Het afgelopen jaar vangen in beelden, dat was de opzet. Eigenlijk wilde ik alles op een pagina proppen, maar hoe doe je dat? Een volledig jaar aan belangrijke momenten in een enkele pagina samenvatten, zonder ook maar iets te vergeten? Sowieso is het niet eenvoudig om een overzicht te maken van een jaar, zonder iets te vergeten, maar toch deed ik een poging.

Ik hou van de persoon die ik geworden ben in 2015. Het terugkijken op het jaar deed mij ergens wel terug verlangen naar bepaalde momenten en de persoon die ik op dat moment was, maar alles is in verandering. Wie ik nu ben, kan morgen alweer anders zijn. Samen met jullie duik ik nogmaals in 2015, een jaar met hoge toppen en diepe dalen…

2015

… knuffelen met Luna ♥ liefde ♥ vriendschap ♥ dezelfde lieve mensen ♥ nieuwe projecten ♥ heerlijke wijntjes ♥ goed gezelschap ♥ genieten van de zon ♥ etentjes op het terras ♥ een gezellig en geslaagd kerstfeest ♥ sauna’tjes doen ♥ plezante en interessante daguitstapjes ♥ bier leren drinken ♥ verjaardagen vieren met veel vrienden ♥ elkaar verrassen ♥ sneeuw ♥ lange wandelingen ♥ prachtige vieringen met de coven ♥ een readingchallenge halen ♥ verdwalen in verhalen ♥ lieve bloggers leren kennen ♥ schrijven, schrijven, schrijven ♥ voedselteams ♥ de eerste esbats vieren met de coven ♥ maan ♥ lekkere koffie ♥ nieuwe mensen ♥ genieten ♥ houden van mezelf ♥ acceptatie ♥ passie …

Maar er was vooral…

Plezier

plezier

Wat waren er ontzettend veel mooie momenten in 2015! We zetten het jaar alvast goed in met een spontaan feestje, terwijl we eigenlijk een rustig moment hadden gepland. Maar als je een uitnodiging krijgt, dan kan je daar soms gewoon geen neen tegen zeggen. Verjaardagen werden gevierd met lekkere etentjes, belangrijke momenten zijn gemarkeerd doordat we het goed gevierd hebben en zelfs een wekelijks frietjes kon er vanaf in 2015.

Het jaar was gevuld met een goed aperitief, diepzinnige gesprekken, lekker bier, een feestje hier en daar. Er waren ook uitjes naar de cinema terwijl we volop in de werken aan ons huis zaten. De kers op de taart dit jaar was toch wel degelijk ons bezoekje aan mijn zusje in Kreta. De verste reis die ik samen met mijn Lief tot nu toe ondernomen heb.

Aan plezier ontbrak het zeker niet in 2015!

Groeien

groeien

Zowel op persoonlijk als op spiritueel vlak heb ik mezelf de kans gegeven om te groeien. Begin dit jaar rondde ik mijn cursus mindfulness af en begaf met verder in de wondere wereld van meditatie. Ik ging verder met Tai Chi en leerde yoga kennen, beiden heel belangrijke bewegingsvormen in mijn leven. Elke maand bleef ik trouw naar de mindfulnessopvolgsessies gaan, waardoor ik mezelf de kans gaf om het mediteren op een heel andere manier te beleven. En ook in de coven maakte ik een groeiproces door dat niet in woorden te vatten is.

De kers op de taart is echter dat ik – ondanks een terugval – erin slaagde om dit jaar werkelijk van mezelf te houden. Soms zijn de dingen die je overkomen en op het eerste moment slecht lijken, net die dingen die je nodig hebt. Toen ik deze zomer twee maanden thuis doorbracht heb ik de snelste groei ooit doorgemaakt, omdat ik leerde mezelf waarderen terwijl ik eigenlijk geen werk had.

