Ik zal dit blogje met een eerlijke bekentenis beginnen: het huishouden is nooit mijn grootste hobby geweest. Zelfs voor kleine Amélie er was, gebeurde het wel eens dat ik een paar steken liet vallen. Elk excuus is voor mij altijd goed genoeg geweest om een keertje minder te stofzuigen, het stof even op de plank te laten liggen of om een oogje toe te knijpen voor de rommel. Het gaf me wel altijd voldoening om een proper en opgeruimd huis te hebben. Want, zoals mijn Liefje zegt, een proper huis is een blij huis. Dat het ook zorgt voor een rustig gevoel in mijn hoofd, is mooi meegenomen.

Het huishouden is sinds kleine Amélie er is een stukje lastiger geworden. Voor we ouders waren, waren de taken eenvoudig verdeeld en lukte het mij om in het weekend in een uur of twee à drie mijn taakjes gedaan te krijgen. Lief en ik hielden tijdens de week de boel namelijk goed bij. Met een baby erbij werd dat plots een heel ander gegeven. De verzorging van dat kleintje slurpt namelijk heel veel van mijn tijd op, waardoor er minder overblijft voor andere zaken. Zeker nu ik terug fulltime ga werken, is het een hele uitdaging geworden. Maar hoe bolwerken wij het om ons huis toch proper en opgeruimd te houden?

Om te beginnen moet ik heel wat krediet aan mijn schoonmoeder geven. Twee dagen per week komt zij namelijk op ons kleine beebje passen. Maar wanneer ons meisje slaapt of gezellig aan het spelen is, dan doet mijn schoonmama de strijk, de afwas en ook nog eens hier en daar een klein poetsklusje. Zo zeemt ze de ramen, stofzuigt of slaat een dweiltje. En zo kan deze mama weer wat meer tijd besteden aan haar kleine beebje.

Een tweede medaille is te bezorgen aan mijn Lief. Waar mogelijk springt hij bij. De vaatwasmachine lijkt zichzelf soms te vullen en te legen. Het zand en haar van de hondjes verdwijnt van de vloer en met talloze kleine dingen die hij hier en daar doet, onlast hij mij enorm. Daarnaast mag ik ook die medaille wel even opspelden. Tijdens de week probeer ik onze was en plas zoveel mogelijk bij te houden. Niet alleen kleren en beddengoed wordt door onze wasmachine terug gereinigd, ook de luiers van kleine beeb verdwijnen regelmatig in de trommel. Mijn wasmachine staat nog nauwelijks een dagje stil. Er wordt ook elke avond opgeruimd: de speeltjes van Amélie vinden opnieuw hun plekje, rondslingerende papieren worden opgeborgen, boeken gaan terug op hun plaats, … We proberen te vermijden dat het een rommelboel wordt onderweg. Elke dag vijf minuten opruimen, spaart uren werk in het weekend!

Met twee honden en een baby is het ook nodig om dagelijks te stofzuigen. Dat was echt een heuse klus, maar sinds we een steelstofzuiger in huis hebben, gaat het veel makkelijker om eens het zand en haar weg te werken. Mijn Lief neemt deze klus meestal voor zijn rekening en met de AEG steelstofzuiger speciaal voor dierenhaar doet hij dat met ‘plezier’.

Stofzuiger

Sommige klusjes doe ik ook met een klein meisje naast mij. Dan zit Amélie in haar wipper of Bumbo terwijl ik haar uitleg hoe je de was vouwt of een brood bakt. Ook bij het koken is ze graag aanwezig. Met een lepel en een bekertje in haar hand zit ze dan haar verhaal te doen, terwijl ik zoveel mogelijk gezonde maaltijden op tafel probeer te zetten.

Uiteindelijk probeer ik in het weekend ook altijd wat tijd vrij te maken om de grotere klussen aan te pakken: grondig stofzuigen, dweilen, stof afnemen, douche en wc’s onder handen nemen. Alle geluk dat ons beebje van een poetsende mama houdt. Zodra ik de stofzuiger boven haal, valt ze meestal in slaap.

Het huishouden blijft een verhaal waarbij ik me net Sisyfus voel die een grote kei de berg moet oprollen. Zodra je bijna bij de top bent, valt de kei en mag je terug opnieuw beginnen. Maar wanneer ik ons kleine beebje zie, weet ik één ding: we worden allemaal een tikkeltje gelukkiger van een opgeruimde huis, maar van liefde en aandacht groeit ze. En uiteindelijk zal ze aan dat laatste nog gelukkiger worden dan van ons opgeruimde huis!

4 Replies to “Baby en huishouden, niet de beste combinatie”

    1. En toch is het bij veel mensen nog altijd anders. Daarom vind ik het wel het vernoemen waard. Ieder zijn aandeel, dat wel, maar het mag altijd eens gezegd worden (hij zegt het overigens ook wel tegen mij 😉)

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.