Wanneer ik in de spiegel kijk, kan ik minstens tien dingen opnoemen aan mijn lichaam waar ik niet geheel tevreden over ben. Toch hou ik van mijn lichaam zoals het is. Elke dag zorgt het ervoor dat ik kan zijn op de plaatsen waar ik wil zijn. Mijn lichaam heeft leven op de wereld gezet. Met mijn lichaam voed ik het kind dat ik gebaard heb. Dankzij mijn lichaam kan ik genieten van lekkers, van de zon, de frisse wind op mijn gezicht en het zout proeven in de zeelucht. Mijn lichaam is de moeite waard.

Ik heb niet altijd zo van mijn lichaam gehouden. Ik heb dagen gehad dat ik het vervloekte. Ik vond mezelf niet mooi. Ik had een hekel aan mijn lengte, aan mijn haren die nooit deden wat ik wilde. Mijn smalle heupen en mijn fijne polsen waren een vloek voor mij.

In de loop der jaren heb ik echter geleerd dat elk lichaam de moeite waard is. Zelfs dat van mij en ook dat van jou! Dit is waar body positivity over gaat: het leren accepteren en zelfs houden van je lichaam zoals het is.

Lees ook de ode die ik voor mijn lichaam schreef en de vier tips om van je lichaam te leren houden

Wat de wereld je vertelt

Tijdens mijn opleiding als sociaal werker werden we uitgedaagd in een project rond eetstoornissen. De initiatiefnemers wilden geen negatief, maar een positief verhaal brengen. De andere kant dus: leer houden van je lichaam. In kleine groepjes werkten we een lessenprogramma uit waarbij we leerkrachten wilden ondersteunen om deze positieve boodschap aan hun leerlingen over te brengen.

Maar eerst stonden we stil bij de boodschap die de wereld ons geeft over ons lichaam. Dat gaat niet alleen over de perfecte lichamen die je in de reclames zit verschijnen of in de tijdschriften ziet, maar ook over wat de mensen rondom ons over lichamen vertellen.

Wie even scrolt door zijn Instagram-tijdlijn merkt vast op hoe één bepaald lichaamstype onze wereld overheerst. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, ook voor mannen bestaat er het ideale beeld. Maar 95% van onze bevolking kan niet eens aan dat beeld voldoen. Toch blijven we allemaal streven naar dat ene lichaamstype. We werken er zelfs aan mee om vooral dat type in beeld te brengen.

Het is meer dan dat ene snoepje laten

Lijnen lijkt wel een trend geworden. Waar ik ook kom, er zijn overal wel mensen te vinden die zeggen dat ze dringend op hun lijn moeten letten. Ze vinden zichzelf dik, zien vetkwabbetjes en foutjes. Niet iedereen volgt dan ook werkelijk een dieet, maar de ontevredenheid over hun lichaam sluimert als gif. Ze zijn niet blij met hoe ze eruit zien en zien niet dat hun lichaam de moeite waard is.

Ik zie dan ook vaak hoe mensen roofbouw plegen op hun lichaam. Het zijn kleine dingen waar we vaak heel weinig aandacht aan schenken. Onregelmatig eten bijvoorbeeld, of veel te laat gaan slapen. Te weinig bewegen, te veel alcohol drinken, eerder naar snoep grijpen dan naar een stuk fruit.

Niet alles getuigd van ontevredenheid over je lichaam, maar het getuigt ook niet echt van respect voor het wonder dat je lichaam is.

Het wonder dat je lichaam is

Een lichaam kan op twee manieren bekeken worden: een noodzakelijk kwaad, een handige machine waar je ziel in woont en dat je brengt waar je moet zijn. Of je bekijkt het als een tempel, een heiligdom waar je ziel vertoeft en zichzelf thuis wilt voelen.

Lees hier hoe ik koos voor mijn lichaam als tempel

Mijn ziel en mijn lichaam zie ik niet als twee losstaande dingen. Ze horen samen en moeten met elkaar in balans zijn. Mijn lichaam is een wonder waar ik dagelijks voor wil zorgen.

Je lichaam heeft je gebracht waar je nu bent. Misschien heeft je lichaam leven in zich voelen groeien. Het stelt je in staat om te genieten van de zonsondergang, een prachtig boek of om je lief in de ogen te kijken. Je lichaam zorgt ervoor dat je kan luisteren naar je favoriete muziek, met je vrienden kan praten en de wind kan horen huilen ’s nachts.

Jouw lichaam is een wonder waar je verliefd op mag worden, ondanks (en zelfs omwille van) haar gebreken. Want meer dan gebreken, heeft jouw lichaam ook ontzettend veel mogelijkheden. Elk lichaam is uniek. En elk lichaam is de moeite waard!

Wat vind jij het mooiste aan jouw lichaam?

Copyright foto’s Christophe Louage

elk lichaam is de moeite waard pinterest

One Reply to “Body Positivity: elk lichaam is de moeite waard”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.