Ik wentel me in de warmte van de zon. Langzaam neem ik een klein slokje van mijn thee met pepermunt. Een fris gevoel op mijn tong, dat daarna zakt naar mijn keel en daar een vreemd gevoel achterlaat. Mijn rug is recht, mijn voeten staan op de grond en ik ben me bewust van elk deeltje van mijn lichaam.

Het is een aparte gewaarwording wanneer je aandacht zich volledig focust op wat je aan het doen bent en niet bezig is met de dingen die zijn geweest, die nog moeten komen of die zouden kunnen zijn. Ook is het een staat waar ik me wel altijd in zou willen bevinden. Bij vele mensen, ook bij mij, is het heel moeilijk om die malle molen in je hoofd stil te leggen. Altijd ben je bezig met boodschappenlijstjes, to-do’s, waar heb ik dat alweer gelaten, het was mooi gisteren of dat wou ik toch anders hebben. Het is op die zeldzame momenten dat we even nergens aan hoeven denken en volledig in het moment kunnen leven. Vaak gebeurt zoiets onverwachts wanneer je aan de vooravond van je verlof op een terrasje geniet van een glas wijn of met je voeten in de zee staat en over het water uitkijkt.

Een geoefende geest slaagt er echter in om die momenten vaker te beleven, en vooral om ze bewust op te roepen. Het lijkt bijna een eenvoudige klik in het hoofd die ervoor zorgt dat de wereld er plots helemaal anders uitziet. Vaak wordt gedacht dat je daarvoor een monnik moet zijn in een klooster in Tibet, of dagen de tijd moet hebben om hieraan te beginnen. Niets is minder waar.

Wel is het zo dat het geen weg is van de minste weerstand of een instant-soep. Je moet geduld hebben, oefenen, vallen en weer opstaan, op zoek gaan, tijd maken in een drukke agenda en vaak vraagt het meer dan we soms willen geven. Maar het resultaat kan ongelofelijk verbluffend zijn.

Jaren geleden kwam ik via mindfulness bij meditatie terecht. Ik was meteen verkocht, het was een heerlijke techniek en als ik elke dag even een half uurtje de tijd nam, voelde ik me vaak weer voor een vrij lange tijd goed en fris. Toen ik mijn Lief leerde kennen, vergat ik echter de tijd te nemen om te mediteren, want ik had instant-geluk in het verliefd-zijn. Nu komt de drang terug om wat te gaan doen met meditatie en te werken aan een ‘change of mind’. Bewuster in het leven staan, meer bezig zijn met wat je doet en minder met andere dingen. Tijd om aan de verandering verder te werken!

377e4e3ab7ee4a12b85813251c6b6555
Bron: pinterest

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.