We zijn allemaal op zoek naar manieren die het leven leuker maken. Jarenlang wijdde ik mijn hele leven aan mijn zoektocht naar geluk. Het leven had me nog niet zoveel gegeven, vond ik. Ik had een aantal problemen met mijn ouders, mijn pestverleden speelde me parten en als jonge twintiger liep ik tegen een burn-out aan. Ik was te beklagen toch?

Ik ging dus op zoek naar manieren om wat meer fun in mijn leven te krijgen. Toen ik in 2014 mindfulness opnieuw ontdekte, was dat mijn manier om in te zetten op een leuker leven. Mediteren, zelfbeheersing, mijn gedachten geen macht laten krijgen over mijn gevoelens. Ik zou een ware boeddhistische monnik worden!

Wat ik echter zocht, was niet de zelfbeheersing van een boeddhistische monnik. Ik zocht een leuker en gelukkiger leven. En dat vond ik niet door mijn strenge discipline van meditatie en zelfbeheersing. Tijdens mijn tweede stilteretraite in 2019 begon het mij echter te dagen. Inzichten die ik eigenlijk al kende, kwamen toen samen en deden mij beseffen dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om een leuker leven te hebben.

Inzicht 1: Alles gaat voorbij, ook dit

Wanneer ik op zondagochtend weer op mijn matje zit, heb ik het wel een beetje gehad met dat stil zijn. Mijn spieren doen pijn, ik heb zin om met iemand te praten en eens goed te knuffelen. Maar het mediteren en stil zitten gaat voorbij. En dat geldt ook voor negatieve emoties of gebeurtenissen. Hoe moeilijk het op sommige momenten ook is, het gaat ooit een keer voorbij.

Inzicht 2: Het is goed dat dit er is

De tranen stromen over mijn wangen en ik sla mijn armen om me heen. Wiegend huil ik in stilte verder. Deze keer wil ik de tranen niet wegslikken of de gevoelens diep verbergen. Nu weet ik dat het goed is dat dit er is.

Maar al te vaak willen we tranen of ongewenste emoties weg stoppen. We hebben ze liever niet in ons leven omdat we daar geen tijd en geen zin in hebben. Het leven wordt leuker als je die emoties toch ook even hun tijd geeft. Wanneer ze de ruimte krijgen, kan je ze loslaten.

Inzicht 3: Je bent goed genoeg zoals je bent

Als ik slanker ben, dan zal ik gelukkig zijn.
Met die nieuwe auto zal ik me veel beter voelen.
Wanneer ik die jurk draag, kan ik me weer mooi voelen.
Als ik 10.000 unieke bezoekers per maand op mijn blog mag verwelkomen, ben ik succesvol.

Zijn dit gedachten die je herkent? Je bent niet alleen. Net zoals jij geloof ik net iets tè vaak dat ik iets moet bereiken om me weer goed te voelen. Maar de waarheid is dat je eigenlijk al goed bent zoals je bent. Je hoeft helemaal niets te veranderen om echt te leven, om gelukkig te zijn.

Lees ook Hoe je jezelf kan leren accepteren

Inzicht 4: Je moet niet altijd zo je best doen

We vertellen onszelf vaak dat we hard moeten werken, aan alle hoge standaarden voldoen en ontzeggen onszelf ook nog wel eens een heleboel. Zowel op werkvlak als wanneer het over het moederschap gaat of vrouw/vriend/… zijn, doen we ontzettend ons best.

Dat hoeft helemaal niet! Soms mag je ook eens lekker minder je best doen. Je mag eens bonen uit blik opwarmen. Het is oké om je kindje eens voor de televisie te zetten zodat je iets kan doen. Of om ze bij je op schoot te pakken en samen naar je favoriete serie te kijken. Het is zelfs helemaal geen schande dat je de vuile borden op tafel laat staan om samen in de zetel te kruipen, te knuffelen of kampen te bouwen.

Keep your standards high. Maar probeer er niet elke dag, minuut voor minuut, aan te voldoen!

Inzicht 5: Je mag ophouden met zo kritisch te zijn tegen jezelf

Je hebt jaren geprobeerd om jezelf een beter mens te maken door jezelf te bekritiseren. De zweep is je niet onbekend. Met harde hand hield je jezelf in het gareel. Heeft het iets opgeleverd? Waarom probeer je dan niet eens een andere techniek. Kritisch zijn tegen jezelf maakt het leven er duidelijk niet leuker of beter op!

Wees daarom eens lief voor jezelf. Stop met de kritiek en begin met wat meer compassie voor jezelf te tonen. Schenk jezelf het genot van een kopje koffie, zelfs voor het huishouden rond is. Gun jezelf een wandeling op je favoriete plekje, al ligt er nog een heleboel werk op je te wachten. Geef jezelf de ruimte om je eens ziek te voelen en onder de dekens weg te kruipen.

Lees ook 25 zelfzorgideeën voor minder goede dagen

Inzicht 6: Het hoeft niet altijd zo serieus te zijn – Lach eens een beetje meer

Het is de grootste reden waarom mijn leven vaak zo saai en lastig leek. Ik bekeek de dingen met veel te weinig humor. Een zaag afsteken over mijn zware weekend omdat ik een verkoudheid had, ja, dat kon ik goed. Maar niets wordt leuker of makkelijker of aangenamer wanneer je alleen maar loopt te mekkeren. Alles doodserieus maken, helpt ook geen ene zier. Glimlach dus maar even naar alle bullshit die je pad opkomt.

Focus on the good, wordt wel eens gezegd. Dat is zeker waar. Maar je kan het leven al een stuk leuker maken door het met een glimlach tegemoet te treden. Van een lachrimpel hier en daar erbij is nog nooit iemand lelijker geworden.

zes inzichten die het leven leuker maken pinterest

5 Replies to “6 inzichten die het leven leuker maken”

  1. Wat een prachtig artikel en jeetje wat hou jij me een spiegel voor. Vooral bij punt 4 komt het even heel hard binnen. Maar daar wil ik je wel voor bedanken. Fijn dat je even die spiegel voor houd, het hoeft niet altijd perfect te zijn.

  2. Op nummer 3 na, mijn gewicht, hahahaha maar dat ligt anders, ik hoef niet slank te zijn, maar ja, ben gestopt met roken en ruim 10 kg aan gekomen dat ik mijn kleding van vorig jaar nieuw gekocht niet meer aan kan, dus mag ik dat wel behalen dan? Dat ik mijn kleding weer ga passen? hahaha

    Verder, zelfs nu, het maakt mij weinig uit, het komt zoals het komt, en dat leerde ik al langer terug, maar wel in dezelfde periode als jij zo’n beetje, ik ben met deze lessen gestart in 2006, en in 2014 toen jij begon… begon ik het toe te passen allemaal.

    Het is gewoon zo waar!

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.