Al twee jaar blog ik op Galabria, mijn eigen domein en plekje op het internet. Maar al veel langer houd ik een blog bij. Het virus kreeg me te pakken in 2006, maar in die tien jaar ben ik vaak van webadres en plekje veranderd. Hoewel ik regelmatig mijn blog opgezegd heb, toch begon ik maanden later opnieuw. De drang om te schrijven en het resultaat te delen met de wereld was te groot. Maar er zijn meer redenen waarom ik telkens terug keer naar de blogwereld!

Ik zal niet ontkennen dat bloggen niet half zo leuk zou zijn zonder de interactie met de lezer. Zonder jullie fijne reacties op mijn artikelen of de likes zou de motivatie om me wekelijks zo intensief met mijn blog bezig te houden ver te zoeken zijn. In al die tijd is die interactie wel veranderd. Zo kreeg je vroeger meer reacties die dan minder inhoudelijk waren, en is de koppeling met social media onontbeerlijk geworden de dag van vandaag.

Bloggers lezen bij bloggers, dat is vaak zo. De interactie met mijn lezers zorgt er ook voor dat ik contacten leg met mensen met dezelfde interesses: bloggers dus! Het contact met andere bloggers is zoiets wat bloggen gewoon fijner maakt. Je leeft met elkaar mee, wisselt tips of ideeën uit, steekt elkaar een hart onder de riem. Bloggen maakt van het schrijfproces een sociale gebeurtenis.

changing

Natuurlijk gaat het bij bloggen in eerste instantie wel om het creatieve proces. Zelf ben ik er dol op: schrijven, herschrijven en schrappen, tot het helemaal goed is. Waar ik vroeger uren in mijn eentje mee bezig was, wordt dit door het bloggen nu een sociaal gebeuren. Want ik weet dat datgene waar ik trots op ben ook gepubliceerd wordt.

Dat is meteen ook een groot voordeel van bloggen: je bent je eigen auteur, redacteur en bepaalt dus lekker zelf wat gepubliceerd wordt. Als ik na uren passen en meten iets niet helemaal goed krijg, kan ik zelf beslissen of ik het alsnog op het wijde web gooi of gewoon voor mezelf houd. Eerlijk? Ik heb wel eens iets gepubliceerd wat ik zelf niet goed vond, maar waar mijn lezers uiteindelijk laaiend enthousiast over waren. Soms is het een heerlijke gok!

Door de interactie met de lezer, het contact met andere bloggers en doordat je het creatieve proces een sociaal gegeven maakt, ga je als blogger elkaar ook inspireren. Niet alleen in het creatieve proces, maar ook met de onderwerpen waarover je schrijft. Soms worden er thema’s aangehaald die andere mensen weer inspireren.

zondag

Bloggen laat je dus ook groeien: als schrijver en als mens. Dat eerste lijkt logisch. Dat je als mens ook kan groeien door bloggen, lijkt misschien een beetje vreemd. Maar zeker bij persoonlijke blogs en mindstyle blogs heb ik al prachtige artikelen voorbij zien komen die me weer vooruit hielpen. Je empathie voor elkaar groeit en je wereld wordt groter doordat je de verhalen van anderen leest. Wie dat aangrijpt, kan als mens een heel stuk groter worden.

Mijn liefde voor bloggen zal ik niet snel onder stoelen of banken steken. En jij? Heb jij een blog en waarom vind je het zo’n fijne tijdsbesteding?

6 Replies to “6 x waarom bloggen zo leuk is”

  1. Ja, ik vind het ook zo fijn. Naast het leuke sociale gebeuren is het inderdaad ook inspirerend. Ik hou er ook van om gewoon te kunnen volgen wat er in anderen hun leven speelt. Naast de ‘small talk’ zijn er soms ook echt stukken bij die raken en die je een diep inzicht geven in anderen hun gedachten. Heel interessant vind ik, en fijn om te zien evolueren.
    Sofie onlangs geplaatst…7 dingen waardoor ik positief blijf ondanks mijn ziekteMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.