Tijdens het eerste levensjaar van Amélie schreef ik maandelijks over haar ontwikkeling, toen ging alles nog zo snel. Na haar eerste verjaardag volgden er geen maandelijkse updates meer. Ik vond dat niet zo nodig meer. Pas toen ze anderhalf was, schreef ik er nog eens eentje.  Mijn plan was dan ook om te wachten tot haar tweede verjaardag om nog eens een ontwikkelingsupdate te schrijven. Mijn kleine meid verbaast me de laatste tijd echter zo dat ik zin kreeg om dit met jullie te delen. Lieve Amélie is 20 maanden, tijd om even bij te praten.

Stappen en rennen

Zo rond haar vijftiende maand zette Amélie haar eerste stapjes zonder steun of hulp. Intussen is dat stappen een pak minder wiebelig geworden. Amélie stapt vlotjes het huis door, naar het speelplein, op een wandeling door het bos. We merken dat de buggy steeds meer meegaat om spullen te dragen, steeds minder om Amélie rond te rijden. Als ze de kans ziet, wil ze eruit om zelf te stappen.

lekker rennen

Van Amélie mag het ook iets sneller gaan. Stilaan doet ze pogingen om te rennen. Vooral tijdens het peuterturnen oefent ze dit, want er is een loopbaan met vering waar turnoefeningen op gedaan kunnen worden. Amélie gebruikt die baan om te rennen, dat gaat een stuk makkelijker. Als de baan niet beschikbaar is, neemt ze de handen van mama en papa beet om zo een sprintje te zetten. Ze probeert het ook vaak in haar eentje, maar regelmatig lijken haar voetjes niet te kunnen volgen. Toch merken we dat dat rennen steeds beter lukt!

Ik zal je eens wat vertellen

Met anderhalf jaar sprak Amélie nog niet zoveel. Ze kon mama, papa, ja en neen zeggen. Soms zei ze ook die of dat, maar verder had ze er helemaal geen nood aan om de dingen te benoemen. De begeleidsters in de opvang viel het op dat ze waarschijnlijk wel in staat was om woorden te zeggen, maar dat ze daar gewoon geen zin in had. Ze kreeg wat ze wilde ook zonder veel woorden te gebruiken. Zij begonnen haar daarom te stimuleren om meer te praten.

Amélie

Wat een effect heeft dat gehad! Een goede maand geleden begon ze met ‘tut’, ondertussen brabbelt ze erop los. Van ‘naar bed’ tot ‘konijn’, ‘Wolf’ en ‘Luna’. Ze roept ‘auto’ als er een auto voorbij komt, vraag ‘koek’ of ‘zijntjes’. Dieren benoemen, doet ze alvast ook al goed. ‘Hond’ en ‘paard’ worden hier het meest gezegd, aangezien ze een hobbelpaard heeft en er twee honden rondlopen. Stilaan beginnen ook woordgroepen in haar woordenschat te zitten.

Veel van wat ze zegt, is voor buitenstaanders nog onbegrijpelijk, maar wij weten maar al te goed wat ze te zeggen heeft!

Lekker creatief

Muziek interesseert Amélie steeds meer. Ze liep al regelmatig rond met een boekje waar ze verschillende stukjes uit de symfonieën van Mozart kon mee afspelen. Tegenwoordig is ze ook dol op muziek op de radio. Als ze een liedje leuk vindt, gaat ze dansen. Ze zwaait met haar handjes en wiebelt met haar hoofd. Als ze het liedje echt leuk vindt, dan gaat haar hele lijfje aan het dansen. Over haar muzieksmaak hoor je ons alvast niet klagen. Op dit moment is haar favoriete nummer ‘Psychokiller’ van The Talking Heads.

Amélie kleurt

Maar ook kleuren en plakken worden nu helemaal leuk, aangezien haar fijne motoriek met sprongen vooruit is gegaan. Ze krabbelt nog voornamelijk op een blad, maar ze slaagt er wel in om op het blad te krabbelen. We hebben ook een kunstwerk met blaadjes gemaakt en ze vond het heerlijk om de blaadjes te kleven. Vol verwondering probeerde ze de blaadjes toen weer los te maken, maar dat was tevergeefs.

Ikke doen!

De grootste verandering vind ik wel haar zelfstandigheid. Ze is nog steeds gek op eten, maar neemt nu zelf het heft in handen. Met een lepel of een vork eet ze zelf haar maaltijd op. De ene keer lukt dat al wat beter dan de andere keer. Je kan je wel inbeelden dat aardappelen iets makkelijker te eten zijn dan rijst of spaghetti. Maar als je vork niet goed werkt, dan eet je toch gewoon met je handen.

Kasten zijn niet meer veilig. Amélie haalt zelf haar rozijnen uit de kast, neemt melk uit de frigo en neemt zelf haar bestek. Tegenwoordig zetten we ook onze kleine meid in om de wasmachine te vullen, was uit de wasmachine in de droogkast te steken, de vaatwasser te legen, de tafel te dekken, … We kunnen niet genoeg klusjes bedenken waar Amélie bij kan helpen, want ze doet het met heel veel plezier!

Onze kleine meid ‘groeit echt groot’. We hebben overduidelijk een behoorlijke peuter in huis!

6 Replies to “Lieve Amélie is alweer 20 maanden”

 1. Hahahahaha dat helpen in de huishouding, geniet daar nog maar even lekker van, want straks komt de omgekeerde periode, ‘waarom moet ik….’ hahahaha

  Ze gaat gewoon lekker en goed dus, peutergym is gewoon leuk mijn nichtje doet dat ook nu, en zit al op schooltje zelfs, 2,5 jaar nu… tijd vliegt zooooooooo hard! En zij zit nu echt voor de Sint ook voor de tv, en haar mama kan haar al opdrachtjes laten doen, ze stond met een brief voor de gemeente in haar handen… vertelde aan Fayenne: ‘Dit is een brief van de Sint, hij vraagt of je een wortel voor het paard en wat te drinken voor zwarte piet neer wil zetten, en een tekening maakt voor de Sint.’ Ze stond even na te denken om dan snel naar tafel te rennen en een tekening te maken, vervolgens een wortel en wat te drinken bij de schoen neer te zetten, hahahaha

  Geweldig gewoon!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Wandelen met mijn kleinzoon, en dochterMy Profile

  1. Ik heb goede hoop dat het helpen nu en dat toestaan ook wel zijn vruchten zal afwerpen in de toekomst. Al zal een puber altijd wel een beetje opstandig zijn (en dat moet ook!)
   Peutergym is echt leuk, daar geniet ze telkens weer van. Het is bijna jammer dat de laatste les alweer in zicht is. Wat goed dat je nichtje zo enthousiast doet wat er gevraagd wordt 😀

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.