Het idee dat ik had over mensen met een beperking werd gevormd door mijn eigen ervaringen met hen. Als tiener heb ik twee jaar als begeleider gewerkt op een speelpleinwerking waar kinderen en jongeren met een beperking terecht konden, tijdens mijn lerarenopleiding liep ik ook stage in het buitengewoon onderwijs. Wat moesten wij als samenleving met deze mensen doen? Het was voor mij nooit eenvoudig om een alles overkoepelende uitspraak te doen. Ik heb namelijk mensen gezien die ondanks hun beperking een kwalitatief leven konden uitbouwen. Ik heb mensen gezien die ongelukkig waren omdat ze hun situatie begrepen (fysieke handicap en normale begaafdheid is, geloof ik, soms wel een vloek). Ik heb ook jaloezie, geluk, blijdschap, afgunst, berusting, enthousiasme, verdriet en verslagenheid gezien.

Hoewel ik zelden televisie kijk, kon ik afgelopen woensdag niet anders dan meekijken naar een reportage die mijn Lief bekeek. Het verhaal van Shéri, een meisje met het syndroom van Down, greep mij zo aan dat ik wel moest volgen.

Hieronder zie je de trailer van de aflevering

Bekijk meer video’s van Telefacts op vtm.be

Zien wat dit meisje met haar beperking heeft bereikt, was ontzettend inspirerend. Deze jonge vrouw heeft meer kracht in zich dan vele ‘normale’ mensen. Doorzettingsvermogen is niet zomaar een kwaliteit van haar. Ze is de verpersoonlijking van doorzettingsvermogen. En met haar verhaal, met deze reportage, rees bij mij de vraag: leggen wij zelf mensen niet gewoon hun beperkingen op?

Dat wat je overkomt, definieert je niet. Hoe je ermee omgaat, dat is van belang. Daar geloof ik heilig in. Shéri en haar moeder zijn hier levende voorbeelden van. Hoewel de wereld om hen heen medelijden had met het feit dat Shéri het syndroom van down heeft, bleef haar moeder in haar geloven. Ze stimuleerde haar om meer te zijn dan haar beperking. Ze steunde haar wanneer Shéri hetzelfde wilde doen als haar zussen. Shéri is nooit haar beperking geweest. Ze is in veel opzichten een mens met mogelijkheden. Daar hebben haar ouders hun focus gelegd. Het heeft Shéri gemaakt wie ze nu is: iemand die in zichzelf en in haar mogelijkheden gelooft. Ze is boven haar beperkingen uitgegroeid en blijft gewoon zichzelf.

Die reportage gaat voor mij niet over het syndroom van Down. Het gaat niet over ‘gehandicapten’. Ze gaat over mensen, hun mogelijkheden en hoe we ermee om gaan. Ik geloof dat veel afhangt van hoe je een kind opvoed, hoe je een mens vorm geeft. Geef hen mogelijkheden en kansen – of ze nu ‘normaal’ zijn of ‘beperkt’ zijn – en je zal zien dat ze boven zichzelf uitstijgen. Ze zullen de beste versie van zichzelf worden.

Mijn motivatie en geloof in kwetsbaarheid, bezield leven, houden van mensen ondanks alles, is alleen maar gegroeid. En ik betrek het op mijn eigen dochter. Wie ze ook zal zijn, we zullen van haar houden en haar alle kansen proberen geven. Wanneer niemand er nog in gelooft, zullen wij dat wel doen. Omdat geloof en hoop doen groeien, letterlijk!

One Reply to “Als je beperking je kracht wordt”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.