Ondertussen twee en een half jaar geleden begonnen wij aan Project (T)Huis, een avontuur van renoveren en verbouwen. We hadden een fijne gezinswoning op de kop kunnen tikken en besloten om te renoveren zodat het huis echt een Thuis voor ons zou worden. In vier maanden tijd deden we de grootste werken, zodat we er konden intrekken. Twee jaar later zijn we nog volop bezig met verbeteringswerken. In de afgelopen jaren hebben wij geleerd dat er vijf dingen onmisbaar zijn bij renovaties.

Kwaliteitsvol materiaal – Het is bijna een open deur intrappen, maar de kwaliteit van je materiaal is het halve werk. Wij hebben de fout gemaakt om voor onze badkamer voor een goedkoop alternatief te gaan dat helemaal niet aangepast was aan de ruimte waar we het voor gebruikten. De tegels die we kochten, waren niet bestemd voor vochtige ruimtes. Resultaat: lekken in de naastgelegen kamer. Ondertussen staan er veel betere tegels tegen de muur waar we heel tevreden van zijn. Ditzelfde geldt ook voor je werkmateriaal: dankzij de kwaliteitsvolle verf en borstels die we kochten, slaagden wij er in om alles van boven tot beneden in twee weken tijd te schilderen. Soms is het gewoon beter om keuzes te maken dan alles te willen doen met goedkope alternatieven.

days of gratitude weekend

Veiligheid boven alles – Al te makkelijk denken we dat we met voldoende aandacht er wel vanaf komen, maar niets is minder waar. Een werkongeval is snel gebeurd. Op je werk ben je verzekerd, maar in je eigen huis kan het nog wel eens lelijk tegenvallen. Daarom is het niet slecht om aangepaste werkkledij te voorzien. Goede handschoenen, kniebeschermers (ideaal om laminaat te leggen, geloof mij!) of aangepast schoeisel, het is maar een kleine investering als je daarmee je lijf en leden kan beschermen tegen ongewenste ongelukjes.

Een goede planning – Voor je aan een renovatie begint, plan je best alles goed in. Niet alleen qua timing, maar ook qua budget zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wij hadden een iets ruimer budget dan de kosten die we zouden maken voor de werken en dat kwam goed uit. Uiteindelijk moesten we de leidingen van het sanitair ook vernieuwen. Dat hadden we zonder ruime budgetplanning nooit gekund. Een planning zorgt ook voor een goede opvolging van de werken. Want je wilt de elektricien toch zeker langs gehad hebben voor de keuken geplaatst wordt!

days of gratitude weekend

Helpende handen – Je zou ze bijna vergeten, maar de vele helpende handen kan je gewoon niet missen bij renovaties. Misschien geef je veel uit handen aan een specialist, maar dan nog is er altijd een taakje waar hulp meer dan welkom is. Wij hadden de renovaties nooit zo vlot kunnen uitvoeren als we niet zoveel helpende handen hadden gehad! Bij deze, nogmaals dank aan alle lieve mensen die ons met raad en daad hebben bijgestaan!

De frituur om de  hoek – Of de pastabar, de pizzeria, … Bedenk het maar zo gek als je wilt, maar wij waren altijd ontzettend blij dat er een frituur om de hoek was na een zware dag werken. We hadden honger als een paard, maar alle energie was naar de werken gegaan. Weinig zin om te koken dus. En dan zijn frietjes gewoon een goed alternatief. Oké, niet echt gezond, maar Hotel Mama biedt in uiterste nood ook een oplossing. Oftwel, zelfs als je volwassen bent, zijn moeders nog steeds onmisbaar!

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Engelbert-Strauss.

2 Replies to “5 x onmisbaar tijdens een renovatie”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.