Het begon vorig jaar eigenlijk met een grapje. Het concept van een ‘Buy Nothing New Month’ was mij al langer bekend. Bij een ‘Buy Nothing New Month’ is het idee dat je een hele maand niets nieuws koopt. Ik had al drie maanden tegen mijn Lief gezegd dat ik eens zo’n maand zou houden, maar het draaide telkens op niets uit. Er was elke keer weer iets dat ik dringend nodig had. Daarom daagde mijn Lief me uit om eens een heel jaar niets te kopen, een ‘Buy Nothing New Year’ en 2019 zou een prachtig moment zijn om dat eens te doen.

Het idee kwam op mijn lijst met goede voornemens, maar omdat één van mijn doelen voor dit jaar toch duurzamer leven is, veranderde het goede voornemen algauw ook in een doel. En stilaan is dat doel ook echt iets geworden waar ik steeds meer naar streef. Een heel jaar niets nieuws kopen, klinkt misschien gek. Dus waarom zou je dat doen?

1. Je hebt al teveel spullen

Mijn berging puilt uit van de spullen. Ook op zolder en in onze kelder is geen plekje meer om wat op te bergen. De meeste kasten zitten vol. En als ik heel eerlijk ben, dan blijven die spullen ook meestal gewoon in de kast zitten. Herkennen jullie dit?

Als je met zo’n uitpuilende kasten zit, dan is het geen goed idee om daar nog meer nieuwe spullen bij te gaan kopen. Laten we eerst maar zien waar we komen met de spullen die we nu al hebben voor we weer iets nieuw gaan aanschaffen!

2. Kopen is een tweede identiteit geworden en daar wil je vanaf

Had ik een slechte dag dan ging ik dat compenseren met een uitstapje naar het shoppingcentrum. Toen ik nog met de trein ging werken had ik vaak lege momenten waarbij ik moest wachten op de volgende trein. Die gebruikte ik dan om naar het shoppingscentrum te gaan (dat veel te dicht bij het station ligt). De verandering van werk zorgde ervoor dat ik geen uitstapjes meer maakte naar het shoppingscentrum, maar online kopen is intussen zo eenvoudig geworden. Je vindt echt alles in webwinkels. Met al mijn enthousiasme kocht ik dus spullen in de middagpauze en ’s avonds vanuit mijn luie zetel. Pakjes krijgen was gewoon zo leuk.

Maar van kopen word je niet echt gelukkig. Het geeft een kortstondig geluksgevoel om daarna weer uit te monden in de teleurstelling als je naar je bankrekening kijkt. Kopen was een tweede ‘ik’ geworden. Daar had ik eigenlijk echt genoeg van. Een volledig jaar niets nieuw kopen, lijkt mij de ideale manier om daar vanaf te komen!

3. Je wilt bewuster consumeren

Onze wereld draait eigenlijk om consumeren. Méér, méér en méér. De reclames schreeuwen ons toe dat we moeten kopen. Koop die nieuwe kleren. Koop die nieuwe televisie. Koop die hippe nieuwe schoenen. Koop die nieuwe meubels. En koop vooral ook nog dat parfum waar je onweerstaanbaar mee wordt. Kan je het niet meteen betalen? Dat is er wel één of andere bank die je graag een persoonlijke lening geeft om je plannen waar te maken.

Het lijkt wel alsof je er niet meer bijhoort als je niets koopt. Maar voor jou wordt het tijd om bewuster om te gaan met consumeren. Je hebt geen zin meer om mee te lopen in de malle wereld van consumeren. Een ideaal moment om een Buy Nothing New Year in te lassen.

Lees ook waarom Saar voor groener leven gaat.

4. Je bent benieuwd hoe je budget eruit ziet als je stopt met nieuwe spullen kopen

Heb jij ook een stukje maand over op het einde van je loon? Of misschien kom je net de maand rond met je loon? Heb je eigenlijk de drang om te sparen, maar lukt het je moeilijk? Een Buy Nothing New Year kan je ogen openen als het gaat over je budget. Zeker als je wilt sparen kan het bevrijdend zijn om eens een jaar geen nieuwe spullen te kopen. Al het overblijvende geld zet je dan op je spaarrekening. Waarschijnlijk ben je veel sneller bij je spaardoel dan je had gedacht.

