Als er één iets is waar wij behoorlijk wat aandacht aan besteden dan is het wel afval. Een groot deel van onze ecologische voetafdruk wordt tenslotte bepaald door het afval dat je dagelijks produceert en wat je ermee doet. Ik neem jullie graag even mee in ons verhaal.

Vermijden

Bij voorkeur vermijden wij het om afval te hebben. Geen overvolle vuilniszakken voor ons. Ik vind het vreselijk als onze vijf liter zak voor brandbaar afval al vol is voor de week om is. Dan hebben we naar mijn mening iets teveel de vuilnisbak in gegooid.

Om te beginnen proberen we in de supermarkt zo min mogelijk verpakkingsmateriaal mee te nemen. We kopen groenten, fruit en aardappelen graag in bulk. De plastic zakjes van de supermarkt blijven aan de kant liggen. Wij gebruiken liever onze herbruikbare tasjes.

herbruikbare tas
Photo by Katy Belcher on Unsplash

Als er dan toch een verpakking mee moet, probeer ik sinds deze maand te kiezen voor verpakkingen die eenvoudig te recycleren zijn, zoals papier en karton. Zoveel als mogelijk proberen wij ook grote verpakkingen aan te kopen. Hoe meer in een verpakking zit, hoe minder verpakking er in de vuilnisbak gaat. Eenvoudig is het echter niet om verpakkingen te vermijden, merkte ik al op. Sommige zaken zitten sowieso in wegwerpplastic en kan je dus ook niet vermijden.

Ook op vlak van voeding proberen we afval te vermijden. Restjes gaan hier sowieso op. Als er nog wat in de frigo ligt, probeer ik dit altijd te gebruiken om maaltijden mee klaar te maken. Soep, salades en pizza’s zijn ideale manieren om restjes te verwerken. Blijft er na een maaltijd toch nog over, dan nemen we dit mee al lunch, mits het de moeite is, of we vriezen het in voor een volgende keer. Van hele kleine restjes mogen onze kippen meegenieten.

Hergebruiken of recycleren

Sowieso kiezen wij zoveel mogelijk herbruikbare producten. Onze lunch nemen we mee in een brooddoos of lunchbox. Amélie heeft herbruikbare luiers. Ondertussen zijn wasbare wattenschijfjes, foodhuggers en wasbare inlegkruisjes ook standaard in gebruik bij ons thuis.

Soms hergebruiken we ook verpakkingen, zoals kranten om iets in te verpakken of plastic flessen om opnieuw water mee te nemen in de auto. Het wordt wel afgeraden om plastic flessen vaak te hergebruiken. Hoewel we over het algemeen kraantjeswater en echte herbruikbare flessen kiezen, proberen we zoveel mogelijk een wegwerpfles ook eens te herbruiken. Het is zonde om een fles zomaar weg te gooien.

Nog veel leuker is om een nieuwe bestemming te zoeken voor je afval. Pinterest staat bol van de ideeën om kaarsenhouders, hanglampen, bloempotten of -bakken, decoratie en veel meer te maken van spullen die je niet meer nodig hebt.

hergebruik
Photo by Javier Graterol on Unsplash

En als het dan toch weg moet, kunnen we het maar beter goed sorteren. Zo kan er ook doeltreffend gerecycleerd worden. We hebben hier een blauwe zak voor PMD (plastic flessen en flacons, metalen blikken en kartonnen dozen, oftewel brikken), een gele zak voor brandbaar afval en dan wordt papier en karton ook gescheiden ingezameld. Ons groenafval houden wij ook nog apart. Daarvoor hebben we een composthoop (tuinafval) en een compostbak (groenten- en fruitafval). Die eerste is er vooral omdat we teveel tuinafval hebben om dat ook in de compostbak te gooien. En er zijn natuurlijk ook nog onze kippen die meehelpen de afvalberg een stukje te verkleinen.

Opruimen

Zoals jullie zien, zijn wij dus enorm bezig met het juist inzamelen van afval. Blijkbaar zijn er echter nog steeds mensen die niet wakker liggen van de gevolgen van afval op het milieu. Ik bedoel daarmee niet dat mensen niet stilstaan bij verpakkingen of niet sorteren, maar dat er te vaak nog vanalles wordt achter gelaten in parken, op pleinen en zelfs in natuurgebieden.

Afgelopen weekend ging ik met Amélie naar het speelplein tegenover ons huis. Ze kroop in het gras en begon te spelen met de plastic flesjes en blikjes die daar lagen. Iets meer dan een meter verder stond er een openbare vuilnisbak, maar toch lag al deze rommel op de grond.

Toegegeven, niet op alle plaatsen staat er een vuilnisbak. Maar persoonlijk vind ik dat geen reden om rommel rond te gooien. Het is toch maar een kleine moeite om je vuilnis mee te nemen zodat het niet rondslingert, maar juist verwerkt kan worden? Wij zijn naast de inspanningen omtrent ons eigen afval dus ook begonnen met het opruimen van achtergelaten spullen. We zouden natuurlijk veel liever hebben dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Maar misschien lukt het om op deze manier ook weer een beetje verschil te maken.

Zijn jullie ook zo bezig met de afvalberg en wat zijn jullie acties?

25 Replies to “Hoe bewust omgaan met afval”

  1. Ik ben er zeker mee bezig en heb dit ook van huis uit mee gekregen. Sinds we ook plastic in zakken doen, merk ik dat ik maar weinig echt huis vuil heb, maar wel elke week een plastic zak vol. Als ik vuilnis heb onderweg, neem ik het mee naar huis. Ik kan er slecht tegen als mensen dingen op straat gooien.

  2. wij zijn heel millieu bewust als het gaat om afval. We pakken steeds iets anders aan. we hebben nu een prima werkende composthoop. nu is het terugdringen van het plastic aan de beurt, voor zover we dat al niet deden

    1. Dat is het ook. Uiteindelijk werken supermarkten en producenten ook niet echt mee in het verminderen van afval. Integendeel, alles moet nog eens extra verpakt. Ik vraag me dan altijd af waarom een komkommer bijvoorbeeld in een plasticje zit.

    1. In het begin vond ik dat vervelend dat die plastic zakken weg waren, maar eigenlijk is het een kwestie van gewoonte. Nu neem ik zelfs groenten mee zonder plastic zak, terwijl die dan wel voorhanden zijn.

  3. Wat ben je goed bezig! Goed dat je ermee bezig bent, en dat je het deelt in een blog! Sinds wij plastic scheiden hebben we zoooooo weinig afval, niet normaal wat je normaal eigenlijk allemaal weggooit zeg.

  4. Ik verbaas me er altijd over dat er bij elke afrit afval in de berm ligt. Hoe doen mensen dat in hemelsnaam? Ik probeer wel zo min mogelijk plastic tasjes mee te nemen en ook zo min mogelijk etensresten weg te gooien.

  5. Goed dat je er zo bewust mee bezig bent… Wij zijn er ook steeds bewuster mee bezig, aangezien de omgeving waar we wonen veel hieraan doen. Scheiden van afval zouden we eigenlijk meer kunnen doen, daar zijn we nog even zoekenden in 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.