Twee jaar geleden liep ik rond met een enorme buik en heel veel zenuwen. Ik moest van mijn kleine meisje bevallen op 11 maart, maar die datum was vlot voorbij gegaan. Tien dagen tikten ook vlotjes weg. Was ze tegen die tijd nog niet geboren dan zou ik medicatie krijgen om de bevalling op gang te brengen. En laat ik eerlijk zeggen dat ik daar niet naar uitkeek. Gelukkig heb ik een speciaal koppig meisje dat de nacht van 20 op 21 maart besloot om toch maar zelf te komen, waardoor ik op de eerste lentedag mijn dochter in mijn armen hield.

Hoewel het al twee jaar geleden is dat ik als zwangere vrouw op deze wereld rondliep, kan ik me nog een paar dingen levendig inbeelden waar je als zwangere vrouw tegenaan loopt.

1. Zwanger zijn heeft een beetje een scifi-gehalte

Het geeft toch een vreemd gevoel, dat kleine wezen daar in je buik. De eerste maanden merk je niet veel van zijn aanwezigheid, maar dan begint het schoppen en duwen. En naarmate de baby groter wordt, kan je zelfs handjes en voetjes zien bewegen. Die kleine uitstulpingen op je buik die komen en gaan, dat geeft toch een scifi-gevoel.

2. Zwangerschapsdementie is geen mythe

Waar je als zwangere vrouw tegenaan loopt, is die verdomde vergetelheid. Vroeger kende ik onze agenda zowaar uit mijn hoofd. Mijn Lief kwam altijd bij mij ten rade om te checken of er een afspraak gepland stond. Tijdens mijn zwangerschap slaagde ik er niet in om die dingen te onthouden.

Nog erger, ik wist soms niet meer of ik een pil al genomen had, waar de autosleutels nu weer lagen en wat ik die ochtend gegeten had. Zwangerschapsdementie is echt geen mythe.

3. Jouw buik zit ook altijd in de weg

Een buik waar een kindje in groeit, neemt zijn plaats wel in. Veters strikken, tenen knippen, nagels lakken, het zijn geen eenvoudige taken meer. En niet alleen dan zit die buik in de weg. Wanneer je aan het aanrecht staat, zit hij er ook nog eens tussen. Snel ergens tussen glippen in een drukke winkel lukt ook niet meer.

Je bent blij dat er een kindje in groeit, maar soms zou die buik ook een beetje minder plaats mogen innemen.

4. Het toilet lijkt wel je beste vriend geworden

Met ochtendmisselijkheid hebben de meeste zwangere vrouwen wel te maken, maar waar je als zwangere vrouw ook tegenaan loopt, is die blaas die wel gekrompen lijkt. Ben je nog net naar het toilet geweest, moet je alweer… En dat gaat dag en nacht door.

5. Hoe maak je bezoek duidelijk dat jij een groene mama bent?

In België zijn geboortelijsten zo ingeburgerd dat er raar gekeken wordt als jij er geen hebt. Kiezen voor een pamperrekening komt ook steeds meer op, maar dan nog brengt kraambezoek vast een cadeautje mee waar jij niet op zit te wachten. Veel nieuwe spullen koop je niet. Je kiest liever voor tweedehands. Hoe maak je je bezoek dan duidelijk dat jij een groene mama bent?

Je kan natuurlijk kiezen om een tweedehands geboortelijst op te maken. Daar kan je de tweedehands spulletjes die je wilt op kwijt, maar je kan ze ook aanvullen met nieuwe spulletjes, zoals wasbare luiers.

6. Je trekt je plots alle zorgen van de wereld aan

Was je vroeger miss Zorgeloos dan verandert dat allemaal wanneer dat kleine mensje eenmaal in je buik gaat groeien. Plots lijken alle problemen van de wereld op jouw schouders te rusten. Niet dat jij alle problemen zal oplossen, maar je voelt hoe al deze zorgen een invloed zullen spelen op jouw kleine kindje. En ergens wil je je kindje daar ook tegen beschermen.

Als het de zorgen van de wereld niet zijn, dan heb je wel andere zorgen. Klopt het hartje nog? Hoelang is het geleden dat ik haar nog voelde bewegen? Is dit wel normaal? Zorgen genoeg waar je als zwangere vrouw tegenaan loopt.

