De kaars flikkerde even terwijl ik aan het werk was, maar steek voor steek gingen alle herinneringen aan haar in het poppetje dat ik aan het haken was. De kleur lila was bewust gekozen en terwijl ik haakte, ging ik terug het verleden in. De eerste keer dat we elkaar ontmoetten en ik bij haar bleef slapen, onze reis naar Lesbos met een gezamelijke vriendin, de jaarfeesten die we samen vierden, dansen in de regen op Castlefest, de chats en de nachtelijke gesprekken. In elke steek ging dat vertrouwde gevoel: het begrijpen zonder woorden, weten dat er altijd iemand voor je is, zonder restricties alles kunnen vertellen wat je denkt.

Maar hoe verder mijn werk vorderde en hoe meer herinneringen, alsook tastbare voorwerpen in het poppetje verdwenen, kwamen ook de minder fijne zaken naar boven. De jaloezie wanneer ik andere mensen leerde kennen, vooral als ik nieuwe vrienden maakte. De steken onder water wanneer het over mijn Lief ging. Steek per steek kwam ik dichter bij het einde. Het einde van onze vriendschap en het einde van het verlangen een gelijkaardige vriendschap te kunnen opbouwen.

Er waren heel veel goede momenten, ongelofelijk veel, maar de uiteindelijke reden dat alles mis liep, was ook heel aanwezig in onze vriendschap. Ook kan ik niet dezelfde toewijding en aanwezigheid verlangen van eender wie in mijn leven. Samen met het dicht naaien van de pop gaf ik de onmogelijke eisen op die ik aan een vriendschap stel, maar ook was het een eerste stap naar de idee dat ik zelf moet beseffen wanneer het niet goed gaat, dat ik zelf mensen moet contacteren en met hen praten. De eerste stappen naar andere, eerlijke vriendschappen misschien.

Stilaan begin ik de veranderingen te voelen. De gesprekken van de laatste dagen zijn voor mij een signaal, de onverwachte telefoontjes ook. Afsluiten en afscheid nemen is moeilijk, maar het opent meteen nieuwe mogelijkheden. P_20140719_230152

P_20140719_215344

P_20140719_232723Foto’s by Saar

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.