Wanneer ik dit schrijf, ben ik net terug van de leesclub bij mij in de buurt.  Ik hou van deze bijeenkomsten om verschillende redenen. Ook online neem ik regelmatig deel aan een leesclub – al is dat nog niet iets anders dan elkaar in het echt ontmoeten natuurlijk. Wat is dat toch dat een leesclub zo geweldig maakt?

Lezen wordt een sociale bezigheid

Een boek lezen is iets wat je niet met twee kan doen. Natuurlijk kan je samen lekker in de sofa zitten en tegelijk een boek lezen, maar je zal nooit dezelfde ervaring hebben zoals met samen een film kijken. Je lacht niet op hetzelfde moment, je laat geen traantje waarbij de ander je meteen kan troosten en je kan niet met elkaar lachen omdat je hopeloos schrikt in een spannende scène. De ander weet gewoon niet waar je in het boek bent en wat er op dat moment gebeurt. Maar in een leesclub kan je al je ervaringen met het boek bespreken. Je bent meteen niet meer zo alleen. “Oh ja, weet je nog …”

thee

Je leert nieuwe boeken kennen

Omdat in een leesclub iedereen hetzelfde boek leest, gebeurt het wel eens dat er een boek gekozen wordt waar je anders nooit zou zijn bij gekomen. Er zijn zoveel mooie boeken in de wereld. Het is zo moeilijk om een keuze te maken. Maar met een leesclub krijg je altijd een nieuw exemplaar te pakken dat je anders misschien over het hoofd had gezien.

Een boek eens vanuit een andere hoek bekijken

Iedereen leest op een andere manier. Dat weet je natuurlijk wel, maar in een leesclub word je daar ook nog eens mee geconfronteerd. Zo las ik ooit een zelfhulpboek in een leesclub. Wie een achtergrond had in de hulpverlening keek heel anders naar dat boek dan mensen die nog nooit iets met hulpverlening te maken hadden gehad. Sommige mensen hadden zelfs nog nooit een zelfhulpboek vast gehad. Niet alleen de verwachtingen die we hadden, maakten dat we het boek op een andere manier lazen. Ook onze achtergrond zorgde daar voor. Alle verschillende invalshoeken horen, doet je ook anders naar het boek kijken. En je begint plots te beseffen dat je mening nog zo ‘vast’ niet staat.

Er zijn mensen die je begrijpen

De liefde voor het boek, de woorden, de personages of een verhaal wordt niet door iedereen begrepen. In een leesclub ben je er zeker van dat er mensen zijn die begrijpen hoe het voelt als een boek je wereld op zijn kop zet. Ze begrijpen hoe je naar boeken kijkt en wat ze voor je betekenen.

lezen

Niemand vind je gek als je je liefde deelt

Niet-boekenliefhebbers kunnen wel eens hun wenkbrauwen fronsen als ik enthousiast vertel over het boek dat ik laatst gelezen heb. In de leesclub heb je dat niet. Daar vinden mensen je niet gek als je een beetje liefde voelt voor een personage of het jammer vindt dat een boek uit is. Ze begrijpen het.

Je verbreedt je horizon

Niet alleen kom je in een leesclub met boeken in aanraking die je misschien zelf niet zou hebben gekozen, je komt ook mensen tegen die je anders misschien niet zou spreken. En zo word je wereld weer een stukje groter.

Filosoferen wordt een kunst

Omdat we nu eenmaal allemaal een andere mening hebben, kan die andere mening je ertoe aanzetten om dingen eens anders te bekijken. Dan kan het filosoferen beginnen. Heerlijk is het als je dan met een paar mensen lekker kan praten over ‘wat als’ of ‘ik wou dat’. Het is ook niet erg als je tijdens het bespreken van een boek van mening verandert, omdat je iets plots uit een andere hoek bekijkt.

eenvoud

Je leert een boek anders lezen

Door alle andere meningen en manieren van lezen te horen, leer je een boek ook op een andere manier lezen. Je gaat niet onvoorbereid naar een leesclub. Tijdens het lezen verandert je perspectief op het boek al, omdat je weet dat je er later iets over zal moeten vertellen.

Het is gewoon dikke fun!

Last, but not least. Een leesclub is gewoon dikke fun. Een hapje en een drankje erbij en dan maar lekker ratelen over wat je gelezen hebt. Boekenwormen zullen het waarschijnlijk volkomen eens met me zijn!

Ga jij wel eens naar een leesclub?

Photo on top by Alisa Anton on Unsplash

4 Replies to “9 redenen waarom een leesclub geweldig is”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.