Het begon voor mij allemaal toen een van mijn begeleiders me aanraadde om hulp te zoeken. Ze had mij gedurende mijn stageperiode gevolgd en gezien dat ik ongelukkig was. “Er zijn dingen waar je mee worstelt, die je niet verwerkt krijgt en ik denk dat het belangrijk is dat je professioneel begeleid wordt. Je bent een prachtig persoon. Je gelooft het alleen zelf nog niet.”

Met die bezoekjes aan een psycholoog ging de bal van persoonlijke ontwikkeling bij mij aan het rollen. In mijn zoektocht naar geluk koos ik ervoor om mezelf steeds meer uit te dagen en verder te ontwikkelen.

Er wordt van persoonlijke ontwikkeling wel eens gezegd dat als de bal eenmaal aan het rollen gaat, dat je niet zomaar kan stoppen. Ik kan beamen dat dat klopt. Zodra ik inzette op mijn eigen ontwikkeling, was het moeilijk om ermee op te houden. Het leven biedt zoveel mogelijkheden en uitdagingen. Er is zoveel te zien en te ontdekken.

Maar toen … werd ik moeder.

Persoonlijke ontwikkeling, want je bent meer dan alleen maar moeder

Hoewel het moederschap een zeer groot deel van mijn leven inneemt, ben ik ook meer dan alleen maar moeder. Persoonlijk ontwikkeling is belangrijk voor je gezondheid, je geluk, je prestaties en ambities. Het zorgt ervoor dat jij morgen een dichter komt bij de beste versie van jezelf. Dat geeft je een beter gevoel en stuwt je weer vooruit om verder te ontwikkelen tot je volle potentieel.

We zijn als mensen nu eenmaal niet perfect geboren. Alles wat we zijn, wat we kunnen zijn, zit diep in ons begraven. Het is enkel een kwestie om het eruit te laten komen. Vergelijk het met een zaadje. Bij geboorte ben jij dat zaadje, met zoveel mogelijkheden. Er zit een potentieel in je, als je maar de kans krijgt om te groeien en bloeien.

Daarnaast is het inzetten op je eigen persoonlijke ontwikkeling als mama ook een manier om een voorbeeld te stellen naar je kinderen. Ik hoop dat mijn dochter even sterk zal inzetten op zichzelf en haar potentieel als ik nu doe. Maar als ik nu het goede voorbeeld niet geef, kan ik moeilijk van haar verwachten dat zij wel voor zichzelf kiest.

1. Begin nu

Begin daarom nu met je eigen persoonlijke ontwikkeling. Het heeft geen zin om het uit te stellen tot je kinderen oud genoeg zijn om op eigen benen te staan. Ook nu ben je al topprioriteit. Blijf ook inzetten op je persoonlijke ontwikkeling als mama!

2. Elke stap is een stap vooruit, hoe klein ook

Laten we wel realistisch blijven: met kinderen in huis is het niet mogelijk om je hele weekend aan jezelf te spenderen. Er zijn andere verplichtingen die je tijd en aandacht vragen, dan je persoonlijke ontwikkeling als mama.

Plan je persoonlijke ontwikkeling dan ook in kleine stapjes. Zelfs als je elke dag maar een kwartiertje leest, heb je weer een stapje gezet.

Lees ook waarom je je successen zou moeten vieren

3. Stap eens uit je comfortzone

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.

Pipi Langkous

Waarom proberen we niet vaker iets nieuws? Omdat we bang zijn dat we het niet zouden kunnen.

Toch zorgen nieuwe dingen ervoor dat je jezelf leert kennen, dat je ontdekkingen doet die je verder brengen dat je ooit bent geweest. Het kan iets eenvoudigs zijn, zoals een gerecht kiezen dat je nog nooit gegeten hebt. Maar het kan ook iets groter zijn, zoals een lezing geven voor een grote zaal, terwijl je nog nooit eerder voor publiek sprak.

Het is een beetje gek, maar soms zorgen de dingen waar je je ongemakkelijk bij voelt ervoor dat je de grootste sprongen maakt in je persoonlijke ontwikkeling. Durf dus gerust even meegaan met je kinderen als ze weer een te gek idee hebben.

4. Durf investeren in jezelf

We hebben als moeders soms zo weinig tijd dat we geen momentje durven opofferen voor onszelf. En toch is het belangrijk om te investeren in jezelf als je je wilt blijven ontwikkelen. Dat kan je doen door workshop, cursussen of zelfs een opleiding te volgen.

