We zijn in de laatste week van februari beland en daarmee ook bijna aan het einde van de maand rond houden van jezelf. Ik begon deze maand met negen tips om meer van jezelf te gaan houden en wil graag afsluiten met tien levenslessen over houden van jezelf .

Quotes zijn voor mij altijd al prachtige reminders geweest. Ze bevatten heel vaak wijsheden die je aan het denken zetten. In enkele zinnen komen ze tot de kern van de zaak. Stuk voor stuk zijn het uitspraken die inspireren of adviseren, maar die je er vooral aan herinneren dat jij zelf je beste vriendin kan worden.

1. Erken je inspanningen

wijsheden over zelfliefde erken je inspanningen

Wanneer we inspanningen leveren, willen we maar al te graag meteen resultaat zien. Realistisch is dat niet, want vaak volgt succes pas na lange tijd. Toch zijn we allemaal een beetje ingesteld op instant resultaat van hard werk.

Ik beken alvast schuld. Wanneer ik naar mijn grote voorbeelden kijk, dan heb ik het toch telkens een beetje moeilijk als ik zie hoeveel succes zij hebben. Ik moet mezelf er regelmatig aan herinneren hoeveel jaren en hoeveel bloed, zweet en tranen in die bloeiende zaken gestoken werd.

Deze eerste quote in het rijtje van wijsheden over ‘houden van jezelf’ wil je eraan herinneren dat kleine stapjes ook stapjes zijn, ook al zie je niet meteen resultaat. Zelfs mislukkingen zijn stappen vooruit. Uit mislukkingen kan je prachtige lessen trekken. En zo kom je telkens een beetje dichter bij het eindresultaat.

2. Blijf trouw aan jezelf, hoe moeilijk het ook is

blijf jezelf trouw wijsheden over zelfliefde

Afgewezen worden, alleen staan, het vergt heel veel moed. Het is niet eenvoudig om voor iets totaal anders te staan dan de menigte. En toch zou je niet in angst moeten leven, maar zou je moeten trouw blijven aan jezelf.

Ook Bréné Brown onderstreepte in haar laatste boek ‘Verlangen naar Verbinding’ dat we trouw moeten blijven aan onszelf. Wil je werkelijk verbinding vinden, zegt ze, dan is het belangrijk dat je ook alleen kan staan. Ook als iedereen een andere mening heeft, blijf dan trouw aan jezelf en je ideeën.

3. Focus op het goede in je leven

focus op het goede wijsheden over zelfliefde

Mensen lijken gemaakt om alleen maar het slechte te zien. Heb je een dag vol prachtige momenten, dan onthoud je toch dat je ketchup op je nieuwe blouse hebt gemorst.

Van negativiteit wordt niemand echter ooit vrolijker of gelukkiger. Het heeft geen zin om te ontkennen dat er goede en minder goede dagen zijn (everyday may not be good), maar er zijn zeker voldoende dingen in ons leven te vinden die wel goed zijn (but there is good in every day). Vergeet die mooie, lieve, schattige, grappige, geweldige dingen niet in het zonlicht te plaatsen. Dat maakt het leven zoveel mooier!

Dat geldt ook voor hoe we naar onszelf kijken. Natuurlijk zijn er dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Maar er zijn ook zoveel dingen aan jezelf die al meer dan de moeite waard zijn!

4. Fouten maken mag

fouten maken mag wijsheden over zelfliefde

Fouten maken is menselijk. Het is dus volkomen normaal dat jij ook eens uit je slof schiet tegen je zoontje, het vlees uit de vriezer vergeet te halen of zelfs een belangrijke brief niet hebt gepost.

Je mag fouten maken. Dat is geen schande. Laat je leven dus niet bepalen door de fouten die je hebt gemaakt en de ‘wat als’ die erop volgt. Jij bent je fouten niet. Hoe je met je fouten omgaat, dat is veel belangrijker.

Wees dus absoluut niet bang om fouten te maken. We zijn allemaal meerdere keren gevallen voor we konden lopen. Daarom voeg ik dit met overtuiging toe aan het lijstje met levenslessen over houden van jezelf.

