Mijn moeder en vader zijn geweldige mensen. Ik heb heel wat dingen aan hen te danken. Dankzij hen heb ik kunnen studeren, leerde ik wat werklust is, maar ook de liefde voor boeken kreeg ik van hen mee. Voor al die dingen bedank ik hen graag.

In mijn vriendenkring heb ik een aantal mensen die goud waard zijn. Ze passen graag eens op Amélie, hun luisterend oor hangt altijd klaar. We kunnen echt op hen bouwen.

Maar soms is het ook zo dat iemand iets doet, waar je hen voor wilt bedanken. Dan kan je natuurlijk gewoon ‘dank je’ zeggen, maar er zijn ook heel wat originele manieren om iemand te bedanken.

1. Geef je onverdeelde aandacht

Bedenk een leuk uitje met de persoon die je wilt bedanken en schenk hen je onverdeelde aandacht. Maar al te vaak moeten wij onze aandacht verdelen tussen verschillende mensen. Niemand ligt daar wakker van, maar wanneer je eens onverdeelde aandacht krijgt, doet dat gewoon deugd. Laat blijken hoe belangrijk de persoon voor je is door enkel met hem of haar iets te doen. Een fijne babbel onder het genot van een kopje koffie of thee is al een heerlijk begin.

2. Schenk een herinnering

Collect moments, not things. Het is een prachtig gezegde. Met de mensen die heel belangrijk voor me zijn, heb ik dan ook ontzettend veel prachtige herinneringen. Van die herinneringen hebben wij ook best wat foto’s, want het digitale tijdperk geeft ons de mogelijkheid om alles op de gevoelige plaat vast te leggen.

Een van die originele manieren om iemand te bedanken, is dan ook een herinnering cadeau geven in de vorm van een foto. Met fotomateriaal kan je tegenwoordig heel leuke cadeautjes maken. Zo kan je een foto op canvas laten afdrukken waar jullie een heel fijne herinnering aan hebben. Zo’n canvas foto zorgt niet alleen voor wat nostalgie, maar is ook een mooie eyecatcher in je woonkamer.

Lees ook: mooie herinneringen koesteren

Een van de foto’s waar ik dol op ben, is een portret van mezelf en mijn twee zusjes dat genomen werd op mijn huwelijk. Ik liet dit dan ook op canvas afdrukken voor mijn ouders. Een foto op canvas goedkoop laten printen, is tegenwoordig niet moeilijk meer. Er zijn heel wat aanbieders te vinden online die deze en andere leuke cadeau’s voor een schappelijk prijsje aanbieden.

foto op canvas van zusjes

3. Bel ze zomaar eens op

Even de telefoon nemen voor een babbel is een kleine inspanning, maar het kan voor de persoon die je belt een groot resultaat geven. Neem op een onverwacht moment de telefoon eens en bel iemand die je wilt bedanken op.

Het kan een eenvoudig telefoongesprek worden, maar je kan je belletje natuurlijk ook leuk inkleden. Door een liedje te zingen bijvoorbeeld. Er zijn genoeg originele manieren om iemand te bedanken aan de telefoon. Gebruik je fantasie en wees vooral niet verlegen. Wedden dat ze het geweldig vinden?

4. Maak een bedankboekje

Scrapbooks maken was een van mijn favoriete hobby’s als jonge twintiger en op die manier heb ik regelmatig eens een boekje gemaakt om iemand te bedanken. In zo’n bedankboekje kan je natuurlijk foto’s verwerken die je hebt laten afdrukken, maar ook kleine tekstjes die je zelf geschreven hebt of leuke quotes die belangrijk zijn voor jullie.

Je kan je bedankboekje maken door alles in een mooie boek te kleven, maar ook een fotoalbum maken is een optie. Dan heb je meteen een uitgave op mooi fotopapier waar je je teksten en quotes online kan toevoegen. Wat ook leuk is, is een bedankboekje maken in de vorm van een magazine.

Lees ook: minigids, herinneringen vereeuwigen in een uniek fotoalbum

bespaar niet op pagina's

5. Geef iets van jezelf

Sommige mensen zijn ontzettend creatief en kunnen prachtige gedichten schrijven, een schilderij maken, haken of breien, … Misschien kan jij heerlijke desserts maken of lekker koken. Een van die originele manieren om iemand te bedanken is iets geven dat jij zelf gemaakt hebt. Wees lekker creatief en stop al je dankbaarheid in jouw ontwerp. Het zal vast met veel enthousiasme onthaalt worden!

6. Proost op een ander

Het is altijd leuk om te horen waarom iemand anders je dankbaar is. Als dat nog eens gebeurt wanneer mensen traditioneel klinken op ieders gezondheid, is dat eigenlijk extra leuk.

Zet iemand die je dankbaar bent in het zonnetje door op hem of haar te proosten. Een heerlijk glaasje wijn of cava is daar de ideale gelegenheid voor. En dat hoeft niet per se op een huwelijk te zijn. Het kan ook gewoon tijdens het wekelijkse aperitief!

7. Stuur een kaartje met een persoonlijke tekst

Originele manieren om iemand te bedanken nog persoonlijker maken? Stuur eens een bedankingskaartje met een gepersonaliseerde tekst erop. Haal je schrijftalent boven en schrijf op de kaart een klein briefje waarin je uitlegt waarom je die persoon dankbaar bent. Je kan het heel origineel maken door je kaartje zelf te maken of je tekst op rijm te zetten. Stuur je kaartje ook lekker ouderwets op met de post. Dat wordt een feestje wanneer ze jouw kaartje in de brievenbus vinden in plaats van die saaie rekeningen!

Het vinden van originele manieren om iemand te bedanken is niet altijd eenvoudig, maar met deze zeven ideetjes help ik je alvast op weg! Wat is jouw ultieme tip om iemand op een originele manier te bedanken?

pinterest originele manieren om te bedanken

Lees meer over de links in dit artikel in de disclaimer.

Photo on top by Hanny Naibaho on Unsplash

4 Replies to “7 originele manieren om iemand te bedanken”

  1. Jaaa dankbaarheid is zo fijn om te uiten, voor beide partijen (en dat bedoel ik echt niet egoïstisch haha)! Ik app mijn vriendinnen, moeder, zusje regelmatig. Appen klinkt heel slecht, maar ook dat is een klein gebaartje. Meestal vraag ik dan wanneer we weer meeten, want in het echt is toch het leukste. Maar ik probeer ze geregeld te laten weten dat ik het enorm waardeer om ze naast me te hebben!

    1. Appen is misschien niet origineel te noemen, maar evengoed een manier om je dankbaarheid te uiten 🙂 En als je dan lekker kan afspreken en laten zien hoeveel ze voor je betekenen dan zit dat wel goed hè 😀

  2. Simpelweg door vaker complimentjes te geven op het moment dat je je voor iets dankbaar voelt. Vaak vinden we iets leuk of heel lief van een persoon, maar spreken we dat niet uit. Terwijl dat die persoon veel deugd kan doen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.