Met hart en ziel

met hart en ziel

Een bezield leven leiden, dat was een heel belangrijk punt voor mij in 2015 en iets waar ik graag aan wilde werken. Nadat het boek van Brené Brown op mijn pad kwam, begon ik aan mijn reis naar kwetsbaarheid en zelfcompassie. Met hart en ziel ergens voor gaan en me er helemaal inleggen, dat leek me zo mooi.

Het begon met het besef dat kwetsbaarheid eigenlijk kracht was. Ik nam toen het boek van Brené Brown ter hand. Zonder dat ik het zelf goed besefte in het proces zelf, begon ik aan een ontzettend bezield leven waar ik met hart en ziel voor ging: de werken aan ons huis, de verbondenheid met mezelf, mijn relatie met mijn man, de zoektocht naar werk waar ik me goed bij zou voelen, het opstarten van een voedselteam in Izegem. Er zat hart en ziel in 2015!

Afscheid nemen

afscheid nemen

De dieptepunten van 2015 bestonden eigenlijk vooral uit afscheid nemen. Ik nam afscheid van de noodzakelijk dingen, zoals oude patronen of mijn negatieve zelfbeeld, maar ook moesten we in juni afscheid nemen van mijn mémé. Ze was een heel belangrijk persoon geweest voor mij, maar na een lange lijdensweg was het eindelijk tijd voor haar om te gaan.

Deze zomer moesten we ook afscheid nemen van onze kippen die door een onbekend virus het leven lieten. Vlak voor we ook afscheid moesten nemen van ons huurhuisje waren de kippen er niet meer.

Het afscheid van mijn werk deed me uiteindelijk nog meer pijn dan ik oorspronkelijk had gedacht. Ook al had ik wat moeilijkheden met mijn leidinggevende, ik deed het werk graag en voelde me er dagelijks weer uitgedaagd. Van mijn collega’s, mijn dossiers en mijn werkplek nam ik afscheid.

In korte tijd moest ik van veel dingen afscheid nemen, maar soms is afscheid nemen gewoon hard nodig.

Mooie woorden

mooie woorden

Boeken, mensen die elkaar het ja-woord gaven, prachtige artikelen, maar ook het schrijven van blogjes. Dit jaar begon ik met bloggen op mijn eigen domein en ik heb nog geen moment spijt gehad van die keuze, al vallen er soms gaten in mijn blogritme. Ik geef mezelf altijd de ruimte om te kijken wanneer ik weer aan het schrijven kan slaan. Hiervan kan ik geen afscheid nemen.

Op dit moment ben ik bezig aan mijn tweeënvijftigste boek van dit jaar en ik hoop het nog uit te lezen voor het einde van het jaar. Ik verdwaalde alvast genoeg in mooie verhalen, las veel boeken rond persoonlijke ontwikkeling en ook tijdschriften en blogs inspireerden mij het gehele jaar door.

Een nieuw begin

nieuw begin

Als er afscheid nemen aan te pas komt, dan volgt er automatisch een nieuw begin. Ik vond nieuw werk, we begonnen in ons eigen huisje opnieuw, ik ging Franse les volgen,… Er waren veel manieren om opnieuw te beginnen.

2015 was werkelijk het jaar van ‘ten volle leven’!

7 Replies to “2015, ten volle leven”

  1. Wat een mooi overzicht. Leuk gemaakt die collages! Volgens mij ben jij dit jaar ontzettend gegroeid en ik vond het mooi om daarin meegenomen te worden.

    Bedankt voor al je lieve, mooie woorden en tot volgend jaar! Xxx

    1. Je slaat de spijker op de kop hoor, ik ben het afgelopen jaar enorm gegroeid. En dat voelt heel fijn! Heel erg bedankt voor je fijne reactie!

      Ik ben ook blij om jou te hebben leren kennen in het afgelopen jaar, want jouw blog nam mij ook mee in jouw reis en het was fijn om daar ook deel van uit te maken. En als het aan mij ligt moeten we in 2016 toch maar eens werk maken van dat voornemens om te meeten?

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.