Maar ook als geld niet meteen een probleem bij je is, kan het interessant zijn om eens een paar maanden niets nieuw te kopen. Je zal vast versteld staan wat er over blijft op het einde van de rit. Vaak geven we veel geld uit aan onnodige dingen, terwijl we het zouden kunnen besteden aan iets dat ons echt gelukkiger maakt.

5. Je draagt duurzaamheid hoog in het vaandel

De snelheid waarmee we consumeren, is alles behalve duurzaam te noemen. We leven in een samenleving waar we eerder iets vervangen dan dat we iets herstellen.

Lees ook ‘Hoe bewust omgaan met afval

Een Buy Nothing New Year daagt je uit om duurzame oplossingen te zoeken wanneer je anders nieuwe spullen zou aankopen. Zo viel onze stofzuiger een paar weken geleden in panne. In plaats van een nieuwe stofzuiger te kopen, zijn we gaan kijken hoe we de stofzuiger konden repareren. Uiteindelijk hebben we er wel nieuwe onderdelen voor gekocht, maar de impact van nieuwe onderdelen is een pak kleiner dan de impact van een nieuwe stofzuiger.

Het gaat in je Buy Nothing New Year dus niet zozeer om niets nieuw kopen, maar wel over de creatieve oplossingen zoeken die duurzamer zijn dan het puur vervangen van spullen.

6. Je wilt minimaliseren

Zoveel spullen in huis waar je nooit iets mee doet? Dat is hier ook herkenbaar. Samen met mijn Buy Nothing New Year heb ik dan ook besloten om te gaan minimaliseren. Niet omdat ik alles zomaar het huis uit wil, maar omdat ik de noodzakelijke dingen wil behouden en de ballast overboord wil gooien.

Nieuwe spullen kopen, zal daar niet aan bijdragen. Minimaliseren gaat voor mij dus hand in hand met zo min mogelijk nieuwe spullen kopen.

7. Je houdt wel van een uitdaging

En een uitdaging dat is het zeker. De afgelopen twee maanden heb ik zelf al gemerkt hoe makkelijk je weer iets nieuw aanschaft en het soms zelf niet door hebt. Kopen is echt een tweede natuur van ons allemaal. Naarmate de maanden vorderen, merk ik wel dat het steeds beter gaat.

Hou je dus van een uitdaging en is één van de voorgaande redenen ook op toepassing bij jou? Aarzel dan niet om aan een Buy Nothing New Year te beginnen.

Een Buy Nothing New Year is echt een uitdaging waarin je een jaar lang niets nieuw koopt. Ik zette in dit artikel zeven redenen voor je op een rij waarom ook jij een Buy Nothing New Year zou moeten doen. Welke reden heb jij om eraan te beginnen?

6 Replies to “7 redenen voor een Buy Nothing New Year”

  1. Ik zit nu op maand drie van mijn No buy/Low buy. Ik besloot dit ergens rond de tiende Januari. Voor ongeveer dezelfde redenen als jij en omdat ik toch een kleine shopverslaving heb. Ik heb mezelf gechallenged voor drie maanden dus maar omdat de maand al half was ga ik door tot eind April. De eerste maand ging echt makkelijk. Maar nu we dichterbij komen wordt het verdorie moeilijk. Ik ben toch al eens naar mijn favoriete sites gesurfd, gewoon om te kijken. Dat is een vergissing,weg moet ik blijven van die sites. En ik kijk wel uit naar de dag dat ik terug mag shoppen. Maar ik voel toch dat er wat veranderd is. De echte drang naar koopjes is weg. Dat is al een begin. Ik ga deze challenge ook herhalen.

    1. Prachtig dat het nu al zijn vruchten afwerpt, Scallie. Tof ook om te horen dat er nog mensen zijn die de uitdaging aangaan om bewuster om te gaan met geld en spullen!

  2. Hoi Saar, ik heb net dit blog ontdekt via een pin. Ik heb dit jaar ook een buy nothing new year. Alleen noem ik het een no spend year en heb ik voornamelijk financiële overwegingen ervoor. Maar het helpt natuurlijk ook met groen leven! Leuk om jouw visie te lezen!

    1. Dag Meghan, wat leuk dat jij dit ook doet! Mijn ervaring is dat groen leven en financiën vaak heel goed samen gaan 😊 Super dat er meer mensen zo’n jaartje houden!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.