Boekentips

Afscheid nemen

Lieve Haagje,

Toen ik las dat uil weer was gekomen en het deze keer om Jane ging, moest ik meteen denken aan het verhaal dat je vertelde over de mensen die jou lieten vallen na de scheiding. Jane echter, daar kan je moeilijk kwaad op zijn, hoe kan je ook? Natuurlijk had ze, net zoals jij gedaan hebt, haar leven in eigen handen kunnen nemen en beslissen om – ondanks het verbod van haar man – de vriendschap die jullie hadden te blijven onderhouden. Het zou haar waarschijnlijk ook een hoop leed bespaard hebben. Maar zoals je zelf al eens zei: sommige mensen zijn daar gewoon niet toe in staat om uiteenlopende redenen. Wat ik hieraan echter het meest jammer vind, is dat jij daardoor ook geen afscheid kon nemen op de ‘gewone’ manier. Waarschijnlijk is het voor jou wel niet zo gek om dat dan op je eigen manier te gaan doen, maar toch… Het is weer het leed dat andere mensen elkaar aandoen en enkel omwille van hun eigen kortzichtige ideeën.

Het afscheid dat je dan voor haar geregeld hebt, toont weer hoe vriendelijk mensen kunnen zijn. Die straatmuzikant is een schat dat hij voor jou dat liedje wilde spelen toen haar dienst begon en haar zo op jouw manier een laatste groet kon brengen. Ik hoop dat je verder er ook in slaagt om op jouw eigen manier een ritueel te vormen dat een afscheid kan zijn voor haar!

Over afscheidsrituelen ben ik nu ook heel erg aan het nadenken met de recente gebeurtenissen. Meestal het je in onze samenleving maar een beperkte keuze uit het ritueel dat je iemand wilt geven. Of je gaat naar een kerk waar men een dienst doet volgens het geloof van de persoon die overleden is, of je kiest voor een ‘vrijzinnige’ dienst. En dan nog is het vaak zoeken, omdat dit veelal ook samen hangt met een crematiecentrum of iets dergelijks. Er is weinig ruimte om vanuit jezelf een afscheidsritueel te gaan organiseren. Al zullen andere mensen daar ook gewoon een rol in spelen. Veel te vaak wordt er in mijn ogen nog uitgegaan van het idee dat we een afscheidsritueel houden voor de overledene, terwijl dit eigenlijk maar deels de waarheid is in mijn ogen. Veel vaker zijn de afscheidsrituelen voor diegene die overblijven.

Veel meer heb ik voorlopig niet te vertellen. Ik wens je alvast nog veel sterkte in de komende dagen en hoop dat je het hoofdstuk rond ‘Jane’ nu goed kan afsluiten.

Blessings en liefs,

Saar

Wat Haagje aan mij schreef, vind je hier.

1 thought on “Afscheid nemen

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.