Net wanneer ik toegeef aan mijn gevoeligheid en over hooggevoeligheid nadenk, zie ik een drietal artikelen voorbij komen op twee dagen tijd. Toen ik het opgaf om te zoeken naar de ware en besloot om eerst van mezelf te leren houden, leer ik mijn Lief kennen. Op het moment dat het even niet meer gaat, hoor ik dat ene liedje van Pink dat mij altijd weer aan mijn voornemens doet denken. Zodra ik mijn hart wil volgen, kom ik in de bibliotheek tientallen boeken over dit onderwerp tegen. Toeval of toch niet?

Het concept toeval heeft me jaren bezig gehouden. Waar veel mensen al snel roepen dat het toch toevallig is, had ik het gevoel dat dat niet het geval was. Daarom trok ik op onderzoek uit en spitte de literatuur uit. Misschien vond ik daar het antwoord op de vraag: bestaat toeval nou echt?

Synchroniteit

Het fenomeen waarbij twee dingen toevallig tegelijkertijd gebeuren, wordt synchroniteit genoemd. Toevallig, omdat er geen causaal verband is tussen de twee verschijningen. Toch komen ze tegelijkertijd voor en volgens velen eigenlijk niet zonder reden.

Carl Jung is de eerste die het begrip ‘synchroniteit’ fundamenteel verdiept heeft. Hij zag synchroniteit als een verschijnsel dat nauw verbonden is met het collectief onbewuste. Synchroniteit is echter een oud idee uit de Chinese, Griekse en Westerse filosofie. Jung gaf het zijn nieuwe naam. Het verhaal dat hierover vertelt wordt, is het volgende:

De Zwitserse psycholoog Karl Gustav Jung (1875-1961) was op een dag in gesprek met een patiënte die hem vertelde over een droom waarin iemand haar een gouden scarabee cadeau gaf. Op dat moment hoorde hij achter zich iets tegen het raam tikken. Het bleek een ‘gouden’ tor te zijn die veel lijkt op de scarabee, de heilige mestkever van de oude Egyptenaren. Jung opende het raam en overhandigde het beest aan zijn patiënte. De vrouw, die eerst stug en weinig ontvankelijk voor de therapie was, ‘opende’ zich volgens Jung na het voorval. (Bron)

Wat heel typisch is aan synchroniteit is dat twee verschijningen die op het eerste zicht niets met elkaar lijken te hebben, voor de persoon die ze waarneemt een heel diepe betekenis krijgen. Ze worden gezien als tekenen van het Universum, van God of van ons hart dat ons de weg wil wijzen.

Web vol raadsels

Mijn geloof fluistert mij in mijn oor dat alles met elkaar verbonden is. Alles maakt deel uit van het grotere geheel. We zijn met elkaar verbonden met kleine draadjes, als van een spinnenweb. Gebeurt er iets met het ene draadje, dan heeft dit gevolg voor de draadjes die er rechtstreeks mee verbonden zijn. En misschien ook met draadjes die er wat verder vanaf liggen.

De systeemtheorie bevestigt dit idee min of meer. Deze theorie, die zowel in de natuurwetenschappen als in de psychologie een belangrijk rol speelt, stelt dat alles in systemen geplaatst kan worden. Je maakt deel uit van dat systeem en elke handeling die je uitvoert heeft invloed op dat systeem. Hoe dicht de verschillende elementen bij elkaar staan, bepaald de impact van de handeling op de andere elementen uit het systeem.

In een gezin kan dit heel grote gevolgen hebben. Wanneer een van de gezinsleden bijvoorbeeld een trauma oploopt, zal dit voor de leden van dit gezin een veel grotere impact hebben dan bijvoorbeeld voor de vrienden van het slachtoffer. Anderzijds zal de impact groter zijn op de vrienden dan op de collega’s van die persoon. Personen die niet rechtstreeks met het systeem verbonden zijn, zullen echter ook beïnvloed worden door deze gebeurtenis is mijn overtuiging.

