Ik trapte hard op mijn rem, maar voelde hoe mijn auto doorslipte. Heel even dacht ik dat ik – net zoals een keer was gebeurd toen een voetganger onverwacht de straat overstak – nog op het nippertje zou kunnen stoppen. De klap overtuigde mij van het tegendeel. De auto voor mij reed net de oprit op en stopte daar. Ondersteboven van het gebeurde, reed ik hem snel achterna om uit de auto te springen en te kijken of er iets met de chauffeur aan de hand was. De jongen die uit de auto kwam, was behoorlijk onder de indruk, maar had gelukkig niets. Aan de wagen van het bedrijf was er ook niet erg veel schade. Ik haalde opgelucht adem.
“Heb jij iets?” vroeg hij me bezorgd.
“Neen, neen, geen probleem!” stelde ik hem snel gerust.
“Met jouw auto is het anders,” zei hij toen.
Ik draaide me om en de moed zakte me in de schoenen. De neus was volledig ingedeukt, de koplampen stuk en de bovenkant van de neus geplooid. We plaatsen beide auto’s op de parking om de verzekeringspapieren in te vullen. Daar bevindt mijn Opel Corsa van 12 jaar oud zich nog steeds.

We twijfelden er niet echt aan dat de kosten te hoog zouden zijn voor de waarde van de auto. Of we een nieuwe auto zouden kopen, dat was de vraag. Uiteindelijk besloot ik schoorvoetend dat het geen goed idee zou zijn met ons aankomend huwelijk. Er zouden nog genoeg kosten volgen. De fiets en het openbaar vervoer zouden mijn vriend terug worden.

Eigenlijk kon ik – na een zoektocht van onbeperkte duur – waarschijnlijk wel tweedehands een vervangwagen vinden. Natuurlijk zijn we in staat om dat geld te investeren. Het zou veel makkelijker en handiger zijn, maar ik interpreteerde de pech die ik die vrijdagavond had niet als pure pech. Iets in mij vertelde me dat de keuze nu gemaakt was. Al een tijdje lag het moeilijk bij mij dat ik wel probeerde van mijn voedingspatroon aan te passen om het milieu te sparen, dat ik spullen wegdeed en ging consuminderen, maar dat ik wel elke ochtend in mijn auto stapte om naar het werk te gaan. Waar oorspronkelijk de afspraak met mezelf was dat ik enkel het hoogst nodige met de auto zou doen, bleek al gauw dat een auto toch zoveel makkelijker was. Dat wrong.

5166ba7cbf7be75b6062cad8f80b97ea
Bron: pinterest

De keuze werd nu inderdaad voor mij gemaakt: wees groen en neem het openbaar vervoer. Er staat nu nog een auto op onze oprit, maar twee lijkt ons toch een beetje veel. Goede afspraken en timing staan nu op de planning voor de komende maanden. Daarna zien we wel of een auto werkelijk noodzakelijk is.

Bewust groener naar het werk, al is het dan een beetje een geforceerde keuze.

2 Replies to “Bewust groener naar het werk”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.