Het mailtje was niet lang en bevatte eigenlijk een doodgewone vraag: “Wil jij eens contact opnemen met X i.v.m. de borg?” Deze ene zin deed mijn adem stokken. De tranen schoten in mijn ogen. Ik voelde hoe mijn hart in een hogere versnelling schakelde en de controle over mijn lichaam uit mijn handen glipte. Mijn ademhaling versnelde en ik moest slikken om het gevoel dat me overviel de baas te kunnen.

Het was de alom bekende angst dat ik gefaald had. Ik had iets niet gedaan zoals van mij verwacht wordt. Er zou een berisping kunnen volgen. Ik zou in de achting dalen, men zou mij niet meer vertrouwen met wat ik in handen kreeg.

Waarom heb ik dat document laten liggen tussen de stapel toen ik geen duidelijk antwoord had gekregen? Waarom zat het niet tussen die andere documenten van borg die ik moest registreren? Ik had het een paar keer willen aankaarten nadat ik het een paar dagen geleden terug vond, maar had er nooit de gelegenheid voor gekregen. Ik moest maar aangedrongen hebben, gezegd hebben dat het dringend was!

Zo’n moment waarop de angst mij overvalt dat ik iets verkeerd behandeld heb en het idee krijg dat ik gefaald heb, verlamd mij volledig. Ik blokkeer, krijg niets meer uit mijn handen en heb zin om me weg te steken onder de dekens. Net op het moment dat je eigenlijk actie moet ondernemen om je fout recht te zetten (of misschien moet ik het zelfs geen fout noemen).

Een paar jaar geleden zou ik een hele dag niets meer kunnen doen. Ik zou mezelf weg steken, doen alsof ik druk bezig ben, maar vanbinnen zou ik alleen maar bezig zijn met het schuldgevoel en de angst. Nog steeds grijpt het me bij de keel, maar ik merk bijna onmiddellijk gaan de alarmbellen af in mijn hoofd: dit is niet juist.

De ultieme methode om ermee om te gaan heb ik nog niet echt gevonden, maar in de meeste gevallen helpt het om:

 1. Mijn aandacht naar mijn ademhaling te brengen en deze terug onder controle te krijgen;
 2. Me bewust te worden van het gevoel dat mij overvalt en de gedachten die het uitlokt en omgekeerd;
 3. De gedachten om te buigen en er een positiever verhaal van te maken;
 4. Even de tijd nemen om wat neer te pennen.

Vooral het laatste is een methode die mij kalmeert, want in mijn hoofd begin ik de dingen te ordenen. Wanneer het in mijn hoofd rustiger is, is het meestal ook rustiger in mijn gevoelsbeleving waardoor ik weer verder kan.

Maar het liefste zou ik eigenlijk gewoon hebben dat mijn angst om te falen en de paniek die erop volgt zich niet meer voordoen…

6 Replies to “Als de angst het overneemt”

 1. Dit kLinkt misschien heel ‘zwaar’, maar als je er zo’n last van hebt, is het dan geen goed idee om eens naar (psychologische) hulp te zoeken, om te leren ermee om te gaan?

  Het zou goed kunnen dat ik daarmee te ver doordenk hoor … Maar mijn man omschrijft wat er een week geleden in zijn hoofd gebeurde precies hetzelfde. Maar dan zo heftig dat hij een zelfmoordpoging deed. Daardoor reageer ik denk ik nogal wat gevoeliger op dit soort berichten, omdat ik weet wat zo’n paniekaanval aan kan richten. Als je er zoveel last van hebt als je hier omschrijft, blijf er dan alsjeblieft niet alleen mee rondlopen …

  1. Hulp heb ik al gehad. Het is echt maanden geleden dat ik dit voor had op die manier. Het hele gebeuren was ook na 5 minuten opgelost 🙂 Ik denk altijd: een psych kan je vooruit helpen, maar de stappen moet je zelf zetten. Ik ben eraan begonnen en al een heel eind, maar soms steekt dit nog eens de kop op.

 2. Dit is wel erg herkenbaar. In andere situaties, maar herkenbaar. Ik heb er nog totaal geen controle op. Hoop daar wel handvatten voor te krijgen in therapie. Deze tips zijn ook fijn.

 3. Dat kan ik begrijpen, Jantine, je had het goed gekaderd in je reactie 🙂

  Marion, ik hoop dat je de juiste handvaten krijgt. Binnenkort ga ik zelf ook weer een cursus mindfulness volgen. Dat heeft mij de vorige keer geholpen om een aantal zaken aan te pakken, ik hoop dat het nu ook weer zo goed werkt. En deze keer probeer ik het niet zomaar weer los te laten wat ik er leer!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.