Over een tweetal maanden halen ik en Amélie de WHO-norm, oftewel: ik geef twee jaar borstvoeding. Dat daar heel veel vragen en zelfs gefronste wenkbrauwen bij komen kijken, zal jullie vast niet verbazen. In onze samenleving is het namelijk niet zo ‘normaal’ om na zes maanden een kindje nog borstvoeding te geven. Zeker borstvoeding aan een peuter geven, is nog steeds een vreemd fenomeen. Toch is dit wel wat de WHO wereldwijd aanraadt.

Wat is die WHO nu eigenlijk en waarom is dat advies zo belangrijk? WHO is de afkorting voor Worlth Health Organization. Deze organisatie houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek naar en de beleidsvorming rond de menselijke gezondheid. De adviezen van de WHO worden door overheden over de hele wereld overgenomen, of zelfs omgezet in wetgeving. Het advies om kinderen tot twee jaar borstvoeding te geven, is dus gebaseerd op jarenlang diepgaand onderzoek op de effecten hiervan op de gezondheid.

Lees ook: Na anderhalf jaar, still going strong.

Voor ik zelf aan borstvoeding begon, fronste ik ook mijn wenkbrauwen wanneer ik hoorde dat er vrouwen waren die nog borstvoeding gaven na één jaar. Maar toen ik zelf mama werd, werd het idee om mijn peuter borstvoeding te geven gaandeweg steeds normaler. In de 21 maanden dat ik zelf borstvoeding geef, las ik heel wat over borstvoeding en de voordelen ervan. Ik ging in gesprek met experts. De wereld van borstvoeding kent intussen nog weinig geheimen voor me. Borstvoeding geven aan mijn peuter is voor mij intussen ook de normaalste zaak van de wereld. Het heeft dan ook veel voordelen om je peuter nog borstvoeding aan te bieden. Ik zet deze voordelen even voor jullie op een rijtje.

Aan het begin van dit artikel wil ik alvast even duidelijk stellen dat ik dit artikel niet schreef om iemand een schuldgevoel te geven. Met dit artikel wil ik mama’s die twijfelen over het geven van borstvoeding aan een peuter informeren en het taboe rond langvoeden een stukje doorbreken.

Een fijn momentje voor mama en peuter

De voornaamste reden waarom moeders blijven doorgaan met borstvoeding is omdat ze dit een heerlijk momentje vinden met hun kind. Ze vinden het fijn om dit contact met hun peuter te hebben. Het verdiept hun band.

In onze samenleving waar veel moeders buitenshuis werken en er ook voor kiezen om dit fulltime te doen, is de tijd voor moeder en kind beperkt. We zien onze kinderen op momenten waarbij geen van ons beiden op z’n best zijn. Ofwel zijn we moe van een lange dag, ofwel zitten we in de ochtendrush. Hoe heerlijk is het dan wel niet om een momentje voor jullie twee te hebben waarbij je gewoon kan genieten van het samen-zijn.

borstvoeding
Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Zowel peuters als mama’s genieten van het geven en nemen van borstvoeding. Het gaat hierbij niet alleen om de melk, maar ook om het gevoel dat het geeft, zowel aan de moeder als aan het kind. Ook wij genieten nog steeds van onze kleine, fijne momentjes samen.

Hulpje tegen bacteriën en infecties

Denk maar niet dat borstvoeding na het eerste levensjaar niet meer de nodige antistoffen bevat. Nog steeds is dat ingenieuze systeem er waarbij de moedermelk zich aanpast aan de behoeften van het kind. Heeft je lieve dochter of zoon een verkoudheid of een griepje onder de leden dan reageert je lichaam door antistoffen aan te maken. Deze worden doorgegeven via de moedermelk en helpen het immuunsysteem van je kind de infectie te verslaan.

Ondermijnt dat het eigen immuunsysteem van het kind dan niet? Niet meer en niet minder dan ondersteunende medicatie of een inenting. De antistoffen van de moeder zijn voornamelijk ondersteunde factoren bij het immuunsysteem van je kindje. Ze helpen en ondersteunen zelfs de ontwikkeling van het immuunsysteem van je kleine spruit.

Een extra’tje aan noodzakelijke voedingsstoffen

Het is een beetje gek dat we onze kinderen kunstvoeding zouden geven waar extra mineralen en vitaminen aan zijn toegevoegd, maar dat het zo moeilijk te geloven is dat moedermelk al deze stoffen ook gewoon bevat.

Net zoals in het eerste halfjaar dat je kindje op de wereld was, bevat moedermelk na het eerste levensjaar nog steeds noodzakelijke voedingsstoffen. Natuurlijk heeft de melk zich intussen weer aangepast, want jouw lieveling heeft intussen ook mee leren eten van wat jij op tafel zet. Borstvoeding geven aan je peuter, is een gepersonaliseerd gamma aan extra voedingsstoffen aan je kindje geven.

