Toen ik mijn eerste stappen in het wicca-wereldje zette, werd ik meteen om mijn oren geslagen met de laatste zin van de wiccan rede en – volgens vele heksen op fora – meteen ook de belangrijkste wet die een heks hoort te volgen.

5955505497eb97315303be055af69319In tegenstelling tot de ‘wet van drie’ omarmde ik deze zin en besloot er mijn leven naartoe in te richten. Het was absoluut van levensbelang om niemand schade te berokkenen!

Wie goed leest, heeft meteen door dat ik het eerste deel van deze ‘regel’ heel streng ging volgen. Als niemand gekwetst werd, en dus deed ik heel hard mijn best om niemand te kwetsen. De manier waarop ik met magie omging was daar ook een gevolg van. Jaren liep ik op de toppen van mijn tenen wanneer ik besloot om een ritueel uit te voeren: stel dat ik iemand kwaad deed! Maar het uitte zich eigenlijk het meeste in mijn dagelijks leven. Neen zeggen, was een een moeilijke beslissing, want stel dat ik iemand kwetste met mijn neen. Het ging zelfs zo ver dat ik niemand teleur wilde stellen! Dit alles had uiteraard niet alles te maken met de ‘regel’ die uit de wiccan rede kwam, want ook toen er een pauze kwam in mijn heksenleven lette ik heel goed op wat wel en wat niet kon.

Ondertussen is deze ‘regel’ een richtlijn geworden en besef ik heel goed dat het tweede deel van de zin minstens even belangrijk is. Stilaan vraag ik mij af waarom het niet eerder geformuleerd werd als ‘Do as you will, if it harms none’. De nadruk op het feit dat je als heks de vrijheid hebt om je eigen regels te bepalen, springt op die manier veel meer in het oog namelijk.

De kern van het heks-zijn ligt hem voor mij uiteindelijk in de oneindige mogelijkheden die een persoon heeft om te groeien. Een heks neemt alle kansen aan en werkt aan haar persoonlijkheid om haar volledige groeipotentieel te kunnen gebruiken. Daarvoor heeft zij alle vrijheid nodig om te kunnen doen wat haar verder brengt op haar pad. Waarbij uiteraard rekening moet worden gehouden met de vrije keus die ieder ander persoon op deze wereld moet kunnen behouden. Mijn vrijheid stopt waar de jouwe begint. Ook is het niet de bedoeling om heel bewust te kiezen voor een oplossing waarvan duidelijk is dat je een ander persoon daarmee kwaad berokkend.

Alleen maak ik nu een kanttekening bij deze eenvoudige richtlijn: hoe is een mens in hemelsnaam in staat om ervoor te zorgen dat hij/zij niemand kwetst? Hoe kan je een leven leven waar je voldoening uit haalt zonder daarbij niet een keer iemand tegen de schenen te schoppen?

3 Replies to “An it harm none”

  1. Neen, inderdaad Marion, dat denk ik nu ook. Probeer de intentie zuiver te houden…

    Beaunino, met kruiden ben ik niet zo heel veel bezig. Magie daarentegen toch regelmatig. Maar ik vind het altijd moeilijk om dat op het internet te gooien. Onder het kopje ‘spiritualiteit’ heb ik daar echter wel al een keer wat over geschreven en er volgt nog wel wat, alleen minder regelmatig als de persoonlijkere blogs 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.