5. Zorg goed voor jezelf

zorg voor jezelf wijsheden over zelfliefde

Wil je goed voor anderen zorgen dan is het belangrijk dat je eerst goed voor jezelf zorgt. Veel mensen, vooral moeders, durven dat wel eens vergeten. Zelfzorg is niet voor egoïsten, maar voor mensen die er voor anderen willen zijn.

Vul eerst je eigen kopje, voor je de kopjes van anderen weer wilt vullen. Als er in het jouwe niets zit, heb je uiteindelijk niets weg te geven.

6. Blijf in jezelf geloven

geloven in jezelf wijsheden over zelfliefde

We hebben haar allemaal, die innerlijke stem die vol wijsheid zit. Het is van cruciaal belang dat we naar die stem leren luisteren. We moeten haar terug leren vertrouwen en de ruimte geven om er te zijn.

Hoe moeilijk het soms ook is: blijf in jezelf geloven. Geloof die innerlijke stem, de zachtmoedige, die je aanmoedigt om door te gaan wanneer je eigenlijk huilend in een hoekje wil kruipen. Geloof de compassievolle stem wanneer je niet meer weet uit welk hout pijlen gesneden.

Geloof nu maar gewoon in jezelf!

7. Stop met jezelf met anderen te vergelijken

stop met vergelijken wijsheden over zelfliefde

Ieder mens is uniek, ook jij. Het heeft geen zin om jezelf te vergelijken met iemand anders. Elke persoon heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen mogelijkheden, zijn eigen pad om af te leggen.

Door jezelf met anderen te vergelijken, hou je jezelf klein. In de meeste gevallen komt die ander toch veel beter uit de vergelijking, omdat dat zo in jouw perspectief verweven zit.

Ga daarom op je eigen tempo groeien en bloeien, zonder steeds te kijken naar de weg die een ander aflegt. Dat is een van de belangrijkste levenslessen over houden van jezelf die er te leren vallen.

8. Geef nooit iets op waar je in gelooft

geef nooit op wijsheden over zelfliefde

Als je werkelijk met volle overtuiging in iets gelooft, laat je dan nooit weerhouden om daar helemaal voor te gaan!

Soms heb je geluk en staat er een heel team achter je te supporteren. Soms moet je vechten tegen alle vooroordelen. In plaats van op te geven als je dat vechten moe bent, neem tijd om uit te rusten. Plan rustmomenten in, zorg goed voor jezelf.

Zo kan je er weer helemaal tegenaan. Maar geef nooit op, alleen maar omdat het moeilijker wordt. Jouw dromen zijn het waard om voor te blijven vechten.

9. Blijf jezelf

blijf jezelf wijsheden over zelfliefde

Vrijuit jezelf zijn zonder rekening te moeten houden met alle verwachtingen die mensen en de samenleving in het algemeen aan je stellen, het is een van de mooiste cadeau’s die je jezelf kan geven. Deze woorden van Coco Chanel horen dan ook sowieso in het rijtje met levenslessen over houden van jezelf thuis.

Blijf jezelf, omdat jij goed genoeg bent zoals je bent. Met al je mogelijkheden en al je beperkingen ben je eigenlijk al perfect. Dat is de reden waarom je van jezelf zou mogen houden.

10. Je bent het waard!

je bent het waard wijsheden over zelfliefde

Met een van mijn favoriete quotes wil ik het lijstje met
levenslessen over houden van jezelf afsluiten. Zelfzorg is soms meer dan chocolademelk en koekjes. Deze woorden onthoud ik maar al te graag. Maar ik wil vandaag jullie aandacht vestigen op de laatste woorden: “and understand that you are worthy, ALWAYS”

Wat je ook gedaan hebt, waar je ook staat, je bent het altijd waard om voor jezelf te kiezen. Hou van jezelf zoals je bent. Je bent een prachtig mens. En kies daarom ook voor datgene wat goed voor je is. Of het nu warme chocolademelk is, vroeg naar bed gaan of de deur sluiten voor het veel te voldane gezicht van je ex.

Met deze levenslessen over houden van jezelf laat ik jullie nu even alleen. Ze zijn er om te herlezen, op te slaan op je telefoon, te pinnen op Pinterest of overal rond te hangen. Hou van jezelf en wees daarbij jouw eigen beste vriendin!

Copyright foto’s: Christophe Louage

levenslessen over houden van jezelf pinterest

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.