Door de verbondenheid die wij met elkaar hebben, wordt de synchroniteit van sommige dingen verklaart. Je denkt aan een goede vriendin die je al lang niet meer hebt gehoord en plots belt ze je. De verbondenheid in het universum, de kleine draadjes van het web, heeft jullie terug bij elkaar gebracht. Dat is geen toeval meer!

Een kikker bij windlichtjes

Tekenen van het universum

Het collectieve onbewuste, ook een concept afkomstig van Jung, is een soort van collectieve opslagruimte waar de kennis en waarnemingen van alle levende wezens is opgeslagen. Iedereen is verbonden met dit collectieve onderbewuste en kan er informatie uit ophalen en achterlaten. Jung verklaarde op die manier de angsten die mensen soms hebben of de informatie die we hebben zonder dat iemand ons dit vertelt heeft.

Het collectieve onderbewuste is voelbaar wanneer je iemand tegen komt en denkt: ‘Wat jammer van haar scheiding’, terwijl je deze persoon nog nooit gezien hebt. Het is het moment waarop je weet dat je nu naar de winkel moet en daar dan ontdekt dat jij het laatste exemplaar van een boek dat je zo graag wou, kan kopen. Maar het is ook dat moment waarop je voor het eerst in een huis binnen komt en het gevoel je bekruipt dat hier iets ergs is gebeurd waarna je de gebeurtenissen bijna gedetailleerd kan opsommen zonder ooit iets van het huis af geweten te hebben. Verleden, heden en toekomst lopen in het collectieve bewustzijn door elkaar.

Wanneer je voor een dilemma staat, niet weet welke keuze te maken en het Universum om hulp vraagt, zal je vaak ook antwoord krijgen in de vorm van een teken. Soms komt het zelf zonder dat je erom gevraagd hebt. Het zijn de dieren die anders nooit je pad kruisen die plots talrijk aanwezig zijn. De vele tweets over een onderwerp waar je over nadenkt. Het moment waarop je ergens een tekst ziet staan en bijna gilt: ‘dat is het!’

Het web van het Universum spant overal draden en probeert ons haar boodschap te geven. Datgene wat je op dat moment nodig hebt, kruist jouw pad. Sta ervoor open, luister ernaar en laat je leiden door je hart. Want toeval bestaat niet echt. Het is alleen maar een idee waar we ons aan vasthouden.

Heb je ook al eens zo’n moment meegemaakt waarop je dacht: dit kan geen toeval zijn? Deel het gerust!

7 Replies to “Bestaat toeval echt?”

 1. hahaha, je en OF het mij overkomt, precies zoals jij beschrijft, vele symbolieken of tekens van het Universum, en dan moet ik eigenlijk al lachen tegenwoordig, in mijzelf, glimlachen en dank het Universum en het Al dan ook direct.

  Daarbij denk ik dan ook direct iets wat mijn beste vriend mij al vanaf het begin vertelt… Toeval bestaat niet. Toeval IS…

  X

  1. Dat is zeker waar! Ik merk het ook. Hoe meer je ervoor open staat, hoe meer je het opmerkt eigenlijk. Ik denk dat de dingen toch wel gebeuren, maar gewoon eerder aan onze aandacht ontsnappen.

 2. Toevallig…. heb ik net een meditatie hierover gedaan. Over het loslaten van controle, het collectieve bewustzijn én onderbewustzijn. Ik maak regelmatig dit soort momenten mee. Ik hunker naar bewijs, maar ik weet juist dat dat hetgene is wat ik niet nodig heb.
  Marion onlangs geplaatst…Chillen in een bubbelbadMy Profile

 3. Ik heb zelfs een hele synchroniciteitsreis meegemaakt toen ik 6 weken met de rugzak door Ierland trok. Het was gewoon absurd met momenten. Ik dacht iets en het gebeurde. Iemand zei me: je zou je hierin moeten verdiepen en de volgende dag kwam ik een persoon tegen die alle informatie gaf om me in die zaken te verdiepen. Na 5 weken zo gereisd te hebben was ik echt uitgeput. Ik kreeg het allemaal niet meer verwerkt. Toen dacht ik een weekje te rusten, maar na enkele dagen was het weer van dat. Soms zit je gewoon in die flow. 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.