Zittend op mijn stoel zoek ik een beetje onrustig naar de juiste houding. Juist voor mij, een houding waarin ik een half uurtje zal kunnen blijven zitten zonder eventuele ongemakken die mij zouden verplichten om mijn houding te veranderen.

De belletjes gaan en ik sluit mijn ogen. De vrouwelijke stem begeleidt mij in mijn opdracht.  Ze vertelt me waar ik op moet focussen, hoe het verder zal gaan. Ik besef hoe mijn buik wat opzwelt als ik inadem en weer zijn ‘gewone’ vorm aan neemt wanneer ik uitadem. Logisch, denk ik, dit is iets wat ik weet. Daarna voel ik bewust hoe mijn borst zich beweegt bij het in- en uitademen. Ook dat is iets wat ik eigenlijk al lang weet. Als je zo’n moment hebt waarop een diepe zucht je verlicht en weer verder helpt, merk je die bewegingen maar al te goed. Ze zijn er ook als je gewoon doorademt.

Daarna moet ik focussen op mijn onderrug, daarna mijn bovenrug en uiteindelijk ook mijn schouders. Wanneer ik mijn aandacht erop vestig, voel ik hoe ook daar lichte bewegingen ten gevolge van het ademen waarneembaar zijn. Hé, denk ik, dat is iets nieuws.

Het gaat niet zoals ik dat graag zou willen. Mijn gedachten dwalen af, ik denk na over het blogje dat ik zal schrijven, over de notities die ik zo meteen zal maken. Je merkt het op, schreeuw ik op den duur bijna in gedachten, vooraleer ik mij terug focus op mijn ademhaling. Uiteindelijk begint mijn geest zich bezig te houden met commentaar leveren op hoe mijn adem verloopt. Maar als ik daar ook weer mijn aandacht vang en op mijn adem focus, begint er in mijn lichaam vanalles te gebeuren. Het lijkt wel alsof ik een gevecht aanga met mezelf.

Ik zucht en open langzaam mijn ogen om op de cd-speler te zien hoelang ik nu al bezig ben. ‘Nog even,’ denk ik waarna ik op mijn stoel weer een soort gevecht aanga met mijzelf om te blijven zitten waar ik zit. Bijna vraag ik me af waar ik mee bezig ben.

Maar dan gebeurt het: dat kleine lichtje, dat ene momentje waarop ik weet dat dit is wie ik ben. Dat dit is wie ik moet zijn. Ik ben, en niets anders.

images

De mindfulnesscursus die ik volg is de basis achtwekentraining bij I AM.

 

5 Replies to “Ik ben”

  1. Ik deed onlangs op de trein een mindfulness oefening van 40 min. Het eerste kwartier ging het perfect, maar daarna kwam mijn babbelende geest er continu tussen… Ik probeer dan zo snel mogelijk die gedachten weer los te laten en weer op mijn lichaam en ademhaling te letten. Maar het blijft een continu gevecht tegen mijn babbelzieke geest. 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.