Vijf overheerlijke croque-recepten

Vijf overheerlijke croque-recepten

In Nederland worden ze tosti genoemd, in België houden we het op een croque. Het principe is hetzelfde: je belegt een boterham met lekkers en met een croquetoestel bak je de buitenkant goed bruin en wordt de binnenkant heerlijk smeuïg. Vorig jaar kreeg ik als nieuwjaarscadeau zo’n toestel en dus ging ik op zoek naar allerlei lekkere recepten.

De klassieker

klassieker

De klassieke tosti of croque monsieur wordt gemaakt van twee sneden brood met daartussen ham en kaas. Variaties daarop kunnen door andere kaas te gebruiken, zoals een sneetje oude kaas, kruidenkaas, een abdijkaas, …

Ook kennen we variaties zoals croque madame (geserveerde met een ei) of croque boumboum (geserveerd met spaghettisaus). Groentjes zoals sla en tomaatjes of augurken en ajuintje zijn lekker om erbij te serveren. En voor de liefhebbers: smeer na het bakken wat ketchup tussen de croque.

De Italiaanse croque

italiaanse croque

Een croque met een Italiaanse twist. En hiervoor kies ik voor de pizzatwist. Beleg je brood met pepperoni, spaghettisaus, mozarella en Italiaanse kruiden. Klaarmaken in het toestel of in de pan. Tadaa, net een pizza!

Hierbij kan je rucola, zongedroogde tomaten en verschillende soorten tapenade serveren.

De croque met zalm

croque met zalm

Voor de liefhebbers van vis is er deze croque. Beleg twee sneetjes brood met zalm, kruidenkaas en eventueel wat pesto. Maak de croque klaar in de pan of in het toestel.

Bak in een pan enkele oesterzwammen en shiitakes. Strooi er nog wat peterselie over. Serveer dit bij de croque met eventueel nog wat zongedroogde tomaten en veldsla.

De vegetarische croque

vegetarische croque

Vanuit het idee ‘het moet niet altijd vlees of vis zijn’, presenteer ik u: de vegetarische croque. Eigenlijk kan je elke groente die gegrild kan worden ook tussen twee boterhammen leggen om er een croque van te maken, maar de volgende variant heeft toch wel mijn voorkeur. Beleg twee boterhammen met spinazie, rode ui en cheddar. Maak de croque klaar in de pan of in een toestel.

Serveer met sla, tomaatje, rode ui, worteltjes en een eitje.

De dessert croque

dessert

Sommige mensen verklaren mij gek wanneer ik het over deze versie heb, maar persoonlijk vind ik hem heerlijk! En eigenlijk is het nog een beetje gezond ook – dat maak ik mezelf toch wijs.

Beleg twee sneetjes brood met chocopaste en schijfjes banaan. Maak de croque klaar in de pan of het toestel. Hierbij hoef je naar mijn bescheiden mening niets extra te serven. Gewoon genieten!

Welke variant heeft jouw voorkeur? Heb je nog leuke ideeën om een croque te maken? Laat dan vooral jouw recept achter!

(Visited 1.726 times, 1 visits today)

7 Replies to “Vijf overheerlijke croque-recepten”

  1. Ik krijg vreselijke trek van dit blog…
    Ik vind zelf de spaghettisaus op mijn tosti erg lekker. Evenals ham, kaas en ananas. Heerlijk. Omdat ik het zo lekker vind heb ik zelfs mijn tosti ijzer mee naar het werk genomen haha. (wij hebben geen kantine..)
    Deborah onlangs geplaatst…Liefde is, loslaten…My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: