Woensdagavond was er een vrouwencirkel online. Het idee komt van een vrouwencirkel die ‘in real life’ wordt georganiseerd. Het concept is vrij eenvoudig: een aantal vrouwen komen samen om over een bepaald thema te praten. Er wordt telkens met respect naar elkaar toe gewerkt. Een belangrijke regel: elkaar laten uitspreken. Online is dit natuurlijk een iets moeilijker concept, maar dat neemt niet weg dat het niet aangenaam en gezellig kan zijn. Aangenaam en gezellig was het zeker! Het thema was vrouw-zijn en we werkten in drie rondes waarbij iedereen een nummer had en zo de volgorde van spreken bepaald werd. In de eerste twee rondes volgenden we die volgorde, daarna was er ruimte voor discussie.

Gisteren zat ik nog wat na te dralen bij een kop warme chocolademelk – het wordt een trend hoor! – en bleef stilstaan bij vrouw-zijn in mijn geloofsbeleving. Want hoe je het ook draait of keert, vrouw-zijn is een heel belangrijk aspect binnen wicca, hekserij en ook paganisme – afhankelijk van de stroming die je volgt uiteraard.

Binnen de hekserij staat de vrouw behoorlijk centraal. Zij schenkt het leven, zij is de creatieve kracht en bewerkstelligt vele veranderingen in de natuur. Dankzij haar worden kinderen geboren, maar ook is zij de freile maagd die de onschuld vertegenwoordigd, of de wijze Crone die mensen hun blik naar binnen doet richten. Vrouw zijn is een voordeel binnen de hekserij, omdat vrouwen makkelijk contact maken met hun intuïtie en dus ook makkelijker tussen de twee werelden in gaan staan. Al zal natuurlijk niemand een man uitsluiten. Dat laatste is net mooi, omdat het binnen hekserij om balans draait, tussen alle tegenpolen, maar ook tussen alles wat zich middenin bevindt.

In de wicca speelt balans ook een zeer grote rol. Wiccans delen zich echter ook op in groepen en je zal binnen een traditie als die Dianics al veel sneller met groepen te maken krijgen die enkel vrouwen aanvaarden. Binnen de Alexandrijnse wicca, die ik momenteel volg, blijft de balans van groot belang. Vrouwen zetten kinderen op de wereld, maar enkel omdat een man hen die schenkt. We zijn de creatieve geesten, maar mogen niet vergeten dat mannen sterk zijn in uitvoering. De vier elementen, en dus de kwartieren, kennen elk hun hogepriester(es) of god(in). En ook dat is in evenwicht.

In het dagelijkse leven, de samenleving waar we in leven, wordt vrouwen nog heel wat opgelegd. We hebben rechten en plichten verworven. Maar nog steeds blijft de ongelijkheid bestaan, vooral op seksueel vlak waar mannen soms denken dat ze zich nog altijd als jager mogen beschouwen.
In mijn spirituele beleving mogen mannen mannen zijn en vrouwen vrouwen. Een man en vrouw komen samen om een geheel te vormen, seksueel gezien. Mannen mogen vrouwen verleiden, maar de vrouw blijft de uiteindelijke beslissing hebben in de paringsdans. Mannen moeten daarnaast ook vrouwen steunen, evenals vrouwen mannen horen te steunen. Vrouwen en mannen kunnen elk zorgende taken opnemen, de vrouw die het eten klaar maakt, de man die voor een inkomen zorgt (ja, dit is een beetje een klassiek voorbeeld). Samen huishoudelijke taken doen, daar is ook niets mis mee.

In sommige groepen binnen het paganisme menen vrouwen echter dat ze onder vrouwen moeten zijn om echt vrouw te zijn. En vooral om echt zichzelf te zijn. Ze denken dat als mannen erbij komen vrouwen meteen maskers opzetten om zich van hun beste kant te laten zien. Dat vind ik jammer. Mannen kunnen een hele meerwaarde betekenen en vrouwengroepen kunnen voor mannen een hele meerwaarde betekenen. Vrouw-zijn is oer (zoals iemand woensdagavond zo mooi zei). Het gaat niet over flirten, mooie verhalen ophangen en je zo mooi mogelijk tonen. Het gaat om met beide voeten op de grond staan en jezelf tonen.

In mijn spirituele beleving zit ik al in de ideale wereld. Voor we daar zijn in de samenleving zal er nog veel moeten gebeuren…

3 Replies to “Vrouwelijk”

  1. Niks mis met gemengde groepen, maar zoals mannen het leuk vinden om onder elkaar te zijn en hun mannen dingen te doen, zo vind ik het ook leuk om in een groep te zijn waar alleen vrouwenenergie is en de laatste tijd heb ik daar even erg veel behoefte aan, ik ben tijdelijk even klaar met gemengde groepen en geniet momenteel van alle vrouwendingen om me heen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.