Gisteren hebben we een fijn kerstfeestje gehad, zoals alleen kerstfeestjes kunnen zijn als je er niet te hoge verwachtingen aan stelt. Lief en ik besloten om zowel zijn familie als mijn familie te vragen waardoor we met z’n elven aan tafel zaten gisteren. We aten fijne aperitiefhapjes, heerlijke soep, het hoofdgerecht was even stress in de keuken, maar het dessert was lekker chill en toen we rond twintig na twee in bed lagen konden we tevreden terug kijken op een gezellige avond.

Heerlijk soezend werden we deze morgen wakker, want voor Kerstdag stond er niets gepland. We konden gewoon lekker doen waar we zin in hadden vandaag. Normaal loop ik dan graag rond in mijn lekker warme, alles omvattende pantoffels. Ze zijn fluffy en heerlijk knus. Alleen zorgde de hitte van gisteren, het was gezellig maar warm in huis, ervoor dat mijn voeten geen zin hadden in pantoffels. Een fijne kloof tussen mijn tenen zit te jeuken en te prikken tegelijkertijd. Aangezien ik vandaag nog een beetje op wolken loop na de fijne avond gisteren, was het dus tijd voor een blote-voetendag.

Ik hou ervan om op blote voeten rond te lopen. In het huis waar we nu wonen is de vloer dan ook volledig voorzien voor blote voetjes. Er ligt geen koude stenen vloer, maar een fijne parket. Zelfs zonder vloerverwarming is het fijn om op blote voeten rond te lopen. En op blote voeten lopen heeft eigenlijk een heleboel voordelen!

Wie even nood heeft aan terug op de grond landen, loopt het best even op blote voeten rond. Zonder schoeisel voel je heel bewust hoe je je stappen zet, hebben je voeten echt contact met de aarde waardoor je letterlijk gaat aarden. Overtollige energie kan afvloeien door het rechtstreekse contact met de vloer. Down-to-earth, letterlijk in al zijn betekenissen.

We hechten in onze moderne tijd zoveel belang aan goed schoeisel met voorgevormd voetbed en andere speciale opties dat we vergeten dat ons lichaam zelf heel veel corrigeert. Het is misschien niet altijd aan te raden om buiten op blote voeten te lopen, vanwege de vele gevaarlijke onderdelen die al te vaak op straat liggen, maar waar het maar kan is het interessant op gezondheidsvlak om op blote voeten te lopen. Het lichaam corrigeert namelijk vanzelf je houding als je op blote voeten loopt, waardoor het bijdraagt aan een goede houding die weer voordelen heeft voor rug en bekken.

Wie op blote voeten loopt, stimuleert ook veel meer de verschillende zenuwen in de voet, omdat de ondergrond constant verandert en de voet dus veel minder ‘gewenning’ heeft. Hierdoor oefen je druk uit op zenuweinden die dan weer in contact staan met andere organen. De voetreflexologie is gebaseerd op dit principe. Je stimuleert een vlottere bloedsomloop, maar door het bewerken van de zenuwuiteinden ontspan je ook meer wat een positief effect heeft op je stressniveau.

Door het lopen op blote voeten kan je ook spataderen voorkomen aangezien het je aderen versterkt en zorgt voor een betere verdeling van de voedingsstoffen in je lichaam.

Maar het allerfijnste aan het lopen op blote voeten is het gevoel dat het mij geeft. Bewuster lopen op deze aarde, weten waar je loopt, voelen hoe de ondergrond is en de vrijheid schenken aan je voeten. Soms is geen schoeisel gewoon fijner.

Wat vind jij van lopen op blote voeten?

11 Replies to “Blote-voetendag”

 1. Ik vind het heerlijk om te lopen op blote voeten, dat doe ik al heel lang zodra het maar even kan, thuis, buiten, waar dan ook, maar er is 1 ding wat niet helemaal waar is. Dat je voeten alles corrigeren, als jouw voeten niet goed zijn of staan en je loopt dan op blote voeten, kan dit juist heel veel pijn en andere dingen veroorzaken, krampen omdat ze platvoeten zijn of een verkeerde stand geven een drukpunt juist overbelasten, het is mijzelf nog overkomen, juist door te plat en en teveel op blote voeten te lopen….

  Maar dat ben ik, en er zijn er meer, en dan moet er echt wel al wat aan de hand zijn wil zover komen. De rest is zeker waar, ik loop dan ook graag op blote voeten in het zand, gras en langs het strand zelfs door de schelpen heen 😀

  X

  1. Dat is natuurlijk in het geval van mensen die geen problemen hebben, uiteraard. Alles wat ik geschreven heb, is in het geval je geen voetproblemen hebt 🙂

   Maar verder is op blote voeten lopen hartstikke goed hoor!

 2. Wat heerlijk dat je zo genoten hebt, zeg. Zalig is dat. En dat is op blote voeten lopen ook. Ik krijg direct de neiging mijn sloffen uit te trekken. Misschien moet ik het maar gewoon doen!

 3. Heerlijk, op blote voeten. Ik doe het soms ook wel (maar met de stenen vloer hier is dat in de winter minder aangenaam). Ik durf ook wel buiten gaan op blote voeten, zeker al als mijn voeten pijn doen na een lange avond… Risico is het wel natuurlijk, met wat mensen achterlaten. Glas kan gevaarlijk zijn. Maar weet je, er ligt hier sinds vanmorgen een strontje te blinken aan onze voordeur, en dat vind ik eigenlijk even erg 🙂

 4. Vroeger liep ik altijd op blote voeten. Hier op het plein woonden veel kinderen en de zandbak was ontzettend populair. Tsja, dat werkt natuurlijk niet met schoenen aan. De hele wijk heb ik op blote voeten gehad. Wonder boven wonder ben ik nooit ergens in gaan staan en als resultaat loop ik in en rond het huis nog altijd op blote voeten. Zelfs als er sneeuw ligt sprint ik zonder schoenen naar de schuur. Veel te veel moeite om daar schoenen voor aan te trekken.

  Ik geloof dat ik niet zo moeilijk ben als het om het uit trekken van mijn schoenen gaat. Ik fiets ook weleens met mijn hakken onder mijn snelbinders naar huis als ik een lange dag heb gehad, haha!

  1. God, dat is eeuwen geleden dat ik mijn hakken uitgegooid heb omdat mijn voeten pijn deden. Ik sukkel nog veel te vaak verder met pijnlijke voeten. Ik ga je gewoon nadoen, volgende keer, schoenen uit als het pijn gaat doen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.