Op 1 mei worden door paganisten over heel de wereld de vuren van Beltaine aangestoken. De jonge God herrijst en zal de aarde terug bevruchten met overvloed wanneer hij het Heilig Huwelijk voltrekt met de machtige Godin. Koning eik strekt zijn hand uit over het land. Wat gezaaid is met Imbolc en Ostara zal vanaf Beltaine beginnen groeien en bloeien. Ook wel bekend als het feest van de Liefde is Beltaine het moment bij uitstek om hen waar je om geeft te laten blijken wat zij voor je betekenen. Dat is exact wat er deze Beltaine ook is gebeurd.

Liefdevolle vriendelijkheid

Op 1 mei zelf vierde ik in eerste instantie niet Beltaine, maar het feest van de arbeid. Een feest waarbij we vieren en herdenken hoe onze voorouders voor onze sociale rechten hebben gevochten en een prachtig systeem hebben kunnen verkrijgen waar we vandaag nog van kunnen genieten. Ook een dag waarbij we even stilstaan bij hen die nog steeds vechten voor deze rechten en hen die vechten voor het behoud.

Tussen alle drukte door nam ik de tijd om toch ook het feest van Beltaine een beetje aandacht te schenken en ik ging zitten voor een hartmeditatie. Deze meditatie, bekend in de mindfulness als ‘liefdevolle vriendelijkheid’, werkt in vijf fasen. In de eerste fase wens je jezelf vanuit je hart geluk, gezondheid, veiligheid en bescherming toe. In de tweede fase wens je ditzelfde aan iemand die je nauw aan het hart ligt, in de derde fase wens je het toe aan iemand waar je neutraal tegenover staan, de vierde fase is deze wens voor iemand waar je het moeilijk mee hebt en in de vijfde fase werk je eerst met de vier voorgaande personen waarna je de wensen uitbreid naar alle levende wezens.

De eerste fase was voor mij behoorlijk moeilijk en even een grens die ik over moest, maar de kracht die ik voelde vanuit mijn hart toen ik er uiteindelijk in slaagde om mezelf die vier dingen toe te wensen, gemeend toe te wensen, is onbeschrijfelijk. Bij de tweede fase ging het veel vlotter. Eigenlijk voelde ik maar een heel subtiel verschil. Het was bij fase drie en vier dat een gevoel van medeleven mij overviel bij het toewensen van de kwaliteiten aan de mensen die ik in gedachten had. Deze mensen ontbraken sommige van de kwaliteiten die ik hen toewenste, wat geen aangenaam gevoel gaf. Bij het uitbreiden naar alle levende wezens, moest ik ook effectief denken aan alle levende wezens. Ook aan alle dieren en planten die helemaal geen veiligheid en bescherming kennen, maar misbruikt en vernietigd worden voor het plezier van onze soort. Dan nog maar te zwijgen van alle mensen die lijden door andere mensen.

Toen ik mijn ogen opende, had ik een enorm groot gevoel van verbondenheid. Mijn Lief had dan ook een kaart in mijn handen gelegd, want hij was thuis gekomen tijdens mijn meditatie. Op tafel had ik mijn kaarten ‘Boodschappers van Gaia’ klaar gelegd om daarna even een kaart te trekken. Mijn Lief had dit dus voor mij gedaan en de getrokken kaart in mijn hand gelegd terwijl ik nog aan mijn meditatie bezig was. Ik zag ze toen ik mijn ogen opende.

beltaine orakelkaart

Geboorte van een traditie

Beltaine werd effectief gevierd met drie covens op de tweede mei. Het was een geweldig groot feest waarbij we met twee dochtercovens bij de moedercoven op bezoek waren en belangrijke mensen mochten eren. Wat in de cirkel gebeurd, blijft in de cirkel, maar daarbuiten is er ook veel gevierd.

In de tuin was een steencirkel aanwezig waar we even geweest zijn als afsluiter van onze rituele Beltaineviering. Nadien ben ik nog terug gegaan om er even te mediteren. Op de achtergrond hoorde ik mijn broeders en zusters op de djembés en troms spelen. Het was niet moeilijk om in de juiste sfeer te geraken. De omgeving en de geluiden op de achtergrond namen mij meteen mee. De beelden wervelden voor mijn ogen en ik heb weer een heleboel mooie inzichten mogen ontvangen.

Rond het vuur ontwikkelden zich mooie gesprekken, ontstonden fijne momenten en het was moeilijk om op een bepaald moment effectief terug afscheid te moeten nemen. In de auto had ik meegezongen met het nummer ‘countryroad, take me home’ op weg naar de viering. De weg had mij naar mijn tweede thuis gebracht, bij mijn covenleden, bij mijn broeders en zusters in de craft. Maar de weg zou mij terug brengen naar mijn eerste thuis: mijn Lief. Soms wens ik dat beide samen konden vloeien in een grote, veilige thuis, maar anderzijds is het fijn om te weten dat er twee plaatsen zijn waar ik altijd terecht kan.

steencirkel beltaine

Volle maan

Het weekend eindigt met een volle maan die eigenlijk volledig vol was deze morgen. De kracht van volle maan blijft nog even hangen. Gelukkig maar, want door de drukte kon ik gisterenavond heel weinig tijd aan haar besteden, ook al heb ik wel aan haar gedacht.

Volle maan is het moment voor de vervolmaking van dingen die je begonnen bent. Vanavond is er een opvolgsessie mindfulness, in teken van ‘jezelf zijn’. Het lijkt mij ideaal om dit te combineren met mijn vollemaanviering. Er hoeven ook niet altijd heel speciale dingen gedaan te worden om haar te eren. Soms zijn de eenvoudigste dingen die zij op je pad zetten nog de meest effectieve. Vanavond geniet ik dus van een avond meditatie en drink ik een heerlijk wijntje op haar en op mezelf.

Volgen jullie dit soort feesten, of het verlopen van de seizoenen op jullie manier? Hoe leven jullie mee met het draaien van het jaarwiel?

2 Replies to “Het Heilig Huwelijk met Beltaine”

  1. Heel mooi om te lezen dat je zo’n goede viering van Beltaine hebt gehad met de covens! Die sfeer samen lijkt mij prachtig om te voelen en fijne gesprekken zijn altijd zo waardevol. Ooit wil ik in mijn tuin een steencirkel maken, zo mooi en krachtig. Die kaart heeft een hele goede boodschap!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.