Het afgelopen jaar was een intens, soms zwaar en soms geweldig jaar. Er is ontzettend veel veranderd in ons leven. We hebben prachtige momenten beleefd met elkaar, maar hebben ook minder goede momenten gekend. Wat mij vooral zal bijblijven van 2017 is dat ik een heleboel geleerd heb. De veranderingen in mijn leven droegen ontzettend veel levenslessen in zich. Voor het einde van het jaar zet ik ze graag even op een rijtje.

♥ Loslaten is geen actie. Na dit jaar zou ik bijna denken dat ik expert geworden ben in het loslaten.  Het einde van de zwangerschap liep niet helemaal zoals wij gehoopt hadden. Amélie kwam tien dagen later dan voorspelt. Het begin van ons ouderschap was ook niet wat we ervan verwacht hadden: het slaaptekort, de lichamelijke terugslag, de verdeling van de huishoudelijke taken, de borstvoeding die niet volkomen pijnloos verliep, … En net wanneer je denkt dat alles dan begint te lopen zoals het hoort, moet je terug aan het werk en op zoek naar een nieuw evenwicht. Hoezeer je dan ook probeert op alles grip te krijgen, het loopt allemaal anders dan je gedacht had. Loslaten is gewoon een soort klik in je hoofd. Het is geen actie, eerder iets passief en afwachtend. We zien wel wat er komt.

♥ Je kan meer aan dan je denkt. Moeder of vader worden is een ongelofelijk ingrijpende gebeurtenis. Maar er kwam nog veel meer op ons bordje. Zware momenten waarbij ik mijn Lief moest steunen, vrienden opving en zelf ook worstelde met duistere gedachten. Nu ik terug kijk, schrik ik en vraag ik me af hoe we dit weer overleefd hebben. Je kan meer aan dan je denkt, als je maar voor de juiste mindset kiest.

♥ En die mindset gaat vooral over zorgen voor jezelf. Wanneer er zoveel dingen op ons af komen en het leven maar door raast, heb je de neiging om datzelfde tempo te volgen. Maar als je alles wilt overleven, is het belangrijk om ook eens op de pauzeknop te drukken. Zelfzorg is niet voor egoïsten. Het is voor mensen die beseffen dat ze meer voor een ander kunnen betekenen als ze eerst zelf stevig in hun schoenen staan.

De waarheid is dat je heel weinig onder controle hebt. Waar je wel controle over hebt, is hoe je ermee omgaat. Het leven komt op je af. We hebben er vaak maar weinig grip op. En toch doen we dagelijks talloze pogingen om het onder controle te krijgen. Maar de waarheid is dat je al die gebeurtenissen niet onder controle hebt. Richt je dus op datgene wat je wel kan veranderen: de manier waarop je ermee omgaat. Zoek naar oplossingen, verander de planning een beetje, geef elkaar een dikke knuffel en ga er weer volop tegenaan.

january february

Stel je prioriteiten slim. We weten allemaal wel ergens dat we prioriteiten moeten stellen in ons leven en keuzes moeten maken. We kunnen gewoon niet alles doen. Alleen lijken onze keuzes soms behoorlijk vreemd. Een beetje sneller rijden om op tijd op het werk te geraken, de was vouwen in plaats van ons Lief knuffelen, snel even Facebook checken terwijl de baby ligt te huilen, … Op het moment zelf lijken het evidente keuzes, maar onze prioriteiten zijn niet zo slim gekozen. Afgelopen jaar heeft mij geleerd dat je voor jezelf moet uitmaken wat belangrijk is en daar je keuzes op moet afstellen. Iets wat makkelijker gezegd is, dan gedaan.

Welke lessen heb jij geleerd afgelopen jaar?

4 Replies to “2017, een jaar vol levenslessen”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.