Op een dag ontplof je, of stort je in. Alles moet eruit. Het verdriet, de woede, je frustratie en al wat nog bleef kleven. De mensen in je omgeving vangen de vlaag. Het moest er gewoon uit, je kon het niet meer tegenhouden. Maar waar het vandaan kwam? Daar heb je geen idee van!

De spreekwoordelijke emmer

Waar komt dit allemaal zo plots vandaan? In de meeste gevallen is het een opstapeling van gevoelens en gedachten waar je nog geen aandacht aan besteed hebt. Het zijn de gedachten die in je onderbewustzijn van alles hebben losgemaakt. Het zijn de gevoelens die je nog niet verwerkt hebt. Ze stapelen zich allemaal op en op een dag loopt de spreekwoordelijke emmer over.

Het is niet fijn voor je omgeving wanneer dit gebeurt. In veel gevallen heb je jezelf niet meer in de hand, dus is het ook geen fijne ervaring voor jezelf. Het liefste zou je dit soort momenten volledig vermijden, omdat je soms dingen doet of zegt waar je achteraf spijt van hebt. Een grote valkuil voor veel mensen is dat ze zichzelf op dat moment straffen. Niet letterlijk natuurlijk, maar ze geven zichzelf in gedachten op hun kop. En daarmee creëeren ze de opening voor een nieuwe ‘aanval’.

Rode lichtjes

Deze momenten komen natuurlijk niet uit het niets aanwaaien. Er zijn gebeurtenissen aan vooraf gegaan die ervoor zorgden dat de emmer steeds voller liep. Wie de tekenen kan herkennen dat de emmer begint vol te lopen, is ook in staat om stoom af te laten zodat je er weer een tijdje tegenaan kan.

Deze tekenen worden wel eens benoemd als ‘de rode lichtjes’. Het is een soort natuurlijk alarmsysteem dat waarschuwt wanneer het allemaal te veel wordt. Tijd om te ontspannen, iets voor jezelf te doen, aandacht te geven aan je lichaam, je emoties en je gedachten.

Voor iedereen zijn deze ‘rode lichtjes’ ook anders. Om te weten wanneer je een rustpauze moet nemen, moet je eerste leren de signalen te herkennen. Voor mij is het voornaamste signaal een gevoel van onrust, alsof er beestjes in mijn lijf zitten en ik daardoor niet stil kan zitten. Dit is een teken van stress. Maar wanneer ik dat signaal te lang negeer, word ik futloos. Ik heb geen zin meer om de activiteiten waar ik met zoveel goesting aan begon nog langer te doen. Het enige wat ik wil is in de zetel hangen met een boek.

Voor andere mensen kan vermoeidheid een teken zijn. Ook eetbuien, emotionele veranderingen, een tic, nood aan alcohol, kunnen jouw ‘rode lichtjes’ zijn. Neem even de tijd om ze te onderzoeken. Bekijk je gewoonten en zoek naar patronen. Wie zijn ‘rode lichtjes’ herkent, heeft de mogelijkheid om op tijd in te grijpen.

2 Replies to “Als de rode lichtjes gaan knipperen”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.