Koken is voor mij altijd al een belangrijke bron van ontspanning geweest. Met verse producten in mijn handen maak ik verbinding met het voedsel dat ik eet. Het zorgt ervoor dat ik mijn hoofd kan leegmaken en me kan concentreren op mezelf voeden. En dat is dan weer een onmisbaar onderdeel van ‘zorgen voor jezelf’. De keuken is dan ook een belangrijke plaats in ons huis en toen we aan het renoveren waren, besteedden we de nodige aandacht aan de keuze van een goede, moderne keuken. Zo’n moderne keuken zorgt er meteen voor dat je van alle comfort voorzien bent.

Nieuwsgierig naar onze keuken? Neem dan eens een kijkje in ons huis.

Het is dan ook niet gek dat gezond voedsel in ons gezinnetje tot een van de prioriteiten behoort. Zo wordt er hier dagelijks vers gekookt. Ook quality time met elkaar scoort hoog. Wanneer je echter na een lange werkdag thuiskomt, is koken en quality time niet altijd even makkelijk te combineren. Nu Amélie al wat meer kan, hebben we daarvoor de ideale oplossing gevonden: we duiken met onze peuter de keuken in!

Voor je met je peuter de keuken induikt

Niets is leuker dan samen met je kleine spruit tijd besteden aan iets wat jou blij maakt. Voor je echter met je peuter de keuken induikt, zijn er een aantal zaken waar je even bij stil moet staan.

Veiligheid

Bij kleine kinderen gaat veiligheid boven alles. Zeker in de keuken waar een heleboel potentieel gevaar heerst. Dat betekent niet dat je je peuter uit de keuken moet houden. Het is net belangrijk dat je hem met het gevaar leert omgaan. En dat kan het best als jij hem bij alles in de keuken betrekt onder jouw toeziend oog.

Goede bereikbaarheid

Het aanrecht is veel te hoog voor peuters. Als je hen wil betrekken bij het koken, zal het dus nodig zijn om een trapje of opstapje te voorzien. Ook een learning tower is een heel handig alternatief.

Een learning tower is een opstapje met een rand zodat je kindje niet zo makkelijk kan vallen. Zo’n learning tower geeft kinderen al op zeer jonge leeftijd de mogelijkheid om aan de slag te gaan in de keuken. Deze learning tower is zeer eenvoudig zelf te maken met wat materialen uit de Zweedse winkel.

Help me het zelf doen

Wanneer je je peuter tijdens het koken wil betrekken, is het niet zozeer van belang dat ze helpen. Wel dat ze uitgedaagd worden om dingen te doen. Of die dingen ook goed gedaan zijn, is van geen belang.

in de keuken met je peuter
Photo by Daria Obymaha from Pexels

Peuters kunnen nog niet zoveel dingen helemaal zelf doen. Ze hebben nog een beetje hulp nodig. Ook in de keuken is dit belangrijk. Geef je kind de ruimte om te experimenteren onder het toezicht oog van mama of papa. Geef ze de mogelijkheid om te leren hoe koken in zijn werk gaat. Neem de taakjes niet uit de handen van je peuter, maar help hem om het zelf te doen.

Wees dus voorbereid op een heuse knoeiboel, soms een beetje langer bezig zijn dan wanneer je het zelf doet, maar vooral op heel erg veel fun!

Aan de slag in de keuken!

Met kinderen uit de lagere school duiken we graag in de keuken. Het is een stuk duidelijker waar zij ons al mee kunnen helpen. Wanneer het over een peuter gaat, is het al wat moeilijker om hen aan het werk te zetten. Daarom een paar ideeën op een rijtje.

Potjes en pannetjes

Niets leuker dan met potjes en pannetjes spelen. Niet de speelgoedvariant, maar wel de echte van mama en papa. Hier krijgt Amélie onder het koken dan ook vaak een pot met deksel onder haar hoede. Daar mag ze kleine dingen instoppen, zoals rozijnen, een schijfje appel of een reepje kool. Maar ook een houten lepel doet het altijd goed. Dan kan zij ook eens roeren in haar eigen potje.

