Met de start van het nieuwe jaar is het tijd om eens vooruit te blikken naar wat 2019 zal brengen. Maak voor de verandering eens geen goede voornemens. Wees lief voor jezelf en kies een jaarwoord. Zelf doe ik dit al een aantal jaren en het inspireert me telkens weer om het beste uit het jaar te halen. Het kan echter wel wat voeten in de aarde hebben om je jaarwoord te vinden.

Dit jaar heb ik er zelf ook een aantal weken over gedaan om mijn jaarwoord te vinden. Ik had een aantal goede ideeën, maar die bleken geen van allen echt te passen. Dankzij Susannah Conway koos ik voor 2019 uiteindelijk ‘shine’. Geïnspireerd door mijn eigen zoektocht deel ik vijf manieren om je jaarwoord te vinden met jullie.

Lees ook: 3 redenen waarom een jaarwoord een goed idee is

Volg je intuïtie

Soms weet je iets gewoon. Je hoeft er niet lang bij stil te staan, niet over na te denken. Het lijkt zomaar plots duidelijk te zijn. Zo gaat dat ook met een jaarwoord.

intuitie volgen
Photo by Jens Johnsson from Pexels

Toen ik begin 2018 met wat pennen zat te doodlen in mijn dagboek verscheen mijn jaarwoord ‘dromen’ gewoon tussen de werkjes die ik had gemaakt. Ik had wat leuke dingen in een mooi handschrift opgeschreven, maar ‘Dream in 2018, dream big’ sprong er voor mij wel ontzettend uit. Zo stond mijn jaarwoord plots op papier. Ik moest er niet naar zoeken.

Als het dus overduidelijk voor je is wat het woord voor dit jaar zal worden, aarzel dan niet. Je intuïtie kan je heel mooie dingen vertellen. Ze weet heel goed wat je nodig hebt. En voor je het weet, bewandel je het pad dat je voor ogen had.

De ideale dag

Er zijn natuurlijk ook momenten waarop je echt op zoek moet gaan naar je jaarwoord. Start daarom met dromen.

Sometimes I believe in as many as 6 impossible things before breakfast.

~Alice in Wonderland

Stel je voor dat je ergens in het komende jaar je ideale dag beleeft. Hoe zou die eruit zien? Wat doe je? Waar ben je? Wie is er bij jou? En het allerbelangrijkste: hoe voel jij je? Sluit je ogen en ga echt dromen over die ideale dag.

Wanneer je er klaar voor bent, noteer je alles wat je gedroomd hebt. Gebruik hiervoor gerust je dagboek. Laat geen detail achterwege, want het zijn vaak de details die voor jou het verschil kunnen maken. Schrijf zonder grenzen. Het mag niet realiseerbaar lijken. Je mag de meest gekke dingen neerpennen. Schrijf tot je ideale dag volledig geschreven is. Leg je dagboek langs de kant en kijk er pas de volgende dag opnieuw naar.

Wanneer je de volgende dag je ideale dag herleest, omcirkel dan de woorden die je aanspreken. Van welke woorden gaat jouw hart sneller kloppen? Waar krijg je ‘goesting’ van? De omcirkelde woorden zijn de woorden die jouw potentiële jaarwoord kunnen worden.

Noteer de overgebleven woorden op kaartjes. Bekijk woord voor woord en zie welk woord jou aanspreekt. Je kan eens opschrijven welke betekenissen ze voor jou hebben. Je kan een kaartje trekken en zien welk gevoel dit bij je oproept. Voor je het weet, heeft je jaarwoord jou gevonden.

Wat heb je dit jaar echt nodig

Wacht jou dit jaar een jaar vol uitdagingen? Zie jij een heleboel veranderingen aankomen? Misschien is het dan geen slecht idee om je woord te gaan zoeken tussen de dingen die je het komende jaar echt nodig zal hebben.

