Toen ik het nieuws hoorde, gingen mijn haren even recht staan. De wereld reageerde geschrokken op het nieuws. Mijn facebookwall stond vol met R.I.P.’s en droevige berichten. Zelfs wereldleiders als Obama schonken aandacht aan zijn dood. Robin Williams, bekend acteur, was niet meer…

Verslaving en depressie

Robin Williams vocht al jaren tegen een verslaving aan alcohol en drugs, zo berichten de nieuwspagina’s. In zijn jonge jaren overheersten alcohol en cocaïne zijn dagelijks bestaan. De geboorte van zijn oudste zoon bracht daar verandering in. Vanaf 1983 was de man nuchter, maar niet gelukkig. Angsten overheersten zijn leven en twintig jaar later greep hij op een zwak moment opnieuw naar de fles. Wat daar de oorzaak van was, lijkt onduidelijk, maar zoals ik verslaving ken, is het iets dat dagelijks lokt. De dag dat hij probeerde om de angsten en de pijn na 20 jaar opnieuw te verzachten met alcohol was de dag dat de verslaving het van hem won.

Nu is de strijd voor eeuwig gestreden. Maar het is niet de drank die won. Depressie is de grote overwinnaar, als we al van een overwinnaar kunnen spreken in dit geval. Robin kon het leven niet meer aan, zag de zin er niet meer van in en besloot om er een einde aan te maken.

Maar als het niet Robin was geweest…

In totaal hebben 23 miljoen Europeanen een alcoholprobleem. Dat is ongeveer 5% van de mannelijke bevolking en 1% van de vrouwelijke bevolking. In België ligt het percentage op ruim 5% van de bevolking die teveel drinkt dan goed voor hen is. (bron) Het gebruik van alcohol is bij ons de normaalste zaak van de wereld. Wanneer iemand wat teveel op heeft, vinden we dat al gauw amusant en rijden onder invloed is nog steeds geen werkelijke taboe. De taboe die er wel heerst, is deze die over de vele problemen die alcohol met zich mee brengt heerst. Het algemene beeld van een alcoholverslaafde is nog altijd de zwerver langs de straat met blikjes bier om zich heen en een fles whisky in zijn hand. Maar er zijn meer werkende mensen met een alcoholprobleem dan we kunnen vermoeden.

Wanneer ik opzoek in welke beroepen alcoholmisbruik het meeste voorkomt, schrik ik me rot. In de lijst staan ook artsen, juristen en chauffeurs. De idee dat enkel de arbeidersklasse of militairen wel eens over de schreef gaan, is dus uit de lucht gegrepen.

Hetzelfde verhaal valt te vertellen over drugs:

In de Europese Unie wordt het aantal problematische gebruikers (gedefinieerd als injecteerders van drugs of langdurige gebruikers van heroïne, cocaïne of speed – het gaat vooral om heroïnegebruikers) zeer verschillend ingeschat, van land tot land. De schattingen lopen uiteen van 2 tot 8 personen per 1.000 inwoners van 15 tot 64 jaar.

In België wordt het aantal injecterende gebruikers tussen 15 en 54 jaar geschat op 20.200. Dat zijn 4 op de 1.000 Belgen tussen 15 en 54 jaar.

Bron

Over depressie vallen er nog schokkendere verhalen te vertellen. Uit de cijfers van de gezondheidsenquête 2004 blijkt dat 6,59% van de Vlamingen een depressieve stoornis hebben. Het persoonlijke verhaal van de mensen die de stoornis hebben en hun familieleden is echter veel schokkender.

En toch… zal iedereen een oordeel klaar hebben wanneer we horen over de anonieme persoon die zelfmoord heeft gepleegd. Deze mensen zijn egoïstisch, niet sterk, zouden beter hulp gezocht hebben of … Er zijn heus mensen die een depressie overwinnen, maar dat heeft niets te maken met ‘sterk’ zijn. Noch plegen mensen werkelijk zelfmoord uit ‘zelfbelang’. Wanneer iemand alle overlevingsinstinct uitschakelt om een einde te maken aan zijn/haar leven, dan moeten ze daarvoor zeer diep zitten. Er is voor die mensen gewoon geen reden meer om nog te leven.

Op alle nieuwssites staat wel iets te lezen over het tragische einde van Robin Williams, maar het is dit artikel van de Standaard dat mij werkelijk raakte. Hier worden enkele quotes, van zijn persoonlijke getuigenis over het drankprobleem dat hij had, gebruikt. Zo’n getuigenis van een bekend persoon is in mijn ogen van zeer grote waarde. Het is alleen jammer dat ze onder mijn aandacht kwam toen de man reeds overleden was.

Als het niet Robin was geweest, hadden vele mensen geoordeeld. Nu hebben de mensen medelijden en compassie. Misschien zouden we datzelfde medeleven moeten betuigen naar de mensen die het nu zwaar hebben. Mensen met een verslaving, met een depressie en ophouden met hen te veroordelen. Zodat ook zij terug een reden vinden om te leven.

A great man lost … the battle against depression and addiction.

2 Replies to “A great man lost…”

  1. Hele mooie woorden schrijf je daar, en heel erg herkenbaar ook. Het hebben van een depressie(s) wordt door velen zwaar onderschat. Weet er zelf helaas alles van, en kan mede daardoor wel bedenken wat er allemaal in zijn hoofd is omgegaan. Een geweldig acteur maar getekend door de depressies. Hopelijk vindt hij zijn rust nu

    1. Inderdaad, zelf ook een deeltje ervaren wat het kan zijn en dat was genoeg. Dus ik vind het mooi hoe er respectvol over gesproken wordt, maar wou dat dit voor meer slachtoffers kon…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.