Meehelpen roeren

Hoewel de kookplaat een gevaar inhoudt, laat ik Amélie ook eens in de potten roeren. Wanneer er spaghetti op het vuur staat bijvoorbeeld, mag ze met de houten lepel roeren. Ook in de wok of de pan met worteltjes moet eens geroerd worden. Die gewichtige taak geef ik dan aan mijn dochter.

koken met Amélie de keuken in met je peuter

Wanneer ze een opstapje of learning tower hebben die hoog genoeg is, zou dit geen problemen mogen geven. Je blijft wel altijd beter goed in de buurt van je kleine spruit.

In de pot stoppen

Pasta uitgieten, bloem in de bakvorm doen, groentjes in de pot leggen, … Dit zijn allemaal kleine taakjes waar je peuter een heuse hulp kan zijn. Wanneer ik de bloem heb afgewogen, mag Amélie hem in de vorm van de bakoven gieten. Als de pasta in de pot mag, gieten we samen de zak leeg. En als ik groenten snijd, krijgt Amélie de eer om ze in de kookpot of het vergiet te leggen. Al verdwijnt er tijdens het snijden van groenten nu ook wel al eens vaker iets in onze mond.

Altijd leuk om samen te maken: deze pittige penne (overigens een favoriet van Amélie)

Voedsel ontdekken

Een reepje kool, een stukje bloemkool, aardappel of courgette. Bij het snijden van de groenten proeft Amélie graag eens. Groenten die ze nog niet zo goed kent, bestudeert ze eerst. Ze bekijkt ze met volle aandacht, laat ze rondgaan in haar handjes en stopt het dan voorzichtig in haar mondje. Terwijl zij bezig is met het voedsel te ontdekken, kan ik verder met de maaltijd bereiden.

Met deze ideeën hoop ik dat jij ook zin hebt gekregen om met je peuter aan de slag te gaan in de keuken. Ze zijn namelijk van nature zo nieuwsgierig. Het zou jammer zijn als we dat niet gebruiken in ons eigen voordeel.

Wat ga jij je peuter zeker eens laten doen in de keuken?

Geschreven in samenwerking met Siematic Keuken Ontwerpers. Voor meer info zie disclaimer

Met je peuter aan de slag in de keuken pinterest

4 Replies to “Hoe ga je aan de slag in de keuken met je peuter?”

 1. Hahahaha, de mijne mag vanavond een hele maaltijd koken… stamppot rauw 😉

  Nee, zonder dollen, mijn keuken leent zich niet om een kind mee te nemen met koken, het fornuis etc. staat precies verkeerd, amper ruimte, dus kon ik haar amper mee nemen met koken, dat was echt, zelfs onder toeziend oog te gevaarlijk omdat ik ook nog eens met verplicht elektra zit hier, fornuis, en als dat over kookt ineens, dan kookt het ook over 🙁

  Dus heb ik weleens taart met haar gebakken of zo, maar echt koken, maaltijden, amper, pas toen ze tiener was, wel mocht ze kijken natuurlijk, maar dat vond ze niet leuk. Ze vind koken sowieso niet leuk, dat probeer ik haar nu toch bij te brengen nu ze zelf een kindje heeft hoe belangrijk het is en hoe leuk ook, als je kind het eten lekker vindt.

  X

  1. Ik kan me inbeelden dat het met een kleine keuken natuurlijk een stukje moeilijker is, maar ik denk dat er ook wel oplossingen bestaan om ze toch te betrekken. Als je groenten snijdt ofzo, het in de woonkamer doen waar ze mee kunnen helpen.
   Met een kindje is het ook wel leuk om samen eten te maken, omdat ze dan veel meer vertrouwd raken met het voedsel. Maar ik kan me inbeelden dat als je zelf niet graag kookt, dat dat nog wat extra motivatie nodig heeft!

 2. Onze keuken leende zich daar helemaal niet voor. Wel vond hij het geweldig om koekjes of cake te maken. Dit konden we samen in de woonkamer nl ook gewoon doen.
  Toen mijn zusje en ik klein waren hielpen we moeders wel altijd. Ze liet ons inderdaad net zo helpen als jij hierboven omschreef. Leuke en warme herinneringen heb ik hier aan.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.