Schrijf eens op wat jou het komende jaar allemaal te wachten staat. Kijk je daar naar uit? Zijn er dingen waar je tegenop ziet? Wat zou je dit jaar kunnen helpen om er een echt succes van te maken? Misschien heb je wel extra rust nodig. Het kan ook tijd zijn voor jou om wat meer te aarden. Of misschien moet je wel een pak liever zijn voor jezelf.

jaarwoord te vinden
Photo by Matthias Zomer from Pexels

In 2017 stond mij een van de grootste uitdagingen te wachten: ik zou een klein mensje op de wereld zetten. Dat maakte mij ontzettend onzeker en nerveus. Wat ik meer nodig had in dat jaar was vertrouwen. Vertrouwen in mijn eigen lichaam, in mezelf en in mijn mogelijkheden om moeder te zijn. Er zijn dat jaar heel wat zaken anders gelopen dan ik had voorzien, maar ‘vertrouwen’ heeft mij wel ongelofelijk vooruit geholpen!

Evalueer het vorige jaar

Je moet niet teveel in het verleden leven, maar het kan nooit kwaad om terug te kijken en te evalueren. Daar kan je ontzettend veel van leren. Kijk daarom eens terug naar het vorige jaar om je inspiratie te vinden voor je nieuwe jaarwoord.

Wat liep ontzettend goed vorig jaar? Wat wil je meenemen naar het komende jaar? Welke dingen liepen minder goed? Wil je van die dingen of mensen afscheid nemen? Welke gewoonten of patronen wil je achter je laten?

Noteer alle antwoorden op die vragen in je dagboek. Wat je wilt meenemen naar het nieuwe jaar, wat goed ging, dat zijn kandidaten voor je jaarwoord. Maar ook de zaken die minder goed gingen of waar je vanaf wil, kan je gebruiken als inspiratie. Wat wil je in de plaats hiervan hebben of verwezenlijken? Laat je inspireren door je antwoorden en wie weet vind je jaarwoord jou zo wel.

Maak een visionboard

Een moodboard is een heel gekend begrip in de wereld van de designers. Dit medium wordt gebruikt om een beeld te krijgen van wat het uiteindelijke resultaat van het onderwerp moet bevatten. Een visionboard is net als een moodboard, maar is veel minder ‘concreet’. Het stelt een resultaat voor in de verre toekomst. Je creëert eigenlijk een visioen van je toekomst door gebruik van beelden.

moodboard 2017
Visionboard 2017

Bij het maken van een visionboard laat je je veel meer leiden door je innerlijke stem, je intuïtie dan je zou doen bij bovenstaande methoden. Laat je terwijl je beelden kiest, leiden door je gevoel. Kies die beelden die je inspireren, je een goed gevoel geven, je doen dromen.

Wanneer je visionboard klaar is, leg het dan even weg om er de volgende dag naar terug te kijken. Voor je het weet springt je jaarwoord zo je hoofd in!

Hopelijk heb ik je met deze vijf methoden geïnspireerd om op zoek te gaan naar je eigen jaarwoord. Maak van 2019 een prachtig, inspirerend jaar!

9 Replies to “5 manieren die je inspireren om je jaarwoord te vinden”

  1. Nog nooit zo bij stil gestaan, goede voornemens maak ik al sinds mijn 18de jaar niet, nooit gedaan eigenlijk zelfs, hahaha, maar een jaarwoord, dat is dan al jarenlang hetzelfde geweest, ‘liefde’, kan ik dat nog een keer als jaarwoord gebruiken nu het er daadwerkelijk is? Ik ben hardop aan het denken, of kan ik, is er een ander woord wat ik mee mag nemen dit keer… ‘ondernemen’ misschien komt zomaar in mij op, echt ineens…. Ook dat is heel breed natuurlijk, ondernemen…. in de liefde, hobby, doen… stap voor stap zeg ik al wekenlang…

    ondernemen, stap voor stap…. ‘geduld’

    X

  2. Wauw, een hele zoekslag naar je jaarword. Leuk en inspirerend. Ik zal alleen de zoekslag over. Want zonder er bij na te denken, voel ik dat mijn jaarword “DOEN”!! is. Gewoon doen!! Niet te veel nadenken maar lekker genieten van wat ik NU aan het DOEN ben.

  3. Nou Deborah, dan heb je gewoon het eerste gedaan: je intuïtie gevolgd! En dat is, wat mij betreft, de beste van alle opties 😀
    Geniet van alle mooie dingen in je leven! Je hebt een prachtig woord gekozen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.