unnamed

*pling*
Het welbekende geluidje van facebook messenger laat me weten dat ik een berichtje binnen heb. Ik kijk op van mijn boek en neem mijn smartphone om te kijken wie het is en wat ze te vertellen hebben.

Of je nu in de trein, op de wc, in je zetel of op café zit: messenger is niet meer weg te denken van je smartphone. Sinds facebook messenger invoerde, maakt bijna elke facebooker gebruik van deze app. Op je computer heb je het niet nodig. Daar kan je gewoon elk bericht dat je binnen krijgt, lezen via het berichten-icoontje. Op mobiele apparaten daarentegen kan je dat vergeten.

Toen de app net gelanceerd werd, installeerde ik hem niet. Ik zou mijn berichten wel lezen via de facebookapp. Dat werd echter al snel onmogelijk gemaakt. Zin om een bericht te lezen op je mobieltje? Dan kreeg je al gauw in de facebookapp de melding dat je dat via messenger moest doen. De eerste keren kon ik dat nog vermijden door op ‘herinner me later’ te klikken, maar uiteindelijk bleven er maar twee knoppen meer over ‘installeer messenger’ en ‘meer informatie’.

Dus liep ik in de val en installeerde messenger, zonder de lijst met toestemmingen die je geeft te lezen natuurlijk. Af en toe hoorde ik dan wel dat facebook ook je sms’en kon lezen om daarop reclame af te stemmen, maar wat kon mij dat schelen.

Een aantal van mijn vrienden kon het echter wel wat schelen. Zodra ik mijn mobiel internet activeerde, kwamen de berichten binnen. Regelmatig kreeg ik een opmerking omdat ik weer zat te chatten, terwijl ik ook met vrienden op restaurant of café zat. Social media? Sociaal is je gedrag op dat moment echt niet!

Een goede twee weken geleden besloot ik om messenger van mijn smartphone te verwijderen. Op mijn tablet mocht het blijven staan, omdat dat mijn enige apparaat is waar ik op werk. En eigenlijk is het verwijderen van die app enkel maar een bevrijding geweest: geen drang meer om te kijken wie er wat zegt, geen nood meer om gesprekken te blijven voeren wanneer mijn tablet is afgesloten en geen vervelende *pling* die je stoort in je bezigheden.

En jij? Ben jij nog een fan van messenger op je smartphone?

13 Replies to “Bevrijding: weg met messenger”

 1. Ik heb een vrij eenvoudig telefoontje. Dat ding werd dusdanig traag dat ik laatste alles eraf heb gegooid. Ik heb nu alleen nog Whats App voor de familie, Instagram, Roamler en Wordfeud. Geen fb, geen mail, helemaal niks. Verder heb ik mijn geluid uitstaan en kijk ik alleen als het mij uitkomt. Heerlijk!

  1. Ha, ja, dat kan ik me voorstellen. Ik kan facebook niet meer verwijderen. Die app heeft zich genesteld. Maar verder ook alleen nog instagram en twitter. Die laatste is trouwens veel minder irritant als facebook…

 2. Ik heb geen facebook- of messengerapp erop staan. Als ik wil kijken op facebook dan doe ik dat op de computer – zit ik niet achter de computer, dan beantwoord ik ook geen mail of facebookberichten. Twitter heb ik er wel op staan, en instagram, maar die twee kan ik veel makkelijker uit laten staan.

 3. Als ik heel eerlijk mag zijn, dan vind ik dat maar een halfslachtige opmerking. Uiteindelijk koos je er toch voor om die berichten op café te bekijken door mobiel internet aan te leggen of op wifi te gaan? Waarom dan niet gewoon gebruik maken van een erg handig programma en dat internet alleen aanleggen als je echt alleen bent of een bericht moet zien?

   1. En messenger was dan de enige app die je op café opende? Ik begrijp je overigens wel hoor, maar dat is toch jammer dat het niet zonder kan.
    Ik heb ook zo een paar vrienden die altijd en overal wifi willen of hun mobiel internet aanleggen. Of nog: candy crush spelen.

 4. Hihi, ok, dat geeft ook meteen een andere lading. Ja, zowat de enige. Soms ook eens instagram maar dat stoort niet zo. Verder durfde facebook wel lonken maar sinds messenger weg is, doe ik dat ook niet meer. Er zijn overigens nog een heleboel apps van mijn foon gegaan bij een schoonmaak.

 5. Facebook heb ik wel, net als Twitter en Instagram. Maar ik heb de messenger app laatst verwijderd. Na aandringen van facebook heb ik hem een maand geleden geïnstalleerd, maar had daar al snel spijt van. Halve dagen zat ik steeds op mijn mobieltje te loeren, de hele tijd dat geping. En toen las ik ook nog eens het hele privacy verhaal, en heb de app toen acuut verwijderd. Weg ermee. Ook de gewone facebook meldingen heb ik meteen maar eens uitgezet. Wat een verademing! 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.