Traditioneel maken we op 1 januari goede voornemens. We stellen onszelf een aantal doelen voor het nieuwe jaar en willen allemaal ons leven weer wat beter maken. Of toch niet?

Al een aantal jaar heb ik voor mezelf besloten om geen goede voornemens meer te maken. En ik ben niet de enige. Heel wat mensen hebben hetzelfde beslist. Dat wil echter niet zeggen dat ik geen plannen heb in het nieuwe jaar. Alleen maak ik geen goede voornemens, maar kies ik een jaarwoord. En ik vind dat iedereen dit zou moeten doen. Waarom? Ik geef je alvast drie goede redenen.

Wees eens lief voor jezelf

Goede voornemens zijn er om gebroken te worden. Alsof ze erom smeken om niet gevolgd te worden. Een goed voornemen zoals ‘twee keer per week gaan fitnessen’ laat geen ruimte voor iets anders. Je gaat ofwel gaan fitnessen, ofwel doe je het niet. Je kan niet iets tussenin doen. ‘Falen’ is dus impliciet al aanwezig bij goede voornemens.

Het gevolg is dat veel mensen zichzelf op de kop geven of zich schuldig voelen, omdat ze hun goede voornemen niet volhouden. Iets wat helemaal niet nodig is. Er zijn namelijk altijd heel goede redenen waarom je je doel niet volhoudt. Het leven komt ertussen bijvoorbeeld in de vorm van een kind dat je nodig heeft of een zware verkoudheid.

Geen goede voornemens zorgt er meteen voor dat je je niet schuldig hoeft te voelen. Maar we willen wel graag dingen veranderen of beter maken in het nieuwe jaar. Daarom is een jaarwoord een goed idee. Het omvat alles wat je mee wilt nemen in het nieuwe jaar en wilt verwezenlijken, maar laat ruimte om je ideeën te veranderen. Je kan flexibel zijn en het leven zijn gang laten gaan zonder daarom meteen ‘gefaald’ te zijn.

Wees dit jaar dus lief voor jezelf en kies voor ‘gezondheid’ in plaats van ‘twee keer per week gaan fitnessen’!

Inspireer jezelf

Goede voornemens laten geen ruimte voor andere paden. Er bestaat enkel zwart-wit. Roze, appelblauwzeegroen of taupe zijn uitgesloten. Heel creatief kan je dus niet zijn met goede voornemens.

Een jaarwoord echter, geeft je nog steeds de mogelijkheid om alle kanten op te gaan. Een woord kan werkelijk inspireren. Sta je voor een keuze dan kan je jaarwoord je de weg wijzen.

‘Dromen’ was het woord voor 2018, met als toevoeging ‘droom groot’. Het hielp mij om mijn blog in een ander daglicht te gaan zien. Ik ging dromen over wat ik met Galabria op de wereld wil brengen, wat ik wil bereiken met mijn blog en heel wat mooie dingen kwamen op mijn weg. Ik heb die kansen met beide handen gegrepen. Met dromen ben ik het hele jaar niet opgehouden.

Hou je jaarwoord dicht bij je en wie weet welke dingen je weet te realiseren in het nieuwe jaar!

Geef jezelf ruimte om te groeien

jaarwoord ruimte om te groeien
Photo by Dale Brooks from Pexels

Met een goed voornemen bepalen we een eindpunt. Als je daar bent, dan heb je je voornemen behaald. Het daagt niet uit om verder te gaan.

Jaarlijks zie ik bij collega-bloggers lijstjes met doelen en goede voornemens. Halverwege het jaar gaan ze dan afstrepen. Daar eindigt het met de behaalde doelstellingen. Ook ik heb dit in het verleden al een paar keer gedaan. Zo had ik in 2015 ook een aantal doelstellingen waarvan ik een heleboel al in het midden van het jaar kon afstrepen. De rest van het jaar leek ik wel op mijn honger te blijven zitten.

Met een jaarwoord geef je jezelf veel meer ruimte om echt te groeien. Het jaarwoord kan een aantal eindbestemmingen impliceren, maar het biedt je de mogelijkheid om verder te blijven groeien als je je doel behaald hebt. Daarnaast biedt een jaarwoord ook hulp bij dingen die je niet zozeer onder controle hebt.

Mijn woord voor 2017 bijvoorbeeld was ‘vertrouwen’, een woord dat me ontzettend geholpen heeft toen ik op de geboorte van Amélie wachtte. Tien lange dagen wachtte ik op haar komst. Ik hield mijn woord dicht bij me. Uiteindelijk slaagde mijn lichaam (en ik) erin om Amélie zonder ingrepen op de wereld te zetten. Dat zorgde er ook voor dat ik leerde vertrouwen hebben in mezelf en mijn lichaam, een prachtige levensles.

Kies dit jaar voor jezelf. Maak geen goede voornemens, maar kies een jaarwoord om lief te zijn voor jezelf, jezelf te inspireren en te laten groeien.

Op 2019 en alles wat dit jaar ons mag brengen!

6 Replies to “3 redenen waarom een jaarwoord een goed idee is (en goede voornemens niet)”

  1. Mooi gezegd. Ik heb dit jaar voor het eerst een woord gekozen, daar heb ik ook over geschreven 🙂 Maar misschien kom ik toch evengoed nog wel met een aantal doelen hoor. Voornemens doe ik idd al een tijdje niet meer,ik ben eigenlijk dik tevreden met mijn leven en met mijzelf. Maar in 2018 heb ik wel een paar doelen gesteld die ik bijna allemaal heb behaald. Voor dit jaar denk ik er nog even over na.

    1. Beide kunnen elkaar natuurlijk aanvullen. Achter mijn jaarwoord zit ook wel een idee van wat ik dit jaar wil doen. Maar ik vind zo’n woord wel hulpzamer dan doelen zelf. Het helpt mij veel meer vooruit dan doelen 😊 Ik ga eens lezen over jouw woord!

  2. Mooi verwoord! Ik kies ook altijd een woord bij een jaar… 2019 wordt het jaar van veranderingen en ik kijk er erg naar uit 🙂 daarbij stel ik een aantal doelen op voor mezelf, meer om bewust bezig te zijn met wat kleine dingen, dus niet echt zo zeer goede voornemens.

    1. Ik denk dat een jaarwoord doelen kunnen ondersteunen en omgekeerd. Ik heb je post over je doelen gelezen gisteren. Veel succes gewenst het komende jaar. Het wordt er eentje vol uitdagingen!

  3. Doelen zijn ook leuk maar een jaarwoord is dieper. Als je je een beetje naar je jaarwoord leeft komt het wel goed met de doelen denk ik. Mijn jaarwoord is slow. Traag leven, genieten, dingen doen … ik moet nog verder nadenken hoe het in mijn leventje te plaatsen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.