Food and Health #6

Gezond leven in een samenleving waar een snelle hap de trend is, suikers en vetten voor het grijpen liggen en producenten niet zo met onze gezondheid in zitten is niet eenvoudig. Het vergt een beetje gezond verstand en discipline. Vandaag weer een stukje met een heleboel inspiratie in de wekelijkse ‘Food and Health’.

Recept van de week: lasagne met groentenmengeling en roomspinazie

Na het succes van de lasagne met brocolli en dragonroomsaus uit een kookboek besloot ik om eens te proberen of ik zelf een lasagne met groenten in elkaar kan flansen die verschilde van de gekende klassieke variant. Bij deze het recept!

food and health lasagne

Wat heb je nodig?

  • 3 grote wortels
  • 3 tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 300 gr jonge spinazie
  • 690 gr tomatenvlees met groenten
  • 500 ml sojaroom
  • 1 eetlepel vloeiende bloem
  • 100 gr geraspte kaas naar keuze (ik gebruikte gruyère)
  • mespunt cayennepeper
  • 1 koffielepel oregano
  • 1 koffielepel basilicum
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • olijfolie
  • boter
  • peper en zout

Aan de slag?

  •  Snij de wortels en de tomaten in kleine blokjes
  • Verwijder de zaadlijsten uit de rode paprika’s en snij in reepjes
  • Meng het tomatenvlees met een mespunt cayennepeper, de oregano, de basislicum en het kerriepoeder.
  • Maar de groentenmengeling: verhit twee eetlepels olie in een grote pan. Doe daar de wortels en de rode paprika in. Doe er wat peper naar smaak bij. Laat 5 minuten stoven. Voeg de tomaten toe. Laat nog 5 minuten stoven.
  • Maak de spinazie met roomsaus: doe een klontje boter in een kookpot. Laat de spinazie ongeveer 10 minuten stoven tot ze geslonken is. Voeg een eetlepel bloem toe, roer alles goed door elkaar en voeg al roerend geleidelijk de sojaroom toe tot je een gladde saus hebt.
  1. Verdeel de helft van het gekruide tomatenvlees over een grote ovenschotel.
  2. Bedek met lasagneblaadjes. Voeg de helft van de groentenmengeling toe en giet er de helft van de spinazie met roomsaus over.
  3. Bedek met lasagneblaadjes, giet er de rest van de gekruide tomatenmengeling over samen met de groentenmengeling. Bedek met lasagneblaadjes.
  4. Giet er de rest van de spinazie met roomsaus over. Bestrooi met geraspte kaas.
  5. Laat gedurende 40 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C.

Serveren

Leg de lasagne op borden en dien op met stukken ciabatta of stokbrood. Smakelijk!

food and healthe lasagne spinazie voor na

De sportieve toer op!

Maandag hadden we een heerlijke les Tai Chi. Om de een of andere reden lukte het mij heel vlot om de vormen in de juiste volgorde en op het juiste tempo te doen. Bij mijn medecursisten ging het ook zo vlot, dus kwamen er een paar stappen bij en konden we deze ten gronde inoefenen. Het was echt heerlijk om de flow zo te voelen.

Woensdag gingen we opnieuw niet zwemmen: ik had covenavond en mijn man een afspraak met een vriendin. We beginnen het zwemmen toch een beetje te vaak over te slaan en volgende week is er ook weer een afspraak gepland op woensdag…

(Visited 42 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Food and Health #6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge