Toen wij ons huis kochten, was de inrichting van het huis in de verste verte niet wat wij ervan verwachtten. Het interieur was totaal niet onze stijl, zeker de look van de woonkamer niet. Aangezien we toch op zoek waren naar een renovatiehuis, maakte dat voor ons niet zoveel uit. We zouden de look en feel tijdens de verbouwingen wel aanpassen zodat we er een gezellige thuis van konden maken.

Ik kan me echter wel inbeelden dat je bij het uitkijken naar huizen kan afknappen op het interieur. Je wilt namelijk graag een huis dat volledig naar jouw smaak is. Eentje waar je echt een thuis van kan maken. Toch zou het jammer zijn dat je een huis dat op alle andere vlakken perfect is, links zou laten liggen omdat je afknapt op het interieur. Er zijn namelijk een heleboel dingen die je wel zou kunnen aanpassen zonder meteen grote veranderingen te moeten doen. Tijd om de look van je woonkamer te veranderen? Je krijgt alvast vijf ideeën van mij die voor ons ook het verschil hebben gemaakt.

Een ander kleurtje op de muren

Of je nu kiest voor behang, verf of een combinatie, de look en feel van de muren zijn de basis voor de uitstraling van je woonkamer. Als je de look van je woonkamer wil veranderen, is het dus zeker geen slecht idee om met de muren te beginnen.

Om inspiratie op te doen kan je interieurtijdschriften doorzoeken of aan het pinnen slaan op Pinterest. Ben je je echter, net als ik, geen krak in het kiezen van het gepaste kleur voor je woonkamer dan is het geen slecht idee om een interieurspecialist in te schakelen. Een aantal schilderszaken stellen gratis kleuradvies ter beschikking.

look van je woonkamer behang verf

Waarom je voor een gespecialiseerde zaak zou kiezen? Voor het persoonlijk advies, de kwaliteit van de materialen en de dienst na verkoop. Ons heeft het alvast geen windeieren gelegd om in een gespecialiseerde zaak onze materialen te kopen.

Pak de vloer aan

Naast de muren is natuurlijk de vloer ook belangrijk om de algemene look van je woonkamer te bepalen. Het is tegenwoordig ook niet persé nodig om je vloer uit te breken als je deze wilt veranderen. Er zijn heel wat opties die het mogelijk maken om een nieuwe vloer bovenop de bestaande te monteren zonder dat je daarbij grote aanpassingen moet doen.

vloer

Welke vloer je kiest is sterk afhankelijk van de stijl die je in je woonkamer wilt. Een stenen vloer is natuurlijk makkelijker om te onderhouden, maar vraagt al wat meer aanpassingswerk. Met vinyl kan je vloer dezelfde look krijgen als een stenen of houten vloer. En veel parket kan ook bovenop een bestaande vloer worden gelegd. De opties zijn eindeloos.

Lees ook: Steek je vloer in een nieuw kleedje

De verlichting aanpassen

We wonen in een land waar verlichting ontzettend belangrijk is. Het grootste deel van het jaar hebben we verlichting nodig om te kunnen doen wat we willen doen. Zodra je de lichten aansteekt, heb je een bepaalde sfeer in huis. Het is dus zeker belangrijk om ook de verlichting af te stemmen op de look van je woonkamer.

Om te beginnen bepaal je best eens welke soorten verlichting je allemaal nodig hebt. Zit je vaak in de woonkamer om administratie te doen of te bloggen dan is algemene verlichting, een plafondlamp bijvoorbeeld, een noodzaak. Ga je graag in de zetel zitten om een boek te lezen dan heb je ook taakverlichting, zoals een tafellamp, nodig. Maar ook sfeerverlichting kan voor de juiste look in je woonkamer zorgen.

Lees ook: Sfeervolle lampen, de finishing touch in je interieur

lamp verandert look van je woonkamer

Ook niet te verwaarlozen is het design van je verlichting. Intussen prijkt er boven onze eettafel een nieuwe lamp die veel beter bij ons interieur past dan de voorgaande. Wij kozen voor een combinatie van landelijk en industrieel in ons interieur waar deze nieuwe lamp perfect bij aansluit. Ook voor je taakverlichting en sfeerverlichting kies je best een design dat aansluit bij de stijl van je interieur.

Afwerken met de juiste meubelen en accessoires

Onmisbaar in elk interieur: de juiste meubelen. Heb je al meubelen bij de aankoop van je huis dan is het interessant om de stijl van je meubelen al mee te nemen om de look van je woonkamer te bepalen. Wanneer je nog nieuwe meubelen wilt aanschaffen dan heb je echt vrij spel. Je kan de meubelen dan nog afstemmen op het interieur dat je gekozen hebt voor je woonkamer.

kaarsen

Zoals bij alles geldt dat accessoires het geheel afmaken. Een sfeervol beeldje, kaarsen, kandelaars of lantaarntjes, maar ook foto’s maken van je huis een echte thuis!

Je hoeft dus nooit meer af te knappen op het interieur van een huis. Met deze vier ideeën heb jij de touwtjes in handen om de look van je woonkamer volledig naar jouw eigen smaak in te richten!

Deze post is geschreven in samenwerking met DirectLampen. Meer info in de disclaimer.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.