De koude lucht prikkelt mijn neus bij elke inademing. Met een zucht verlaat ze daarna mijn longen. Mijn gedachten doen een poging om af te dwalen maar ik breng ze terug. Terug gaan ze naar mijn ademhaling, de lichamelijke gewaarwordingen en mijn emoties. De spieren in mijn schouders trekken samen. Het gewicht dat ik daar voel, doet me beseffen wat ik de laatste weken heb gedragen. De stress, een beetje onzekerheid, maar ook het doorgaan wanneer ik beter even zou gaan liggen. Soms had ik wat beter naar mijn lichaam moeten luisteren. Dat neem ik mezelf nu niet kwalijk. Nu heb ik tijd genomen voor mezelf en mijn lichaam. Al zijn dit maar tien minuutjes die ik invul met ademen en luisteren in stilte. Het zijn tien minuutjes voor mezelf!

Sinds vorige zomer probeer ik terug op de mat te gaan zitten, maar ik was rusteloos. Ik zocht mijn heil in mooie woorden uit boeken, schreef blogjes en was met heel wat andere dingen bezig. Dat had ik nodig, zo bleek. Het is soms interessant om eens niet stil te staan bij jezelf, maar gewoon mee te gaan in de flow van het leven. Na twee maanden tevergeefs proberen en ‘dagelijkse meditatie’ op mijn doelenlijst te plaatsen, begon ik dat te beseffen. Ik liet het idee van elke dag op de mat te gaan zitten dus gaan en ging mee met wat op mij af kwam. En met een baby op komst, is dat meer dan voldoende!

Vorige week begon het echter weer te kriebelen. Lezen is leuk, bloggen is fijn en de sociale contacten die ik heb, daar wil ik in investeren. Alleen merkte ik dat ik en mijn lichaam niet zo’n goede vriendjes meer waren. Het is misschien een bekend verhaal voor zwangere vrouwen, maar het ging mij niet om mijn uiterlijk of om wat ik wel of niet mocht eten. Het vertrouwen in mijn lichaam was een beetje weg. Ik ben nochtans niet ziek, alles gaat goed met de zwangerschap en dus zie ik zelf geen enkele reden waarom ik me minder goed voelde bij mijn lijf.

Daarop besloot ik om elke dag gewoon tien minuten te gaan zitten in stilte en naar mijn lichaam te luisteren. Wat was er aan de hand? Ik ging zitten en ik luisterde. Ondertussen ben ik een week bezig met dagelijkse korte meditaties. Ik speel geen muziekjes, ga niet op zoek naar geleide meditaties, luister ook niet naar instructies, maar ga zitten en laat de indrukken gewoon op mij afkomen. De timer staat, zodat ik weet wanneer de tien minuten om zijn. Voorlopig werkt dat gewoon het beste. Aangezien ik een aantal maanden niet meer op de mat ben geweest, is de tijd soms wel eens lastig inschatten. De eerste dag ben ik zelfs doorheen een weerstand tegen de stilte moeten gaan.

Zo keer ik terug naar de basis: vipassana meditatie, waarbij niet veel instructies komen kijken. Niet teveel poespas met muziek, stemmen of andere geluiden. Gewoon zitten en luisteren. En daar wordt een mens een stuk wijzer van!

2 Replies to “Back to basics”

    1. Ik heb begin vorig jaar een hele pot geschreven over vipassana meditatie, de link staat in dit artikel. Gewoon eens doen, zou ik zeggen. Je merkt vanzelf of het ook iets voor jou is! 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.