Ik zie nog voor me hoe ik die ochtend vol vreugde terug onder de lakens kroop om mijn Lief het goede nieuws te vertellen. Het had me al mijn overtuigingskracht gekost om die zwangerschapstest te gaan halen. Mijn Lief geloofde het niet, maar ik was het zeker. De test die nu op de vensterbank in de badkamer lag, gaf mij voor 100% gelijk. Wij zouden over een paar maanden ouders worden.

Vandaag zit ik te wachten op het moment. Ons kleine wondertje zit al 38 weken – bijna 39 – veilig in mijn buik en krijgt alles wat ze nodig heeft. Wanneer mijn lichaam zal besluiten dat het tijd wordt voor haar om buiten mijn buik een veilig bestaan op te bouwen, dat is voor ons nog een raadsel. Toch dromen we al over onze kleine baby. Hoe zal ze eruit zien? Wie zal ze zijn? Maar ook denken we na over wie wij als ouders voor haar willen zijn. Wat willen wij haar bieden?

Zomaar uit mijn buik de koude, kille wereld in. Het is me wat, de dag van vandaag, met onze wereld. Toch streven wij ernaar om ons kleine meisje een warm nest te geven. Een plekje waar warmte, liefde en geborgenheid nog bestaat. Een echte ‘thuis’ waar ze altijd welkom is. Die ene plaats waar mensen altijd om haar zullen geven, wat er ook gebeurt.

Twee ouders met een pedagogische achtergrond, dat wordt wat (ik heb een diploma als leerkracht en mijn man is sociaal werker). Misschien moeten we onszelf af en toe even inhouden voor we haar gaan ‘overstimuleren’, maar een ding is zeker: wij willen onze kleine meid alle kansen bieden. Dat klinkt misschien als een vreemd voornemen als je je baby nog op de wereld moet zetten, maar de wieg waarin je geboren wordt, is nog steeds zo belangrijk. Kansen ontstaan bij je geboorte. Dat wij met ons tweetjes haar alle mogelijkheden willen schenken, is een verzekering voor haar toekomst.

Voor ons zijn bewuste keuzes ontzettend belangrijk. Dat bewustzijn willen we ook ons kleine meisje schenken. Het begint bij alle keuzes die wij nu maken. Van de keuze van de meubeltjes tot de keuze van voeding en kleertjes. We willen haar vooral alle vaardigheden meegeven die nodig zijn om dit soort keuzes te maken. Dat wordt een eigenzinnig wezentje!

Maar bovenal willen we er voor haar zijn op momenten dat ze het nodig heeft. We willen haar diepe wortels geven, en daarna een paar stevige vleugels. We schenken onszelf ook even een portie geduld voor de periodes dat ze het ons behoorlijk moeilijk zal maken. En we tekenen de grenzen heel duidelijk uit, tot de dag dat zij voor zichzelf kan uitmaken wat voor haar belangrijk is. Samen met dit alles, willen we haar graag een stevige basis geven voor haar eigen persoonlijke zoektocht naar geluk.

6 Replies to “Bijna-mama”

  1. Mooi stukje Saar. Natuurlijk wil je je kindje de beste kansen geven; dat jullie allebei pedagogisch geschoold zijn maakt het misschien alleen lastiger voor julliezelf. Wat jij al zegt, je wilt niet over-stimuleren. Toen ik net een jaartje pabo erop had zitten, dacht ik ook al precies te weten wat de juiste manier van opvoeden was. Maar weet je, uiteindelijk geeft je kleine zelf wel aan wat wel en niet werkt.
    Het belangrijkste is liefde; en slapen, haha. 🙂

  2. Liefde is de absolute basis van jullie kindje straks en alles wat je nu denkt hoe het zou moeten of kunnen gaan, dat kan nog weleens heel anders worden als het eenmaal zover is. Wat je vooral leert is dat het een uniek mens is, en dat je haar ook zo gaat zien, naar ik hoop dan. Dat is iets wat ik al snel leerde en alle normen en waarden waarmee ik ben opgevoed eens onder de loep nam en opnieuw ben gaan bekijken wat ik belangrijk vond en wat niet. En ja, ik heb er een aantal los gelaten en gezorgd dat zij een stuk veiliger is opgegroeid, wat de meeste ouders vergeten is te luisteren naar hun kind.

    Vele ouders blijven vinden, jij bent klein en ik ben groot dus ik weet het beter. Dat is iets wat ik heb omgedraaid op den duur en zelfs problemen die ik had heb voorgelegd aan mijn kind vanaf een jaar of 5 a 6, en gevraagd heb, hoe zou jij dit oplossen? 😉 En heel vaak, kwam zij met een antwoord die mij weer hielp juist.

    X

    1. Het verschil is dat ik die fase van mijn eigen opvoeding onder de loep nemen wel al een paar keer heb doorgemaakt en dat is meer dan de meeste mensen die aan kinderen beginnen. Ik krijg die opmerking vaak van vrienden, dat wij veel bewuster zijn van wie wij zijn en de rol van onze ouders en ons verleden daarin dan. Natuurlijk zal ik nog massa’s leren van het kindje zelf. Als ik kijk wat ik van Luna geleerd heb, dan zal dat kindje vast nog heel wat levenslessen met zich meebrengen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.