Lees ook Mama zijn is … nooit meer echt zorgeloos zijn

7. De gezondheid van je baby gaat voor alles!

Ik ben geen fan van pillen slikken, maar als je zwanger wilt worden (of net bent) is het belangrijk om foliumzuur in te nemen voor een goede ontwikkeling van de baby. En zijn of haar gezondheid gaat voor alles, dus die pillen nam ik dan maar!

Maar ook op andere vlakken blijft de gezondheid van je ongeboren kind echt prioriteit. Een dagje sauna? Toch maar even bellen naar de gynaecoloog om te checken of het mag. Huisgemaakte mayonaise? Toch maar beter niet, want daar zitten rauwe eieren in. En jouw wekelijkse yogasessie? Toch maar opletten dat de baby daar geen last van heeft.

8. Een goede houding vinden om te kunnen slapen is echt niet eenvoudig

Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe moeilijker het wordt om een makkelijke houding te vinden om te kunnen slapen. Hier komt nummer drie echt wel om de hoek kijken. Je buik zit gewoon in de weg.

Zelf was ik een echte buikslaper, maar zodra dat buikje zich begon af te tekenen, kon ik het buikslapen wel vergeten. Dat ligt echt ontzettend ongemakkelijk. Maar ook op je rug liggen, is niet fijn. Dan voelt het alsof er kilo’s op je buik liggen. En op je zij, tja, dat is ook niet altijd makkelijk.

9. Het is niet makkelijk kiezen …

De periode van je zwangerschap bestaat uit alleen maar keuzes en die zijn geen van allen makkelijk. Zullen jullie het geslacht van het kindje aan je vrienden en familie vertellen? Welke naam zal jullie kindje krijgen? Welke spulletjes schaffen jullie nu al aan? Wat wil je op de geboortelijst zetten? Welke wasbare luiers kies je?

Zoveel vragen waar je niet meteen een antwoord op kan verzinnen. En het moederschap lijkt je dan ook nog eens met twijfel te hebben geslagen. Keuzes maken als zwangere vrouw is echt niet makkelijk.

10. Tranen van geluk komen op de meest onverwachte momenten tevoorschijn

Die waterlanders komen op elk moment gewoon tevoorschijn. Of het nu tijdens een romantische film, een mooi boek of een etentje is. Je slaagt er als zwangere vrouw niet meer in om ze weg te stoppen. Hoe hard je ook probeert, ze komen toch tevoorschijn. En dat met die tranen blijft ook nog even voortduren na je bevalling. Iets met hormonen enzo…

Zwanger zijn, is soms een heuse uitdaging. Er zijn talloze dingen waar zwangere vrouwen tegenaan lopen. Waar liep jij tijdens je zwangerschap tegenaan?

5 Replies to “10 dingen waar ik als zwangere vrouw tegenaan liep”

 1. Hahahaha, erg leuk om te lezen, en ik denk toch, dat de tijdgeest van groot belang is waar je eventueel tegen aan loopt of ooit gelopen bent, mijn moeder en oma liepen tegen weer andere dingen aan, dan ik deed, en zelfs nu, met 27 jaar geleden en jouw 2 jaar geleden, lees ik al verschillen… maar sommige dingen blijven…

  slapen, de houding. Je voeten zien en bereiken, schoenen aantrekken, bla… hahaha dat blijft en is van alle tijden. De rest… tijdgeest 😉

  Jij hebt het namelijk over foliumzuur, daar had ik 27 jaar geleden nog nooit van gehoord, noch is dat mij vertelt dat dit moest, dat kwam een paar jaar later pas.. tweede hands spullen, een groene moeder zijn… wa? 😉 En tegelijk, was ik dat al meer dan men nu is, ik had nog glazen flessen bijv. om te voeden, die zie je niet eens meer, allemaal plastic… hydrofiel luiers waren er toen ook meer nog en dikker ook, als ik nu de kwaliteit zie voor mijn kleinzoon? Om te huilen zo dun… eigenlijk.

  Nou goed, you catch my drift 😀

  X

  1. Ah Morgaine, welkom terug 🙂
   Dat van die tijdsgeest dat zal zeker kloppen. Vroeger was men niet zozeer bezig met alles regelen zoals we nu doen. Of alles onder controle willen houden. Dat zal wel hetzelfde zijn bij foliumzuur. Plots ontdekken ze dat en dan wordt het aangeraden. Ik heb het alvast wel genomen.
   En dat groen zijn… dat is ook wat van deze tijd. Want jaren geleden was men zich ook niet zo bewust van het klimaat hè. En mijn hydrofiele luiers (die echt rond mijn dochter haar poep gaan) zijn niet zo dun hoor 😀

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.