik hou van biografieën, maar ik geloof niet dat ik dit boek uit mezelf uitgekozen zou hebben. Maar door jouw recensie is mijn belangstelling gewekt. Staat op mijn lijst!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.