De keuze voor borstvoeding maakte ik al tijdens mijn zwangerschap. Ik was zelf opgegroeid met borstvoeding en veel vriendinnen uit mijn dichte omgeving hadden ook borstvoeding gegeven. Dus, waarom niet? Iedereen weet dat borstvoeding het beste is voor je kindje. Dus ik begon vol goede moed aan het borstvoedingsavontuur. Ondertussen zijn we zeven maanden verder en ben ik nog steeds een ‘borstvoedingsmama’. Maar er zijn heel wat dingen over borstvoeding die ik pas geleerd heb toen ik borstvoeding ging geven. Ik vertel jullie over tien ervan.

1.In het begin is borstvoeding ploeteren, experimenteren en proberen. Bij elke kleine zucht maak je je zorgen of je wel goed bezig bent. Heeft die kleine wel genoeg? Heb ik genoeg melk? Doe ik niets verkeerd? Soms komen er tepelkloven bij kijken, of een borstontsteking, of zelfs spruw. Maar na een aantal maanden is het alsof je nooit iets anders hebt gedaan. En het wordt echt heel leuk om borstvoeding te geven. Wanneer heeft die kleine weer honger?

2.Blote borsten? Waar je in het begin beleefdheidshalve een beetje schaamte had en inzat met de gevoelens van anderen, sta je na een tijdje niet eens meer stil bij het feit dat je ergens met blote borsten zit. In je eigen huis maak je er al geen issue van, maar ook in het openbaar gaat het steeds beter. Al blijf je natuurlijk wel een beetje discreet, niet iedereen kan blote borsten appreciëren. Zeker niet als ze niet voor de volwassen mannen bestemd zijn.

borstvoeding

3.Je wordt fan van bloezen en borstvoedingstopjes. Maar ook van kleedjes met knoopjes en ritsensluitingen vooraan. Want met een bloese over een borstvoedingstopje kan je uiterst discreet voeden. En met knoopjes of een ritssluiting vooraan aan een kleedje hoe je ook geen probleem meer te maken van een hongerige baby.

4.Moedermelk is een vreemde substantie. Op kledij maakt het zelden vlekken – de geur is minder aangenaam – maar mors je het op een hard oppervlak dan zit met parelmoerige vlekken en strepen. Snel opruimen is de boodschap, want anders heb je een vreemde glans op je aanrecht voor de rest van het leven van je keuken.

5.Hoewel de kolf nooit je beste vriend wordt, zal je hem beslist overal meenemen waar je baby niet mee kan. Vooral als je langer dan vijf uur weg bent. Om de een of andere reden slaag je er ook elke keer weer in om een kolfplekje te vinden. Zelfs als dat eerst onmogelijk leek!

6.Borstvoeding is meer dan voeding alleen. Daarom kan een fles nooit borstvoeding vervangen. Borstvoeding is ook troost, intimiteit, communicatie, knuffelmomentjes, mamatijd inhalen en zo kan ik nog even doorgaan. Naast de talloze gezondheidsvoordelen is het van groot belang bij de hechting en de emotionele ontwikkeling van je kind. Een mama die de fles geeft, zal een borstvoedende mama dan ook nooit ten volle begrijpen.
(maar dat neemt niet weg dat mama’s die de fles geven op hun eigen manier ook wel oplossingen vinden voor alles wat borstvoeding is. En dat begrijpen borstvoedende mama’s dan weer niet.)

Vrijdag

7. Je wilt de hele tijd foto’s maken van je kindje aan de borst en deze delen met de wereld. Instagram, Facebook, Twitter, … Gelukkig bestaan er groepen met andere borstvoedende moeders die het niet gek vinden dat je die neiging hebt. Anders zou je echt iedereen elke dag op je borsten wijzen.

8.Plots eet je dubbele porties, heb je altijd een snack in je handtas zitten en oh, water, dat moet je altijd mee hebben. Ik kreeg alvast honger als een paard van borstvoeding geven. De zwangerschapskilo’s vlogen eraf en ik krijg er met moeite nog wat bij. Ik lijk net een puber in volle groei!

9.Melk weggooien is gewoon een doodzonde. Het kost zoveel moeite en tijd om flesjes te vullen voor je baby – de borstvoeding zelf wordt overigens steeds korter, maar het kolven duurt steeds langer – dat het gewoon pijn doet om zelfs maar een bodempje uit een flesje weg te gieten. Dus papa’s, oppassen en kinderverzorgers: wees voorzichtig met dat vloeibare goud!

10.Je doel schuift altijd maar op. Eerst zeg je dat je drie maanden gaat voeden, dan probeer je toch ook maar als je gaat werken. Want zes maanden is toch het minimum. Ben je die zes maanden voorbij gesjeest, blijf je zomaar nog wat doorgaan. Mensen beginnen voorzichtig te vragen wanneer je gaat stoppen.
Stoppen? Geen idee, misschien als ze wat meer vaste voeding eet. En voor je het weet ben je een fervente borstvoedingsmama en behoor je tot de borstvoedingsmaffia (want jij vindt borstvoeding de max en dat mag je vooral niet tegen mama’s zeggen die de fles geven, want dan geef je ze een schuldgevoel, duh!)

Zo, dat zijn tien dingen die ik in de afgelopen zeven maanden heb geleerd. Ik ga nog even door met borstvoeding geven, en blijf dus nog lekker even lid van de borstvoedingsmaffia. Want ja, ik vind borstvoeding de max en neen, dat ga ik niet onder stoelen of banken steken.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.