Het is de eerste dag van het nieuwe jaar. De eerste dag van 2017. En daarmee ben ik aan het laatste woord gekomen voor afgelopen jaar.

Eerst wil ik jullie allen een spetterend 2017 wensen. Ik hoop dat jullie de vrede in jezelf mogen ontdekken, de verbondenheid met jullie geliefden mogen koesteren en dat jullie hart de weg mag wijzen naar mooie tijden!

magical 2017

Waarom op de eerste dag van het nieuwe jaar, toch nog even terugblikken naar het oude jaar? Omdat ik met dit woord een brug wil slaan. Ik heb ondertussen elf dingen genoemd uit 2016 die ik koester, elf dingen die ik graag mee wil nemen naar 2017. Nu we in het nieuwe jaar aangekomen zijn, wil ik iets toevoegen dat ik in 2016 nog niet helemaal bereikt heb, maar dat voor 2017 wel een dingetje wordt!

De term ‘bezield leven’ kwam ik tegen in de boeken van Brené Brown. Haar verhaal trok mij in eerste instantie aan omdat ik op zoek was naar meer informatie over ‘kwetsbaarheid’. Het verhaal van Brené Brown loopt net iets anders: zij vroeg zich af hoe mensen dat deden, bezield leven. Ze werd aangetrokken door hun veerkrachtigheid, de manier waarop ze in het leven stonden, hun bezieling. En zij ging op zoek naar de sleutel om een bezield leven te leiden. Ze ontdekte dat die mensen, met hun bezielde leven, niet minder tegenslagen hebben, maar er altijd op vertrouwen dat zij goed genoeg zijn, dat ze liefde waard zijn, wat er ook gebeurt. Haar zoektocht leidde haar naar schaamte, naar kwetsbaarheid en naar geloven in jezelf.

Iedereen kent schaamte in zijn leven, merkte Brené op. Alleen gaan we er allemaal anders mee om. Wie zich kwetsbaar opstelt, en er met bepaalde mensen over durft te praten, zal meer verbondenheid ervaren. Het leidt tot zachtheid, of compassie, voor jezelf.

compassie

Bezield leven betekent voor mij ook met passie leven. Je gelooft dat je goed genoeg bent en liefde verdient. Je hebt dus jezelf aanvaard zoals je bent, met goede en slechte kantjes. Je hebt vrede met jezelf.

Mensen die bezield leven, zijn ook tevreden met wat ze hebben. Ze kunnen dankbaarheid tonen voor de zegeningen in hun leven. Ze voelen zich niet vervreemd van de wereld maar staan er met hun beide voeten in. Ze zijn thuis waar ze zijn en zijn verbonden met de wereld om hen heen.

Brené Brown legt niet meteen een link met geloof, maar voor mij maakt dit onvermijdelijk deel uit van wie ik ben en mijn leven. Daarom nemen spiritualiteit en magie voor mij ook een belangrijke rol in, wanneer ik het heb over bezield leven.

Het vraagt wel een heel andere instelling dan deze die wij gewend zijn in onze samenleving. Onze samenleving is vaak paranoïde en egoïstisch, terwijl dit geen waarden zijn waarmee je een bezield leven zal leiden. Integendeel, je verbreekt verbondenheid wanneer je niet kan vertrouwen op anderen of rekening met hen houdt. Voor mij vroeg het alvast een transformatie van mijn levenswijze.

geloof

Wie goed opgelet heeft, ziet vast dat mijn voorgaande elf woorden van 2016 verweven zijn met dit twaalfde woord waar ik over blog en dat een brug moet vormen naar 2017. Bezield leven is een ‘doel’ waar ik graag heen wil dit jaar. Het heeft me al gegrepen in 2015, nu wil ik er ook echt iets concreet van maken.

Het komende jaar word ik mama en zal ik plots een voorbeeldfunctie aannemen, willens nillens. En als ik één ding als voorbeeld wil geven dan is het wel dat ten volle leven je recht is. Dat een bezield leven een prachtig leven is. Maar vooral dat wat ze ook doet, wat haar ook overkomt, dat er altijd iemand zal zijn die van haar houdt. Want die liefde is ze waard, ongeacht de omstandigheden!

4 Replies to “Bezield leven”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.