De Uitgeverij Blossom Books heeft in 2016 een tag in het leven geroepen waarbij je jezelf moet beschrijven aan de hand van tien van hun boeken. Net zoals Vivian van The Book Review, waar ik de tag vond, ken ik hun boeken niet zo goed. Het idee vind ik echter super tof, dus beschrijf ik mezelf gewoon in tien boeken die ik vind passen bij mezelf en mijn leven. Here we go!

De Napolitaanse Romans – Elena Ferrante

Waar gaat het over? De Napolitaanse Romans is een vierluik waarin het verhaal van Elena en Lila verteld wordt, twee vriendinnen die elk heel andere kansen en dus ook een ander leven krijgen. In het Napels van de jaren vijftig is het ondenkbaar dat meisjes hun tijd verdoen met leren. Maar Elena is zo’n goede student dat haar leerkracht haar ouders kan overhalen om haar toch te laten studeren. Lila is niet minder slim, maar haar ouders blijven erbij dat trouwen en kinderen krijgen een veel betere toekomst garandeert.

Wat vertelt dit boek over Saar? Elena is de oudste dochter en meteen de eerste in de gehele familie die erin slaagt om te gaan studeren en zich op te werken. Ergens lijkt dat een beetje op mijn verhaal. Ik ben de oudste dochter, kom uit een arbeidersgezin en ging als één van de eerste in mijn familie studeren. Dat het de grote droom van Elena is om schrijfster te worden, vergroot de parallel tussen haar en mij alleen maar. Ook de strijd me je afkomst en het gevoel om je nooit meer op je plek te voelen, ken ik maar al te goed.

Help me! – Marianne Power

Waar gaat het over? Marianne is niet gelukkig en besluit daar iets aan te doen door een jaar lang volgens zelfhulpboeken te leven. Als die boeken echt iets kunnen veranderen dan zal dat na een jaar duidelijk zijn. Elke maand werpt ze zich op een boek om de magische transformatie te verwezenlijken naar haar perfect gelukkige ik.

help me

Wat vertelt dit boek over Saar? Marianne gaat op zoek naar geluk door zich op zelfhulpboeken te storten. Een paar jaar geleden deed ik dit ook. Ik las bijna enkel nog zelfhulpboeken in de hoop dat ze mij zouden leren hoe ik gelukkig kon zijn. Marianne eindigt haar reis met ‘De kracht van het nu’ en ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Die boeken blijken ongelofelijk belangrijk in haar spirituele ontwikkeling. En laat een van die twee nu ook op mijn lijstje van vijf staan!

Noord – Sien Volders

Waar gaat het over? Sarah, een jonge zilversmid, vertrekt op een kantelpunt van haar leven naar het Noorden om te bezinnen over de beslissingen die ze zal nemen. Ze komt terecht in een afgelegen goudzoekersstadje en ontmoet er Mary, die de enige winkel en postkantoor uitbaat. Mary’s leven lijkt wel een voorafspiegeling geweest van het leven van Sarah. Ook haar pad kruist dat van mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Maar wat zal haar keuze uiteindelijk zijn?

Wat vertelt dit boek over Saar? Het is de innerlijke strijd die deze Sarah meemaakt, die voor mij zo herkenbaar is. Sarah krijgt geweldige kansen aangeboden, maar ze wil haar eigenheid niet verliezen. Haar tocht naar het Noorden doet me denken aan mijn eigen ‘reizen’ op zoek naar bezinning en antwoorden. Verdwalen om dan op het juiste pad terecht te komen, het is een kunst.

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Waar gaat het over? Brené Brown werd bekend door haar TED-talk rond kwetsbaarheid. Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar verbinding, zegt ze. En dat bereik je door je kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar een kracht. Deze stelling onderbouwt ze in dit boek.

de kracht van kwetsbaarheid

Wat vertelt dit boek over Saar? Allemaal op zoek naar verbinding? Oh ja, ook ik. Op Galabria heb ik het al vaker gehad over mijn zoektocht naar verbinding. Met het schrijven van deze lijst komen al die verlangens en ideeën opnieuw naar boven.

Frazzled – Ruby Wax

Waar gaat het over? Ruby Wax toont ons in Frazzled een wetenschappelijke oplossing voor moderne problemen als deadlines, prestatiedrang en sociale druk: mindfulness. Haar definitie van mindfulness is níet: met gekruiste benen mantra’s hummen. Het is wél: je gedachten en gevoelens leren kennen en daardoor bewuster en gelukkiger door het leven gaan. Ruby Wax laat op toegankelijke, humorvolle en slimme wijze aan een breed publiek zien hoe en waarom je je leven kunt veranderen. Ze geeft advies aan ouders, kinderen en tieners. Met praktische dagelijks uitvoerbare oefeningen en een 6 weken durend stappenplan gebaseerd op haar studies in Oxford. Dé gids die je nodig hebt voor een gezonder en gelukkiger leven.

frazzled

Wat vertelt dit boek over Saar? Punt één: het is een zelfhulpboek, yeey. Punt twee: het gaat over mindfulness. Helemaal yeey! Bij dit boek kon ik alleen maar juichen en knikken. Frazzled is niet zomaar een gids in mindfulness. Het is een gids in hoe Saar in het leven zou willen staan.

De Alchemist – Paulo Coelho

Waar gaat het over? Een jonge schaapherder droomt van reizen, alle hoeken van de wereld onderzoeken. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem uiteindelijk aan om een echte queeste te ondernemen. Op zijn reis ontmoet hij in Egypte de Alchemist die de grote spirituele waarheid kent.