Het is niet altijd haalbaar om een cursus op locatie te volgen, omdat je geen zin meer hebt in de verplaatsing na een lange werkdag of omdat de uren je niet uitkomen. Daar heb je tegenwoordig prachtige oplossingen voor. Steeds meer kan je thuisonderwijs volgen bij erkende instituten, zoals NHA België. Via NHA kan je een ruime waaier aan beroepsopleidingen volgen, maar ook wanneer je een opleiding wil volgen voor je hobby zit je bij NHA goed. Een opleiding fotografie of een computercursus behoren tot de mogelijkheden.

Zo volg ik een opleiding copywriter in thuisonderwijs, zodat ik investeer in mezelf en mijn zaak. Schrijven is een passie van me en op deze manier kan ik mezelf verder blijven ontwikkelen, op mijn eigen tempo, wanneer ik daar tijd voor heb.

5. Wees dankbaar

Door te focussen op wat je wel hebt en daar dankbaar voor te zijn, blijf je jezelf eraan herinneren welke weg je reeds hebt afgelegd. En dat is heel wat waard. Want hoeveel we ook investeren in onszelf en onze persoonlijke ontwikkeling als mama, als we steeds kijken naar wat we nog niet hebben, blijven we toch behoorlijk ongelukkig.

Schrijf daarom regelmatig eens op wat je al hebt bereikt. Welke doelen heb je al behaald en waarom ben je daar trots op. Zo’n omgekeerde bucketlist helpt om de dingen weer in perspectief te zetten.

boeken op een stapel bij schriftje persoonlijke ontwikkeling als mama

6. Weet wat je waard bent

Onzekerheid is een dooddoener als het op persoonlijke ontwikkeling aankomt. In de periodes waarbij ik me niet veel waard voel, merk ik dat mijn ontwikkeling stagneert. Ik durf geen uitdagingen meer aan te gaan, zoek enkel het bekende op en weiger soms gewoonweg in alle eerlijkheid naar mezelf te kijken.

Weet wat je waard bent, dat is heel wat. Je bent het meer dan waard om in jezelf te investeren, eens iets nieuws te proberen en je dromen waar te maken!

7. Durf dromen

Elke verandering begint met een droom. Martin Luther King begon zijn beweging vanuit een droom. Jaren later staan mensen met een andere huidskleur veel verder dan ze ooit hadden durven dromen.

Durf dromen, hoe onmogelijk je dromen ook lijken. Leg jezelf nooit grenzen op. Op een dag kunnen jouw dromen werkelijkheid worden.

8. Omring je met gelijkgestemden

Wie zijn persoonlijke ontwikkeling een boost wil geven, omringt zich best met mensen die dezelfde mening zijn toegedaan. Het gaat niet om mensen die je in alles gelijk geven, maar wel om mensen die persoonlijke ontwikkeling ook belangrijk vinden. Of die een diepgaand gesprek niet uit de weg gaan. Ook voor je persoonlijke ontwikkeling als mama is het belangrijk om je te omringen met mensen die op dezelfde lijn zitten als jij.

Mensen die net als jij positief ingesteld zijn en het beste uit het leven willen halen, kunnen je inspireren om je potentieel ten volle te ontplooien.

9. Neem je verantwoordelijkheid

Wanneer we alles wat mis loopt in ons leven wijten aan de buitenwereld zullen we niet toekomen aan persoonlijke ontwikkeling. Als jij voor 100% de verantwoordelijkheid neemt over je leven zal je in staat zijn om je potentieel te bereiken.

Dat wil niet zeggen dat je ook werkelijk op alles in je leven een invloed hebt. Het betekent wel dat je de verantwoordelijkheid neemt over de manier waarop je met tegenslagen en voorspoed omgaat. Grijp je tegenslagen aan om kritisch naar jezelf en de wereld te kijken? Leer je lessen uit wat misloopt? Of kies je voor de slachtofferrol? Strijk je bij succes de eer op zonder meer? Of kijk je wat tot jouw succes geleid heeft om het de volgende keer te kunnen herhalen?

Hoe jij verantwoordelijkheid neemt voor je leven maakt het verschil!

10. Kijk in de spiegel

Als moeders één voordeel hebben dan is het wel dat hun kinderen hen een spiegel voorhouden. Dat is een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb sinds ik moeder werd. Als ik naar Amélie kijk, herken ik veel van mijn eigen gewoontes.

Grijp je de kans om in die spiegel te kijken dan kan je veel over jezelf leren. Zelfkennis is een belangrijk aspect voor je persoonlijke ontwikkeling als mama. En laat je kinderen daar nu een belangrijke hulp in zijn.

Ben jij klaar om op je verder persoonlijk te ontwikkelen? Zet de stap dan vandaag. Met deze tien tips kom je er wel!

Voor dit artikel werkte ik samen met NHA. Lees de disclaimer voor meer info.

2 Replies to “10 tips voor je persoonlijke ontwikkeling als mama”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.