Een emotionele steun

Waar is het beter dan in de armen van mama? Aan mama’s borst natuurlijk. Hoe langer ik zelf borstvoeding geef, hoe meer ik er van overtuigd raak dat borstvoeding zoveel meer is dan enkel maar voeding. Borstvoeding aan een peuter geven, is dus ook meer dan voeding geven. Het is evenzeer je peuter helpen met zijn emotionele ontwikkeling.

Hier thuis zeggen we wel eens dat “een kind dat zijn eigen emoties nog niet kan reguleren” de definitie van een peuter is. Iedere moeder zal dit kunnen beamen. De kleinste tegenslagen kunnen je peuter volledig van de kaart brengen. Dan vliegt er van alles door het huis en worden jij en de buren getrakteerd op geschreeuw.

Wanneer Amélie een woedebui heeft gehad, omdat ze haar zin niet kreeg, is er één ding dat haar terug tot zichzelf laat komen. Dat is even drinken bij mama. Ook wanneer ze in blinde paniek ’s nachts wakker wordt van een nachtmerrie is de borst van mama het ultieme redmiddel. Gevallen en ontzettend veel verdriet? Mama’s borst biedt redding. We merkten zelfs toen we op reis waren in Spanje afgelopen zomer dat de vreemde omgeving Amélie van slag bracht. Haar oplossing? Af en toe even een slokje komen halen bij mama. En dat is de kracht van borstvoeding geven aan een peuter.

Lees ook: Peuterdrama

Even relaxen

Ik sluit mijn verhaal graag af met een persoonlijke noot. Een van de grootste voordelen van borstvoeding geven aan een peuter, is dat je verplicht een moment van rust moet nemen. De voedingen zijn niet alleen een moment voor mij en Amélie geworden, maar ook voor mezelf. Het is mijn moment om te vertragen.

zelfzorg
Photo by Artem Bali on Unsplash

Met mijn kleine peuter aan de borst neem ik even de tijd om te mijmeren, adem te halen of ruimte te scheppen in mijn gedachten. Het is het moment waarop ik een ademruimte inlas. Borstvoeding geven maakt mij dus ook rustiger en laat me vaker stilstaan.

Borstvoeding geven aan een peuter heeft dus absoluut voordelen, zowel voor de peuter als voor de moeder. En dat laatste wordt al gauw eens vergeten.

Hebben jullie borstvoeding gegeven en hoelang? Welke voordelen waren voor jou belangrijk?

4 Replies to “5 voordelen van borstvoeding geven aan een peuter”

 1. Ik geloof er sterk in dat borstvoeding veel meer te bieden heeft aan de vorming van het immuunsysteem dan een inenting, die net een aanslag op het immuunsysteem is… Verder mooi geschreven en volledig mee eens <3

  1. Dat ben ik zeker met je eens. Een inenting is een kunstmatige vorm die maar een ziekte leert kennen aan het immuunsysteem terwijl borstvoeding het algehele immuunsysteem ondersteunt en doet rijpen.

 2. Ja ik geef nu bijna 1,5 jaar borstvoeding. Ik hoop hiermee net zolang door te gaan als dat de kleine man wil. Heerlijk vind ik deze momenten.

  Hij is voor mij mijn eerste kindje. Dus onzeker zijn we wel eens. Voornamelijk omdat de borstvoeding voor hem nog zo belangrijk is en hij hierdoor amper tot niet ander etenwil, vooral nog proeven.

  Ik probeer het dan maar zo te bedenken dat er wat dat betreft misschien wel een moment gaat komen dat hij dit omdraait
  Juist omdat de WHO norm aangeeft dat kindjes tussen de 2 en 7 jaar zichzelf afspenen zal er misschien wel een moment komen dat jij het omdraait.

  Je begint dan wel te twijfelen of hij dan wel alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig is. Fijn om te lezen dat dit wel het ge al is ( tenminste als ik het goed lees en.begrijp?)

 3. Oh, dat begrijp ik volkomen. Het is ook mijn eerste kindje en de onzekerheid slaat al gauw eens toe.

  Qua voeding is het natuurlijk wel belangrijk dat hij leert eten, maar op zich krijgt hij nu best nog wat binnen via de borstvoeding. Ik denk overigens niet dat hij minder vaste voeding eet door de borstvoeding hoor. Ik denk dat hij er nog niet echt klaar voor is om veel te eten. Blijven aanbieden en proberen, zou ik zeggen. 😊

  Wel super dat je zo blijft doorgaan met borstvoeding! *powermama*

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.