Wat vertelt dit boek over Saar? De zoektocht van de schaapherder is zo herkenbaar. Dromen, blijven dromen en dan die dromen willen volgen. Op zoek gaan naar een grote, verborgen schat. En dan tot het besef komen dat die schat eigenlijk diep vanbinnen ligt. Ja, dat lijkt wel een beetje alsof het over mij gaat.

Voor jou – Jojo Moyes

Waar gaat het over?  Louisa raakt haar werk kwijt wanneer haar baas besluit om het café waar ze werkt te sluiten. Hopeloos gaat ze op zoek naar iets anders en komt zo bij Will terecht als zijn verzorger. Als die twee één ding gemeen hebben dan is het de kleine wereld waarin ze leven. Maar Louisa kiest ervoor om in die kleine wereld te blijven en Will kan niet anders. Dat Will besloten heeft om euthanasie te plegen is voor Louisa de trigger om haar wereld te vergroten in een poging hem op andere gedachten te brengen.

Wat vertelt dit boek over Saar? Oh, de humor, daar heb ik zo van genoten. Die zwarte humor is heel erg mij. Sarcasme heerlijk. En het super romantische verhaal, ja, dat ben ik stiekem ook wel een beetje. Maar wat me het meeste raakte is hoe Louisa in haar eigen kleine wereld blijft, omdat dat veilig is. En hoe ze verandert wanneer haar getoond wordt wat de wereld allemaal te bieden heeft. Iets met “magic starts when you step out of your comfort zone”.

Schittering van de zon – Nora Roberts

Waar gaat het over? Jude heeft net een scheiding achter de rug en gaat naar Ierland om daar tot zichzelf te komen. Ze staat op de rand van een depressie, maar hoopt in Ierland zichzelf terug te vinden. Ook wil ze een grote droom waar maken. Ze wil zich buigen over het boek dat ze al altijd wilde schrijven over de legenden van Ierland. Maar de legenden slokken haar op. Jude gaat zelf deel uit maken van haar eigen legende.

schittering van de zon

Wat vertelt dit boek over Saar? Verliefd worden op Ierland, op haar mythen, haar mensen, het eten en de muziek. Jep, that’s me! Ik heb mijn hart verloren in Ierland en dit boek lezen was opnieuw verliefd worden. Daarnaast kampt Jude ook met dezelfde innerlijke criticus als ik: je bent niet goed genoeg om te schrijven. En dat terwijl we diep vanbinnen toch die droom koesteren.

De Boekendief – Markus Zusak

Waar gaat het over? Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg en Liesel komt alleen aan bij het oudere echtpaar Hubermann. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden…

Wat vertelt dit boek over Saar? Liesel heeft een liefdesaffaire met boeken en woorden. Het is zo erg dat ze zelfs boeken steelt. En dat kan ik begrijpen. Ik heb onbeperkte toegang tot boeken, een luxe, maar als ik net als Liesel dat niet zou hebben, dan steel ik er vast ook een paar.

De ongewone lezer – Alan Bennett

Waar gaat het over? Bij toeval – ze rent achter haar hondjes aan – ontdekt de Engelse koningin een bibliobus die geparkeerd staat bij de keuken van Windsor Castle. Ze voelt zich verplicht een boek te lenen, en alhoewel ze van plan is het de week erna ongelezen terug te brengen, begint ze te lezen. En ze zal niet meer ophouden. Het leesvirus heeft zich van haar meester gemaakt. Maar het lezen maakt de koningin tot een ander mens, tot een koningin die niet gewenst is.

Wat vertelt dit boek over Saar? De koningin is dezelfde niet meer als ze eenmaal het leven heeft ontdekt. Dat is exact het gevoel dat ik heb na het lezen van elk boek. Met een heerlijke vleug humor is dit boek ook een ode aan de literatuur en een aanklacht tegen het ontlezen in de samenleving. Elke lezer zal zich hier wel in herkennen. Ik ook!

Welk boek zegt echt iets over jou, en wat dan?

4 Replies to “Beschrijf jezelf in 10 boeken – TAG”

 1. “Haar definitie van mindfulness is níet: met gekruiste benen mantra’s hummen. ”

  hahahahaha nee, echt niet! Daar heb je vaak amper de tijd voor met een jong gezin, soms moet ik er gewoon zo om lachen, dat kan alleen als je single en alleen bent als je het mij vraagt 😉 En zelfs dan…

  Jeetje, welk boek… Brida, van Paulo Coehlo… denk ik nog steeds, net als De Alchemist, ondertussen heb ik bijna alles van Coehlo staan ook, en met bijna elk boek, heb ik wel iets, de zoektochten, de wijsheden en de aha erlebnis…. waar ik iets mee kan in het dagelijks leven.

  Verder, heb ik net The Magic van Rhonda Byrne natuurlijk aangeprezen en dat zegt alles over mij, van ooit blijven hangen in het verleden, negatief denken juist, bomen op de weg leggen nog voordat ik iets had ondernomen, dingen die niet konden omdat…. naar… dankbaar zijn, en het omdenken dat de dingen wel kunnen, wat ik voor onmogelijk hield, dat het zal gebeuren, en vele dingen zijn al uitgekomen in het klein, nu nog in het groot… en dat stukje ben ik nog mee bezig 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Instaproof & Texel on screenMy Profile

  1. Met gekruiste benen op een matje is inderdaad niet zo handig voor mensen met een jong gezin. Ik spreek uit ervaring 😉

   Dat boek van Rhonda Byrne moet ik trouwens dringend eens lezen. Je praat er steeds maar over en je maakt me wel ontzettend nieuwsgierig naar de inhoud. Maar even kijken of de bib hem heeft. Al zal het niet meer voor dit jaar zijn, dat boek lezen, denk ik. Teveel andere boeken op mijn leeslijst!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.